Komentar

Kolumna Boštjana Protnerja: Si Pubec ali nisi?

 
Blog Novice
05.11.2018 08:00
avtor

Kolumna Boštjana Protnerja: Si Pubec ali nisi?

V zgodbi Pubec smo vinarji združeni v zavezi, da bomo s skupnimi močmi krojili boljšo prihodnost Štajerske kot pomembne vinske regije. Štiriindvajset vinarjev, katerih srce diha s trto in katerih širina je večja od hektarjev njihovega posestva, se tudi letos v projektu štajerskega mladega vina Pubec predstavljamo Sloveniji in svetu. 

To smo vinarji, ki smo prvi obraz Štajerske kot turistične destinacije, mladega vina in seveda lastne blagovne  znamke. Organizatorji in vinarji se skupaj s partnerji projekta zavedamo položaja Štajerske na trgu. Verjamemo, da lahko s projekti, kot je Pubec, Štajerski povrnemo sijaj najmočnejšega vinorodnega okoliša v Sloveniji.

Pubec, ki je z idejo najprej sramežljivo korakal zgolj po Mariboru, nato pa svojo pot nadaljeval po Ljubljani, bo letos znova navzoč po vsej Sloveniji. Štiriletnik ponosno, z dvignjeno glavo koraka proti svojemu petemu letu, ki ga bo praznoval z zgodbo, v kateri bo predstavil še preostale bele in rdeče vinske brate in sestre.

Naj vam bo Pubec vzor, da lahko skupaj premikamo meje. Naj vam bo to, da ste danes z nami, v ponos in veselje! Da se lahko povežemo ... No, ali pa tudi ne.

Kaj pa tisti, ki jih letos ni z nami? To je naša štajerska posebnost, ko skačemo z vlaka, ki že pelje naprej, in si mislimo, da smo pametnejši, najdemo kako bližnjico, da svoje vino – tudi mlado, prodamo prej, kot je na trgu Pubec, in si mislimo: "Haha, pa sem jih …"

Pubec dela reklamo celotni Štajerski, tudi tistim, ki jih ni zraven. Smešno, vendar resnično. Pa ne bom o imenih, saj vsak sam ve, kdo je skočil z vlaka.

Ko pa govorimo o vinu, je Pubec mlado nagajivo vino. Ima poudarjeno svežino, sadnost in pitnost. Je mladostno, iskrivo in všečno, brez zavor, je pubertetnik. Je belo, suho ali polsuho – letos prvič le do 12 gramov nepovretega sladkorja na liter, moško ali damsko.

Pubeci vas bomo pričakali z belimi srajcami in rumenimi lesenimi metuljčki. Rumeni metuljček je tudi zaščitni znak te uspešne vinske zgodbe.

S plakatov vas veselo in zapeljivo vabita Pubec in slovenska vinska kraljica.

Na zdravje.

Boštjan Protner ima svojo Hišo Joannes v Vodolah, ki je od središča Maribora oddaljena vsega pet kilometrov. Morda je naključje, toda vinar je postal, ko je bil njegov oče v Drnovškovi vladi, ki je rušila Peterleta. Končal je študij agronomije v Ljubljani. Trenutno obdeluje 12 hektarjev vinogradov in je specialist za renski rizling. Da pokaže pripadnost kralju med belimi sortami, si občasno na desno podlaket tetovira še napis »riesling«. V zadnjem času se spogleduje z ekološkimi vinogradništvom. Je ponosni član štajerskih Pubecov.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.