Top Vino utrdilo sloves najprestižnejšega festivala v regiji

 
Članek Reportaža
09.10.2018 10:23
avtor

Top Vino utrdilo sloves najprestižnejšega festivala v regiji

V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma se je zbralo več kot 1.200 ljubiteljev vina. Organizacija je bila brezhibna, ponudba izvrstna, vinarji pa so zadovoljno ugotavljali, da je bilo občinstvo kultivirano in poznavalsko.
Top Vino utrdilo sloves najprestižnejšega festivala v regiji
Foto: Aleš Beno

Druga izvedba mednarodnega vinskega bienala Top Vino, ki ga je v Cankarjevem domu organizirala vinoteka eVino oziroma vinski trgovec, sommelier in vinar Gašper Čarman, je upravičila pričakovanja in napovedi o festivalu presežkov.

Ob 28 domačih vinarjih se jih je predstavilo še 54 iz tujine. Na voljo so bili francoski šampanjci, bordojci, burgundci, vina prestižnih kleti Italije, Španije, Portugalske, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Kalifornije, Nove Zelandije, Gruzije in Kitajske. Na voljo je bila tudi pokušnja destilatov, kave, posebno mesto so imeli džin toniki. Nekaj je bilo tudi degustacijskih prigrizkov, za bolj lačne so bile zunaj stojnice. Hram slovenske kulture, Cankarjev dom, se je še enkrat izkazal kot pravšnja lokacija za tovrstne prireditve.

Rezime? V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma se je zbralo več kot 1.200 ljubiteljev vina, večina je prišla iz Slovenije, a slišati je bilo tudi resne pogovore v tujih jezikih, celo kitajščini. Organizacija je bila brezhibna, ponudba izvrstna, vinarji pa so zadovoljno ugotavljali, da so bili obiskovalci kultivirani in poznavalski.

Na festivalu je bilo mogoče opaziti najboljše sommelierje iz regije in druge znane obraze iz eno-gastronomskega sveta. Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono, tudi eden izmed sto najboljših kuharjev na svetu po Best Chef Adwards, je pojasnil, da pri kuhanju raziskuje spajanje različnih sestavin. Predstavljal pa je tudi svoj džin Monologue Gin, ki ga je splavil v sodelovanju s Fructalom.

Najbolj zapriseženi vinoljubi so lahko za dodatno plačilo obiskali tudi tri delavnice, od katerih je bila vsekakor najbolj izpostavljena tista, na kateri je Britanka Caroline Gilby, ki se kiti z najvišjim nazivom v svetu vinarstva master of wine, s pomočjo Gašperja Čarmana predstavila na Decanterju nagrajena slovenska vina. 

Nekaj utrinkov s festivala Top Vino by eVino si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Mateja Gravner: Želeni rezultat v vinogradih je botritis

Pogovarjali smo se z Matejo Gravner, ki v zadnjih letih pomeni most med slavno kletjo iz Oslavja in njenim občinstvom.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Čompi s slovenskimi rdečimi velikani

Pri spletnem mestu O vinu pripravljamo dogodek z naslovom "10 veličastnih rdečin na slepo", na katerem se bomo v Okrepčevalnici Čompa...

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano San Rocco: Avtentično istrsko doživetje

Mladi istrski chef Teo Fernetich iz restavracije San Rocco pravi, da je bil ključ do njihovega uspeha negovanje tradicionalne istrske...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Modra frankinja je modri pinot vzhodne Evrope

O modri frankinji, slovenski rdeči sorti prihodnosti, smo se pogovarjali s strokovnjakoma Katjo Šuklje in Guillaumom Antalickom.

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Pét-nat osvojil ljubitelje penečih se vin

V svetu so čedalje bolj priljubljena peneča se vina, pridelana po metodi pét-nat, ki je okrajšava za francoski izraz pétillant naturel...