Vino tedna: merlot bagueri superior 2013, Vinska klet "Goriška Brda" z.o.o.

 
Vino tedna Novice
04.10.2018 08:00
avtor

Vino tedna: merlot bagueri superior 2013, Vinska klet "Goriška Brda" z.o.o.

Presežek iz srednjega cenovnega razreda.
Sorta
100 % merlot
Letnik
2013
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
14,5 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Dobrovo
Cena
12,50 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: merlot bagueri superior 2013, Vinska klet "Goriška Brda" z.o.o.
Foto: Aleš Beno

Čeprav pridelovalcu tega vina običajno rečemo kar Klet Brda, sem namerno zapisal celotno ime, kot ga lahko preberemo na etiketi. Delno s ponosom, ker sem vesel, da še imamo zadruge, in to uspešne, delno z jezo, ker mi pridevnik »goriška« pri Brdih zveni zelo tuje. Brda so ena in edina, zato ne potrebujejo nobenega pridevnika. Etimolog in slovenist Pavle Merkù bi znal povedati, da se je pridevnik »goriška« pojavil v letih italijanske zasedbe Brd po prvi svetovni vojni, da bi tukajšnja Brda, zanje Collio, ločili od kraja in občine Collio, ki je nekje na robu Lombardije.

Zdaj celo na drugi strani meje opuščajo krajinski pridevnik »goriziano«, naši jezikovni birokrati pa še kar vztrajajo pri njem. In kar je še huje, zahtevajo pisanje Goriška brda, kar je že tak nesmisel, da Brice prav boli, ko vidijo svoja Brda zapisana z malo začetnico, torej tako, kot lektorji tolmačijo jezikovna pravila. Ker navodil slednjih VKGB z.o.o. ni upoštevala, dobi še moj domoljubni poklon.

Posameznih leg, kjer so rasle trte za to vino, ne poznam, verjamem pa, da so bile skrbno odbrane in da ustrezajo tistemu tipu vinogradništva, ki mu pravimo herojsko. Herojsko, ker z obilico ročnega dela in človekove prisotnosti v vinogradu izziva zapovedi časa, ko vinski giganti sadijo trte po ravnici, kjer njihovo rast nadzorujejo droni in traktorje upravljajo sateliti. Herojsko, ker postavlja v ospredje zavest, da je skrb za ohranitev tradicije pomembnejša od neusmiljene računice, ki prišepetava, da se to ne splača. Herojsko, ker ohranja kulturno krajino, čeprav tega vložka nihče ne plača. Razen posredno, ko ima prav na račun privlačnosti herojskih vinogradov korist celotna skupnost, saj takšna pokrajina privablja turiste, spodbuja razvoj turizma in odpira številna druga delovna mesta.

Hm, daleč sem zašel, toda tega je kriv grand prix za ta merlot letnika 2013, najvišja sejemska nagrada na Mondial des Vins Extrêmes, kjer lahko sodelujejo zgolj herojski vinogradniki; predstavniki kleti so jo prejeli 23. septembra v Turinu. Zdaj pa se res lahko posvetim vinu.

Trgatev letnika 2013 je bila zadnje dni septembra, fermentiranje in zorenje je potekalo v francoskih hrastovih sodih, barikih. Vino je rdeče rubinaste barve z vijoličnimi odtenki in počasno polzenje vinskih srag po kozarcu naznanja visok ekstrakt. V cvetici zaznamo drobno rdeče in črno sadje, zlasti ribez, češnje, borovnice, robidnico, katerih sadnost že dobiva marmeladne note, pa tudi nekaj temne čokolade, vijolic, sladke koreninice, grafita.

Okus nam radodarno vrne pričakovanja in nas nagradi z uglajenimi tanini, še vedno prijetno vinsko kislino in dolgim pookusom temne čokolade z zelišči, predvsem z meto. Usta povsem očisti in je zato primeren spremljevalec močnih in tudi mastnih jedi, kot so lahko odojek na ražnju, počasi dušena (poširana) in nato hrustljavo zapečena potrebušina, že nekoliko pozabljena lovska štruca (mleta pečenka) ... Zagotovo se ne bi uprl druženju z drobovino, pikantnimi picami in zrelimi siri, njegov življenjski izziv pa je čokoladna lava tortica, na katero bo pripravljen, ko bo odležal v steklenici še nekaj let.

P. S.: Trenutna cena umešča vino v srednji razred, toda to ima vse potrebne atribute, da bi ga lahko uvrstili precej više, kar sicer velja za večino vin blagovne znamke Bagueri Superior. V kleti se šušlja, da že snujejo znamko, ki bo cenovno med to linijo in linijo A+, delovno ime pa naj bi bilo De Baguer. Navali, narod, na zaloge, bi si lahko zapeli v duhu Janeza Bončine – Benča, saj že vselej previdni vinski ocenjevalci napovedujejo vinu deset let čvrste drže, pa tudi v nadaljnjih dveh še ne bi smelo kloniti pod težo starosti.

 

Toni Gomišček je zrasel v Solkanu, na domačiji z vrtom, njivo in vinogradom. Po študiju sociologije se je zapisal novinarstvu in vrsto let pripravljal kmetijske oddaje. Spremljal je vzpon zasebnih vinarjev, preporod oljkarstva, obiskoval pastirje v visokogorju. Posebej ga je zanimalo vse izvirno, zato se je z veseljem pridružil gibanju Slow Food. V letih prevlade svežih vin je organiziral salon zrelih vin Brda baton, napisal je knjigo o goriškem radiču ter redno objavlja zapise o kulinariki in vinih v številnih revijah in časopisih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Natura 2016, Joannes Protner

Odlična zvrst, ki napoveduje prihajajoči opus Protnerjevih ekoloških vin.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Bellatrix 2016, Kupljen

Uravnoteženo in precizno macerirano belo vino, ki ohranja tudi značilnosti sorte.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Fino belo 2016, Ferjančič

Planinski poker.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Château Poujeax 2012, Château Poujeax

Zelo lep primerek klasičnega bordojca, za katerega ni treba razbiti prašička.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Purely Gold Rose, Golden Rain

Pozlatimo si valentinovo z mehurčki.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Côtes du Jura 2012, Domaine Macle

Vino, ki je lahko uvod v spoznavanje specialitet apelacije Château-Chalon – Vin Jeaune.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Carisma rdeče 2011, Saksida

Sedem let rdečih skomin