Vino tedna: merlot bagueri superior 2013, Vinska klet "Goriška Brda" z.o.o.

 
Vino tedna Novice
04.10.2018 08:00
avtor

Vino tedna: merlot bagueri superior 2013, Vinska klet "Goriška Brda" z.o.o.

Presežek iz srednjega cenovnega razreda.
Sorta
100 % merlot
Letnik
2013
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
14,5 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Dobrovo
Cena
12,50 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: merlot bagueri superior 2013, Vinska klet "Goriška Brda" z.o.o.
Foto: Aleš Beno

Čeprav pridelovalcu tega vina običajno rečemo kar Klet Brda, sem namerno zapisal celotno ime, kot ga lahko preberemo na etiketi. Delno s ponosom, ker sem vesel, da še imamo zadruge, in to uspešne, delno z jezo, ker mi pridevnik »goriška« pri Brdih zveni zelo tuje. Brda so ena in edina, zato ne potrebujejo nobenega pridevnika. Etimolog in slovenist Pavle Merkù bi znal povedati, da se je pridevnik »goriška« pojavil v letih italijanske zasedbe Brd po prvi svetovni vojni, da bi tukajšnja Brda, zanje Collio, ločili od kraja in občine Collio, ki je nekje na robu Lombardije.

Zdaj celo na drugi strani meje opuščajo krajinski pridevnik »goriziano«, naši jezikovni birokrati pa še kar vztrajajo pri njem. In kar je še huje, zahtevajo pisanje Goriška brda, kar je že tak nesmisel, da Brice prav boli, ko vidijo svoja Brda zapisana z malo začetnico, torej tako, kot lektorji tolmačijo jezikovna pravila. Ker navodil slednjih VKGB z.o.o. ni upoštevala, dobi še moj domoljubni poklon.

Posameznih leg, kjer so rasle trte za to vino, ne poznam, verjamem pa, da so bile skrbno odbrane in da ustrezajo tistemu tipu vinogradništva, ki mu pravimo herojsko. Herojsko, ker z obilico ročnega dela in človekove prisotnosti v vinogradu izziva zapovedi časa, ko vinski giganti sadijo trte po ravnici, kjer njihovo rast nadzorujejo droni in traktorje upravljajo sateliti. Herojsko, ker postavlja v ospredje zavest, da je skrb za ohranitev tradicije pomembnejša od neusmiljene računice, ki prišepetava, da se to ne splača. Herojsko, ker ohranja kulturno krajino, čeprav tega vložka nihče ne plača. Razen posredno, ko ima prav na račun privlačnosti herojskih vinogradov korist celotna skupnost, saj takšna pokrajina privablja turiste, spodbuja razvoj turizma in odpira številna druga delovna mesta.

Hm, daleč sem zašel, toda tega je kriv grand prix za ta merlot letnika 2013, najvišja sejemska nagrada na Mondial des Vins Extrêmes, kjer lahko sodelujejo zgolj herojski vinogradniki; predstavniki kleti so jo prejeli 23. septembra v Turinu. Zdaj pa se res lahko posvetim vinu.

Trgatev letnika 2013 je bila zadnje dni septembra, fermentiranje in zorenje je potekalo v francoskih hrastovih sodih, barikih. Vino je rdeče rubinaste barve z vijoličnimi odtenki in počasno polzenje vinskih srag po kozarcu naznanja visok ekstrakt. V cvetici zaznamo drobno rdeče in črno sadje, zlasti ribez, češnje, borovnice, robidnico, katerih sadnost že dobiva marmeladne note, pa tudi nekaj temne čokolade, vijolic, sladke koreninice, grafita.

Okus nam radodarno vrne pričakovanja in nas nagradi z uglajenimi tanini, še vedno prijetno vinsko kislino in dolgim pookusom temne čokolade z zelišči, predvsem z meto. Usta povsem očisti in je zato primeren spremljevalec močnih in tudi mastnih jedi, kot so lahko odojek na ražnju, počasi dušena (poširana) in nato hrustljavo zapečena potrebušina, že nekoliko pozabljena lovska štruca (mleta pečenka) ... Zagotovo se ne bi uprl druženju z drobovino, pikantnimi picami in zrelimi siri, njegov življenjski izziv pa je čokoladna lava tortica, na katero bo pripravljen, ko bo odležal v steklenici še nekaj let.

P. S.: Trenutna cena umešča vino v srednji razred, toda to ima vse potrebne atribute, da bi ga lahko uvrstili precej više, kar sicer velja za večino vin blagovne znamke Bagueri Superior. V kleti se šušlja, da že snujejo znamko, ki bo cenovno med to linijo in linijo A+, delovno ime pa naj bi bilo De Baguer. Navali, narod, na zaloge, bi si lahko zapeli v duhu Janeza Bončine – Benča, saj že vselej previdni vinski ocenjevalci napovedujejo vinu deset let čvrste drže, pa tudi v nadaljnjih dveh še ne bi smelo kloniti pod težo starosti.

 

Toni Gomišček je zrasel v Solkanu, na domačiji z vrtom, njivo in vinogradom. Po študiju sociologije se je zapisal novinarstvu in vrsto let pripravljal kmetijske oddaje. Spremljal je vzpon zasebnih vinarjev, preporod oljkarstva, obiskoval pastirje v visokogorju. Posebej ga je zanimalo vse izvirno, zato se je z veseljem pridružil gibanju Slow Food. V letih prevlade svežih vin je organiziral salon zrelih vin Brda baton, napisal je knjigo o goriškem radiču ter redno objavlja zapise o kulinariki in vinih v številnih revijah in časopisih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: sauvignon 2018, Gaube

Čista štajerska klasika

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Sivi pinot seven numbers 2017, Puklavec Family Wines

Dokaz, da je sivi pinot tudi sorta za Štajersko.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Cuba 2015, Guerila

Resna rdeča zvrst, ki spominja na nekatere sortne barbere iz Piemonta.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Kraljevina 2017, Prus

Oranžni zasuk kralja sladkih vin.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Bjana brut, Bjana

Penina, ki vedno znova prepriča

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Zakaj 2015, Zanut

Odličen primerek vsestranskega vina za obed.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Susucaru rosato 2017, Frank Cornelissen

Vino spominja na rdeča vina sort poulsard in trousseau iz francoske pokrajine Jura.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Zelen 2016, Fedora

Ljubezen na prvi pogled.