Komentar

Kolumna Matjaža Lemuta: Sladki izzivi ali nevarna izzivanja?

 
Blog Novice
29.10.2018 08:00
avtor

Kolumna Matjaža Lemuta: Sladki izzivi ali nevarna izzivanja?

Za nami je kar nekaj burnih mesecev igre z naravo v vinogradu, dni trgatve, ubadanja s sezonskimi trgači ter razmišljanja o polni in prazni vinski posodi.

Veličina letošnje trgatve je, da je narava po dolgem času dopustila celoten pridelek, brez anomalij. Končno imamo spet tudi količine, ki smo jih obljubili v kakšnem bančnem elaboratu.

Izenačenost večine trt je pripeljala do povečanih skupnih količin, ki jih nismo vajeni. Vinarji za vrhunsko surovino običajno računamo na 0,8 do 1,5 kilograma pridelka na trto in da le 70 do 80 odstotkov vseh trt res toliko rodi!

V letošnjem letniku je le redko katera trta količinsko izostala. Tako imamo od deset do 30 odstotkov večjo količino kot sicer. Super, lahko rečemo, ne da bi podarjenemu konju pogledali v zobe. Stresi in izzivi se za vinarja vseeno nadaljujejo, kljub počitku narave.

Redko katera industrijska panoga ima 30-odstotno rast proizvodnje in prodaje brez investicijskega plana. Prav to se dogaja nam vinarjem letos. Kako zadržati ali celo oplemenititi ta dar narave?

Povečana količina svežih vin ima drugačno težavo kot tista, primerna za daljše zorenje v kleti. Slovenija ima kot osnovni trg trdno določena razmerja med brendi in njihovimi količinami. Za kaj več bo treba vložiti v tržne aktivnosti in/ali okrepiti prodajo v tujini. Ves čas bo treba upoštevati, da čez 12 mesecev pride nov letnik z novimi volumni in novimi stroški. Začenja se igra s trgom.

Dvajsetodstotno povečana količina visoko nadpovprečnih vin išče tudi dodatno posodo za zorenje. Les, beton, glina ... Za to sta potrebna prostor in kapital. Marsikatero vino bo ostalo v posodi iz nerjavnega jekla in ne bo doživelo pričakovanega razvoja. Morda je za ekonomsko zdravje vinarja tako celo prav?

Marsikateri vinar bo kupil novo posodo in izgubile se bodo finančne rezerve, ustvarjene v minulih letih. Prelevile se bodo v zalogo novega potencialnega produkta. Vprašanje je, kako se bo ta kapital plemenitil, saj je narava nagradila vso Evropo.

Sladki izzivi ali nevarna izzivanja? Vsak od nas bo moral tudi to izpeljati sam. In tudi tu velja, da je likvidnost zakon!

 

Matjaž Lemut je avtor in solastnik vin Tilia Estate - Hiša pinotov. Vinarsko in vinogradniško pot je začel s praksami v vipavski zadružni kleti, Švici in Kaliforniji. Je agronom, ki deluje kot enolog. Je tudi svetovalec, ki znanje in izkušnje deli marsikje v Sloveniji in na Hrvaškem. Ukvarja se tudi s predavanji za domačo in tujo strokovno ter laično javnost. Zanimajo ga identiteta in kreiranje vina v odnosu med vinarjem in kupcem ter kontrasti, ki nastajajo v svetovni vinski produkciji.

 

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.