Komentar

Kolumna Boštjana Protnerja: Kdo se boji mariborske vinske kraljice?

 
Blog Novice
08.10.2018 08:00
avtor

Kolumna Boštjana Protnerja: Kdo se boji mariborske vinske kraljice?

Na prelepo zadnjo jesensko nedeljo v septembru je Maribor pod okriljem Zavoda za turizem Maribor-Pohorje na trgatvi najstarejše dame med trtami - Stare trte na Lentu - okronal 11. mariborsko vinsko kraljico. Tokrat je čast pripadla dvajsetletni študentki Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Vinska kraljica Ana Protner prihaja iz vinske kleti Joannes Protner. S ponosom lahko povem, da je to moja prvorojenka.

Kraljica ima vizijo, želje, ideje, kaj bi spremenila, izboljšala, nadgradila. Rada bi dala večjo veljavo štajerskim vinom, ki po njenem mnenju niso dovolj cenjena, čeprav se lahko postavijo ob bok vsem drugim, v nebo kovanim.

Moti jo marsikaj. Moti jo degustiranje vin v plastičnih kozarcih na prireditvah doma in v tujini, nesodelovanje, nepovezanost domačih vinarjev, moti jo odnos mladih do vina, kultura pitja … Moti jo prevelika prisotnost primorskih vin na Štajerskem, v tamkajšnjih lokalih in restavracijah. Ni vinske prireditve na Štajerskem, kjer bi se točila samo štajerska vina.

A se »štajerce« sploh kdaj povabi na Primorsko? Redko kdaj. Brez zamere, vinarji iz Primorske, ste dobri, a dobri smo tudi mi. Gostinci in vinoljubi, pokažite pripadnost, tako kot znajo to narediti drugje! Očitno gre - in to zelo dobro.

Nekaj pa vam je treba priznati, dragi primorski vinarji. Hvala za vse iskrene čestitke kraljici, ki jih je bilo zelo veliko, prekosili ste maloštevilne čestitke štajerskih vinarjev.

Pa vendar, vinarji in vinogradniki štajerskega okoliša in mariborskega podokoliša, povežimo se, izkoristimo vinsko kraljico, pomagajmo ji in ona bo ponesla naša imena, naša vina v svet. Pozabite malo na samovšečnost in svoj ego, na zavist in nevoščljivost. Od besed preidimo k dejanjem. Dajmo se spromovirati, dajmo se znati prodati, dajmo se pokazati, da smo dobri, pojdimo iz svojih okvirjev! Verjemimo vase!

Pa na zdravje s kraljičinim vinom, renskim rizlingom piramida. Le zakaj si je izbrala to vino in ne renskega iz domačih vinogradov …

Aja, da ne pozabim, vinska kraljica vas čaka, kajti sama brez vas oziroma nas bo težko kaj naredila ali spremenila.

 

Boštjan Protner ima svojo Hišo Joannes v Vodolah, ki je od središča Maribora oddaljena vsega pet kilometrov. Morda je naključje, toda vinar je postal, ko je bil njegov oče v Drnovškovi vladi, ki je rušila Peterleta. Končal je študij agronomije v Ljubljani. Trenutno obdeluje 12 hektarjev vinogradov in je specialist za renski rizling. Da pokaže pripadnost kralju med belimi sortami, si občasno na desno podlaket tetovira še napis »riesling«. V zadnjem času se spogleduje z ekološkimi vinogradništvom. Je ponosni član štajerskih Pubecov.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.