Vino tedna: Chardonnay prestige 2015, Sanctum

 
Vino tedna Novice
11.10.2018 00:02
avtor

Vino tedna: Chardonnay prestige 2015, Sanctum

Slovenski Puligny-Montrachet
Sorta
100 % chardonnay
Letnik
2015
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
14 % vol.
Dežela
Podravje
Okoliš
Štajerska Slovenija
Lokacija kleti
Lipoglav
Cena
22 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Chardonnay prestige 2015, Sanctum
Foto: Aleš Beno

Chardonnay, stara francoska sorta, je v Sloveniji druga najpogosteje sajena, takoj za laškim rizlingom. Od rdečih jo po hektarjih prehiti le refošk. Z nekaj več kot 1.180 hektarji chardonnayja se Slovenija uvršča med deset največjih pridelovalcev te sorte v Evropi. Zelo priljubljena sorta torej. Kako bi ne bila?

Odlično se znajde v zvrsteh, tako tistih iz vstopnega razreda kot tistih iz višjega cenovnega razreda, praktično nenadomestljiva je pri pridelavi penečih se vin po klasični metodi. Seveda tudi sorten chardonnay ni od muh, pa najsi je pridelan brez dotika lesa, z nežnim dotikom in tudi takrat, kadar je v majhnih lesenih sodčkih prebil več mesecev.

Zadnje je klasičen recept, kadar hoče vinar zaračunati kakšen evro več za svojo steklenico. In kljub vsemu se le malokateri slovenski vinar izpostavlja s chardonnayjem kot svojim paradnim konjem. Znate našteti pet slovenskih vinarjev, ki jih poznate v prvi vrsti zaradi chardonnayja? Sanctum je verjetno eden izmed njih. Nekoč tudi Marof, dokler se ni pojavila modra frankinja.

Hišo Sanctum, takrat še Vinum Loče, je na zgornjem naslovu leta 2002 ustanovil Marko Podkubovšek, sprva v partnerstvu z Jurijem Brumcem (Meum), ki je skrbel za enološki del. Danes v kleti pomaga Novozelandec Nick Gee, ki v bližnjem Ritoznoju ustvarja svoja vina pod imenom Heaps Good Wine.

Podkubovšek je poslovnež, ki se ukvarja s turizmom ter »event managementom« in sodi med peščico uspešnih slovenskih poslovnežev, ki so dobiček iz drugih poslov investirali v vinsko panogo. Četudi je v poslu strasten, se stvari ne loteva polovičarsko, profesionalno pač. Tudi zato chardonnayji in tudi preostala vina iz hiše Sanctum slovenski poznavalski javnosti in gostincem niso neznanka.

Podkubovšek je namreč znal poskrbeti za promocijo in tudi za uvrstitev na kakšno dobro vinsko karto. Osebno me vina iz te hiše niso ne vem kako navduševala. Bili so prebliski, tudi štiri zvezdice je prejelo kakšno vino v vinskih vodnikih, izjemna sladka vina tudi več, a vina so se mi zdela preveč bogata in premalo definirana. Za chardonnay prestige 2013 se je v slovenskem vinopisju znašla celo oznaka, da gre za slovenski montrachet, kar je seveda hudo prenapeto, mene pa je pustil hladnega. Ker je bil prevroč.

Pred nekaj tedni so v redakcijo oVinu.si prispela v pokušnjo vina iz hiše Sanctum. Chardonnayji so tokrat prepričali. Vsi trije. Classic iz letnika 2016 je lažji, hladnejši, kontinentalen, a nikakor dolgočasen in predvidljiv, kar se hitro pripeti tistim, pridelanim v jeklenih cisternah. Chardonnay natura 2016 je morda še lažji, a precej bolj okusen.

Na vrhu res lepe linije chardonnayjev se nahaja chardonnay prestige (2015), pod katerega je še "podpisan" nekdanji partner in enolog Jurij Brumec. Ima vse, kar iščejo ljubitelji klasičnih chardonnayjev. Spomni na vina iz okoliša Puligny-Motrachet – nikakor ne na tiste bogatejše iz sosednjega Meursaulta! –, ki prepričajo z nekoliko zadržano, a pestro, prepleteno aromo po belem cvetju in kontinentalnih sadežih.

Lesa je le za dotik, a ga je zaznati. Pravi ples se začne šele v ustih, kjer postreže z intenzivnostjo, tenzijo, vztrajnostjo, ki ne prihaja zaradi visoke stopnje alkohola, ampak koncentracije okusov, ki mora biti in je podprta z zrelo kislino. Čudovito!

V knjigi Slovenija vinska dežela, ki je izšla novembra lani se Sanctum ne nahaja med priporočenimi vinarji za sorto chardonnay. Če bi knjiga izšla danes, bi se tam gotovo nahajal. Ob treh tako dobro postavljenih chardonnayjih težko govorimo o naključju in seveda upamo verjeti, da niso muha enodnevnica.

 Ujemanje s hrano? V Burgundiji vam tovrstna bela vina mirno ponudijo ob izbranem stejku. Sicer pa, če ima maslo prste vmes, ste gotovo na dobri poti. Pa naj bo riba, perutnina, teletina, gobe …

 

Robert Gorjak je odrasel v vinogradniški družini v Ljutomersko-Ormoških goricah, ljubezen do vina pa mu je vzbudil stric. Diplomiral je sicer iz računalništva, a leta 2002 je z ženo Sandro ustanovil vinsko šolo Belvin. Leta 2005 je kot prvi Slovenec opravil WSET (Wine and Spirits Education Trust) diplomo iz vina in žganih pijač, nakar je čez dve leti zapustil računalniške vode in se povsem posvetil vinu. Med letoma 2008 in 2012 je spisal pet vodnikov po slovenskih vinih. Je soavtor pri knjigah World Atlas of Wine in Oxford Companion to Wine, kjer pokriva Slovenijo. Leta 2017 je izdal monografijo Slovenija, vinska dežela. Njegove današnje aktivnosti obsegajo poučevanje o vinu, zastopanje vinarjev na tujih trgih ter organizacijo vinskih dogodkov in popotovanj v vinske pokrajine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

Njihov najboljši doslej.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Mihael belo 2016, Prinčič

Izjemno vino, ki nas s svojimi zrelimi aromami in svežino prepušča užitkom mineralnosti.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les 7, Laherte Frères

Šampanjec, ki v sebi skriva skoraj tri stoletja zgodovine vinogradništva slavne pokrajine.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Malvazija 2017, Guštin 1898

Vino s klobukom in širokim nasmehom.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Natura 2016, Joannes Protner

Odlična zvrst, ki napoveduje prihajajoči opus Protnerjevih ekoloških vin.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Bellatrix 2016, Kupljen

Uravnoteženo in precizno macerirano belo vino, ki ohranja tudi značilnosti sorte.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Fino belo 2016, Ferjančič

Planinski poker.