Vino tedna: Bendžo 2017, Benedetič

 
Vino tedna Novice
25.10.2018 08:00
avtor

Vino tedna: Bendžo 2017, Benedetič

Zvrst, ki preseneti z iskrivostjo in svežino.
Sorta
25 % sauvignonasse, 25 % chardonnay, 25 % sivi pinot, 25 % sauvignon
Letnik
2017
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
13 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Vipolže
Cena
9 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Bendžo 2017, Benedetič

Kmetija Benedetič leži na obrobju Goriških brd, v Vipolžah, tik ob meji z italijanskim vinorodnim območjem Collio, kjer se briško gričevje že nekoliko zniža. Znanje vinogradništva in vinarstva se prenaša iz roda v rod že od leta 1923, ko sta Valentin Keber in njegov zet Andrej Benedetič od grofa Teuffenbacha kupila dva hektarja vinograda z imenom Brgalotišče.

Vinograd je dobil ime po velikih kamnih, "balotah" po briško, ki so ležali v brajdah. Naslednje generacije na kmetiji so skrbno gospodarile in večale površine, tako da ima danes kmetija zasajene vinograde na desetih hektarjih. Vinogradi so kar na 12 različnih lokacijah, kar sicer nekoliko otežuje obdelavo, hkrati pa njihovim vinom prinaša raznolikost, saj ima vsaka mikrolokacija svoje prednosti.

Med belimi sortami posebno pozornost posvečajo avtohtonima, rebuli in sauvignonassu (nekdanjemu tokaju), seveda pa v ponudbi ne manjkajo niti v svetu bolj slavni chardonnay, sauvignon ter beli in sivi pinot. Med rdečimi sortami so zasadili merlot, cabernet sauvignon in cabernet franc. Z letom 2017 je vinsko klet prevzel Klemen Benedetič, mladi vinar, ki je s svojim trdim delom in vizijo usmerjen k prihodnosti kleti in družinskega dela ter povečavi prodaje doma in v tujini. 

Sorte za belo zvrst bendžo (sauvignonasse, chardonnay, sivi pinot, sauvignon) se ročno trgajo vsaka posebej, kakor tudi nadaljujejo svojo pot vinifikacije. Vsako leto se čas trgatve malce spreminja, saj želijo Klemen in družina ohraniti svežino in značilnost svoje zvrsti. Po enodnevnem počitku stiskanega grozdja je vino zaigralo v polno fermentacijo in dodatno odležalo ter se uskladilo v jeklenih posodah, kjer je po skoraj letu dni dočakalo stekleničenje.

Bendžo izpod rok Klemna Benedetiča je bledorumena zvrst, ki nas preseneti s svojo iskrivostjo, svežino in notami zrelih rumenih sadežev, zelišč in rastlinskih not. V ustih vino zaigra s prijetno mladostjo, mineralnostjo in polnostjo – kljub svoji mladosti. Če glasbeni bendžo ponavadi nosi štiri strune, od teh eno melodijsko, lahko za Benedetičev bendžo rečemo, da je usklajena in harmonična sveža zvrst, primerna za vsakodnevno uživanje, sproščanje in kombiniranje z jedmi.

Bendžo se odlično ujema s širokim izborom testenin, zelenjavnimi jedmi, dokler le niso preveč pikantne. Prijetno se spaja tudi z belim mesom, predvsem s perutnino. Svežina in mineralnost vina mu omogočata odlično spremljavo h kremastim rižotam in ker je ravno sezona, vam svetujem, da ga poskusite z rižoto z gobami. Ne bo vam žal.

 

Miha Femec je bil rojen v gostinski družini. Leta 2007 je prevzel prodajo in nabavo v takratni vinoteki Vinske kleti Slovenije na Gospodarskem razstavišču. Kmalu pa ga je strast do vina povsem prevzela – danes se poleg rednega dela v domačem gostinskem podjetju Femec posveča predvsem spoznavanju novih kombinacij okusov, ki jih ponujata vino in hrana. Kot sam poudarja: »Vse se je začelo kot nabiranje dodatnega znanja pri uživanju ter spajanju hrane in vina zaradi poslovnih vzgibov, vendar je kmalu preraslo v nepogrešljivo strast in užitek.«
 
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Kraljevina 2017, Prus

Oranžni zasuk kralja sladkih vin.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Bjana brut, Bjana

Penina, ki vedno znova prepriča

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Zakaj 2015, Zanut

Odličen primerek vsestranskega vina za obed.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Susucaru rosato 2017, Frank Cornelissen

Vino spominja na rdeča vina sort poulsard in trousseau iz francoske pokrajine Jura.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Zelen 2016, Fedora

Ljubezen na prvi pogled.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

Njihov najboljši doslej.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Mihael belo 2016, Prinčič

Izjemno vino, ki nas s svojimi zrelimi aromami in svežino prepušča užitkom mineralnosti.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les 7, Laherte Frères

Šampanjec, ki v sebi skriva skoraj tri stoletja zgodovine vinogradništva slavne pokrajine.