Vino tedna: Beli pinot 2017, Brandulin

 
Vino tedna Novice
31.10.2018 08:00
avtor

Vino tedna: Beli pinot 2017, Brandulin

Iz stiskalnice v steklenice brez enega samega pretoka.
Sorta
100 % beli pinot
Letnik
2017
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
14 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Medana
Cena
12 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Beli pinot 2017, Brandulin
Foto: Toni Gomišček

Čudno jo je usoda zaigrala (briškemu) belemu pinotu. Komaj je začel postajati priljubljen, že so ugotovili, da gre zvečine za chardonnay, po katerem so nenadoma začeli povpraševati vsi. Krivdo za zmedo pri sortnem poimenovanju nosijo trsnice, za večjo priljubljenost chardonnaya kot belega pinota pa vinski marketing.

Vinar Marco Felluga, po rodu Izolan, sicer pa posestnik velike kleti v italijanskih Brdih, torej Colliu, je začel letos pravo križarsko vojno za vrnitev slave temu grozdju in vinu, ki je naenkrat kar potonilo v pozabo. Vinarji so pred desetletji »skrivali« rebulo v beli pinot in mu s tem povečali svežino, zdaj pa mnogi počno obratno in z belim pinotom nižajo rebuli kislino in ji krepijo telo.

Slovenska vinska zakonodaja pač dopušča do 15-odstotno rezanje sortnega vina z drugimi, če se pri tem ne spremenijo organoleptične lastnosti nosilne sorte, in beli pinot ne sodi med sorte, ki bi se izpostavljale. Nima ne preveč izrazite primarne cvetice in ne razvije motečih vrelnih arom, da bi pustil pečat v slogu kakega traminca, verduca ali muškata, hkrati pa je primernega telesa in dovolj harmoničen, da je nadvse priljubljen za takšne kletarske podvige.

V svetu ni z belim pinotom nič drugače. V nemških deželah so si zanj spomnili ime beli burgundec, vendar je v Franciji bolj prisoten v Alzaciji, kjer ga uporabljajo tako za vsakodnevno vino kot za peneča se vina (Crémant d’Alsace), v Šampanji pa nanj stavi le peščica vinarjev.

Jancis Robinson opisuje sorto kot koristno, ne pa navdušujočo, vendar poudarja dopadljivost belih pinotov iz severovzhodne Italije (DOC Collio in DOC Isonzo), ob katerih omenja tudi obmejne slovenske vinorodne okoliše. Po njenem prepričanju so prav v teh krajih doumeli potenciale sorte in razvili dopadljiva sveža vina širokega razpona, k čemur je seveda pripomogel tudi terroir, tako klima kot sestava tal. Beli pinot sicer nima tržnega potenciala »sivca«, toda ljubitelji belih posebnosti se zlahka zaljubijo vanj.

Eden redkih briških vinogradnikov, ki redno pripravlja polnitve čistokrvnega belega pinota, je Boris Kristančič, bolj poznan po blagovni znamki Brandulin. Polnitev letnika 2017 je še v pripravi za trg, dejansko ji manjka le še etiketa z osnovnimi podatki o vinarju in vinu, sicer je vino ustekleničeno in Boris že sprejema naročila zanj.

Iskriva svetlo rumena barva z zelenimi odtenki razkriva, da se vinar, poznan tudi po dolgih maceracijah, ni odločil za »oranžni« beli pinot. Dejansko je nerazpecljano drozgo pustil v stiskalnici zgolj en dan, jo nato pretočil v cisterno iz nerjavnega jekla in nato pol leta predel s prsti čas. Kar pomeni, da vinu ni privoščil niti prvega pretoka po končani fermentaciji, da ni dvigoval finih droži s palico ali zrakom ali kakorkoli posegal vanj.

»Zamislil sem si vino, ki naj ostane živo do konca. Pred dvema letoma sem imel dobro izkušnjo z malvazijo, torej ni šlo za skok v prazno, tveganje pa je vseeno bilo,« priznava vinar, ki obdeluje 4,5 hektarja starejših vinogradov in nov, polhektarski nasad pokalce (črne rebule).

Njegova zdajšnja vinska ponudba obsega dve sortni sveži vini (poleg belega pinota še jordano, kakor je poimenoval nekdanji furlanski tokaj), jantarni sortni vini rebulo in malvazijo ter občasno sauvignon, zraven pa še avtorski zvrsti beli in redči brandulin ter pikotno, poimenovano po legi vinograda, zasajenega s sauvignonassom, malvazijo in rebulo.

Beli pinot letnika 2017 ima poudarjeno sadno cvetico (hruška, vinogradniška breskev, limeta), vendar iz ozadja prihajajo note kruhove skorje, značilne za vina, ki so bila dalj časa v stiku z drožmi. V ustih je primerno mineralno, polnega telesa, vendar nevsiljivo. V odhodu pušča sled droži, ki se kmalu prelije v dolg in skoraj sladkoben pookus.

Primerno ohlajeno je lahko dober aperitiv, vendar se polno izrazi šele ob ustrezni hrani: testeninah, rižotah, ribah, belem mesu, morskih sadežih, perutnini, mladih sirih ... Moj idealen par bi bil beli pinot z domačimi rezanci v masleni omaki z mladim grahom, prva rezerva postrvi v savorju (pečene, filetirane in macerirane v praženi čebuli s pinoli in rozinami), druga rezerva rižota z lisičkami, tretja rezerva kunec izpod peke, četrta rezerva pa škampi na žaru. 

 

Toni Gomišček je zrasel v Solkanu, na domačiji z vrtom, njivo in vinogradom. Po študiju sociologije se je zapisal novinarstvu in vrsto let pripravljal kmetijske oddaje. Spremljal je vzpon zasebnih vinarjev, preporod oljkarstva, obiskoval pastirje v visokogorju. Posebej ga je zanimalo vse izvirno, zato se je z veseljem pridružil gibanju Slow Food. V letih prevlade svežih vin je organiziral salon zrelih vin Brda baton, napisal je knjigo o goriškem radiču ter redno objavlja zapise o kulinariki in vinih v številnih revijah in časopisih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

Njihov najboljši doslej.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Mihael belo 2016, Prinčič

Izjemno vino, ki nas s svojimi zrelimi aromami in svežino prepušča užitkom mineralnosti.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les 7, Laherte Frères

Šampanjec, ki v sebi skriva skoraj tri stoletja zgodovine vinogradništva slavne pokrajine.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Malvazija 2017, Guštin 1898

Vino s klobukom in širokim nasmehom.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Natura 2016, Joannes Protner

Odlična zvrst, ki napoveduje prihajajoči opus Protnerjevih ekoloških vin.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Bellatrix 2016, Kupljen

Uravnoteženo in precizno macerirano belo vino, ki ohranja tudi značilnosti sorte.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Fino belo 2016, Ferjančič

Planinski poker.