Vinski vodnik 2018: Dolenjska

 
Članek Novice
19.10.2018 08:00
avtor

Vinski vodnik 2018: Dolenjska

Analizo Vinskega vodnika 2018 nadaljujemo v vinorodni deželi Posavje. Tokrat smo pod drobnogled vzeli okoliš Dolenjska, kjer se stvari opazno premikajo – na bolje.
Vinski vodnik 2018: Dolenjska
Domaine Slapšak nadaljuje v visokem ritmu s svojimi peninami iz visoko ležečih vinogradov.
Foto: Aleš Beno

Še vedno smo v Posavju, tokrat v vinorodnem okolišu Dolenjska. To je precej razkropljen vinorodni okoliš, ki ga na severu omejuje reka Sava, na jugu pa ga zapirajo Gorjanci. Med vsemi kontinentalnimi okoliši se zajeda najbolj na zahod, v Alpe. Obenem je, razen morda na vzhodu, precej oddaljen od tople Panonske nižine. Drugače povedano, gre za najhladnejši okoliš v naši deželi.

To nekako pojasni obstoj cvička, lahkega rdečkastega vina z visoko stopnjo kislin, ki še vedno ostaja najbolj znano vino okoliša. Cvičku seveda želimo vse dobro, a preboj z njim je misija nemogoče, kar postaja jasno tudi dolenjskim vinarjem. Kaj jim torej preostane? Cviček bo seveda ostal, vsaj dokler bo po zemlji hodil kakšen Dolenjec.

Preostalim kaže ponuditi modro frankinjo, ki tu – tako Caroline Gilby, master of wine, ob nedavnem julijskem obisku – dozori ob nižjih alkoholnih stopnjah, kar ji daje pridih elegance. Namignila je tudi, da imajo Dolenjci vse možnosti za pridelavo dobrih rosejev. Saj res, koliko dobrih rosejev premore Dolenjska? Na pokušnji smo imeli dva mirna in kar štiri peneče se roséje.

Hladne lege kar kličejo po penečih se vinih, ki imajo tu gotovo več možnosti, kot jih okoliš ta hip izkorišča. To seveda zahteva obilico znanja, tudi izkušenj, a dodana vrednost pri penečih se vinih je velika, njihova poraba pa še vedno narašča.

Kaj je novega na Dolenjskem?

Pokusili smo 28 vin, dve več kot lani, ki jih je prispevalo sedem vinarjev, enako kot lani. Dva sta letos pozabila oddati vzorce, med novimi vinarji v vodniku pa pozdravljamo vina Albiana, pod katera se podpisuje prodorni Jernej Žaren, ter hišo Opara mladega enologa Roka Opare.

Albiana izkazuje dobro obrtno znanje, ki se čuti prav pri vsakem vinu, pa naj bo zelenci silvanec, rose ali laški rizling. Vina iz te hiše so slogovno krepkejša, alkoholne stopnje so višje, kar je morda nekoliko nepričakovano, glede na »hladno« dolenjsko podnebje. Tudi Opara je ubral podoben slog pri barikiranem belem pinotu, medtem ko sta modra frankinja s pridihom novega lesa in sadni laški rizling na lažji strani spektra.

Obe hiši precej obetata in sta med boljšimi novinci nasploh. Zajc, ki ima nekatera vina tudi na Bizeljskem, se letos kiti s pohvalo za cviček na Decanterju, Domaine Slapšak nadaljuje v visokem ritmu s svojimi peninami iz visoko ležečih vinogradov (okrog 500 metrov nad morjem) na Telčah. Njihov brut reserve je pred časom na obisku v Sloveniji pokusil tudi Steven Spurrier in takoj odprl svojo beležko. Všeč so mu bili fini mehurčki ter lahkotnost ob jasni svežini in kislini.

Velike premike dosegajo pri Frelihovih. Dobivamo občutek, da so vse bolj samozavestni in podjetni. In prav je tako, saj imajo kaj pokazati. Na pokušnji je bilo devet njihovih vin, od tega kar štiri (dobre) penine, medtem ko sta echo belo in rdeče ambiciozno zastavljeni zvrsti. Posebnost? Vsaka je zvrst treh sort in vsaka sorta prihaja iz druge vinorodne dežele. Obe vini sta zato brez geografskega porekla, a visoke kakovosti, kar je opazil tudi Decanter.

Modra frankinja je ena boljših pri nas. Zeleni silvanec se je po lanskem, ki je bil z lesom nekoliko preveč obdarjen, letos prav lepo umiril in nadgradil. Z Gaubetom bi se verjetno udarila za naslov najboljšega v državi. Huba Martinčič nadaljuje z lahkotnejšimi, enostavnejšimi, a izdelanimi in cenovno ugodnimi vini, ki so pridelana v butičnih serijah. Letošnja novost je rose penina vialina brut.

Ja, tudi v Posavju se premika. Verjamemo, da še zdaleč niso pokazali vsega in da bo v prihodnje še več prijetnih presenečenj, predvsem pa poguma in podjetnosti.

 

Robert Gorjak je odrasel v vinogradniški družini v Ljutomersko-Ormoških goricah, ljubezen do vina pa mu je vzbudil stric. Diplomiral je sicer iz računalništva, a leta 2002 je z ženo Sandro ustanovil vinsko šolo Belvin. Leta 2005 je kot prvi Slovenec opravil WSET (Wine and Spirits Education Trust) diplomo iz vina in žganih pijač, nakar je čez dve leti zapustil računalniške vode in se povsem posvetil vinu. Med letoma 2008 in 2012 je spisal pet vodnikov po slovenskih vinih. Je soavtor pri knjigah World Atlas of Wine in Oxford Companion to Wine, kjer pokriva Slovenijo. Leta 2017 je izdal monografijo Slovenija, vinska dežela. Njegove današnje aktivnosti obsegajo poučevanje o vinu, zastopanje vinarjev na tujih trgih ter organizacijo vinskih dogodkov in popotovanj v vinske pokrajine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato

Po osmih letih se vrača Mednarodni salon Decanterjevi nagrajenci, ki bo postregel z vini iz regije, ki so na letošnjem ocenjevanju v...

VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Posavci so dokazali, da zmorejo in znajo

Na posestvu Tri lučke na Sremiču se je odprl Teden okusov Posavja, ki se bo v soboto končal v starem mestnem jedru v Krškem s...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinarka tedna: Ingrid Saksida

Saksidovi iz Zalošč pri Dornberku so verjetno edini v Vipavski dolini, ki imajo zasajenih več rdečih kot belih sort. Njihov paradni...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Začenjajo se Okusi Posavja

Osrednji dogodek bo trajal teden dni, od 30. avgusta do 6. septembra, ko bo 13 gostincev iz posavske regije še posebej poudarjalo jedi,...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Vinska klet meseca: Vipava 1894

Vipavska dolina ponuja raznolike vinogradniške lege in širok nabor sort, zato lahko v kleti Vipava 1894 poleg avtohtonega zelena in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Iščemo najboljše pridelovalce vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort

Radi imamo domače, vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort je naslov natečaja, ki ga pri spletnem mestu Ovinu.si že...