Vinski hrami Vipavske doline odpirajo vrata

 
Članek Novice
05.11.2018 11:05
avtor

Vinski hrami Vipavske doline odpirajo vrata

Med martinovim in božičem vipavski hrami tradicionalno, že 20 let odpro svoje duri, z njimi pa se ob vikendih predstavijo posamezna naselja s svojo kulturno, umetniško in predvsem vinsko ponudbo.
Vinski hrami Vipavske doline odpirajo vrata
V okviru letošnje prireditve Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem, ki bo potekala že dvajsetič zapored, se bo zvrstilo več kot 30 dogodkov. (foto: ROD Ajdovščina)

Vipavski hrami so ponos vipavskih kmetij. Vina v njih so pridelana iz grozdja, ki je zraslo iz trte v rodovitni vipavski zemlji, pod nebom, kjer se mešajo severni vetrovi s tistimi južnimi, ki nosijo s seboj vonj po morju. Jeseni, okoli martinovega, je čas, ko ti hrami odprejo svoja vrata in v okušanje ponudijo najbolj žlahtno, kar je v njih – vipavsko vino. 

Že več kot 20 let po Vipavskem vodi vinska cesta. Kar 27 krajev in cela vrsta vinarjev je povezanih v izjemno ponudbo, ki ni le okusna, ampak tudi izjemno slikovita. Popotnik na Vipavski vinski cesti lahko doživi te kraje v njihovi popolni podobi pokrajine, v okusih vin in domače hrane.

Da je na Vipavski vinski cesti vse tako, kot mora biti, da so poti do hramov in kmetij označene, da je ponudba pestra in vabljiva, že vse od začetka skrbi Razvojna agencija ROD iz Ajdovščine. Skozi celo leto organizirajo različne prireditve, s katerimi predstavljajo značilnosti vipavskih vin, zlasti avtohtonih sort, in izjemne kulinarike, ki pogosto spominja na neke minule čase, a ji mojstri znajo nadeti povsem sodobno podobo.

V pomladnem času so najbolj odmevni Okusi Vipavske na dvorcu Zemono in Festival vin v Šempasu. Jesen pa ponuja Vipavsko trgatev in sklop prireditev Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem.

Na Vipavskem hrame bodo letos jubilejno odprli dvajsetič zapored. Prireditve bodo v različnih krajih potekale od 9. novembra do 23. decembra. Dogajanje je tudi časovno razdeljeno, tako da bodo obiskovalci lahko obiskali več prireditev v več kot dvajsetih krajih Vipavske doline. Pomembno je, da si zapomnite poseben znak, ki označuje kmetije, ki prijazno vabijo v svoje hrame: prižgana petrolejka in šop bršljanovih vejic.

Vsako leto izdelajo tudi posebne spominske degustacijske kozarce, na katerih je odtisnjen simbol Vipavske vinske ceste. In da obiskovalci resnično ne bi pozabili, kje natanko so doživeli najlepše trenutke, sta na kozarcu vtisnjeni tudi ime vasi in leto, ko so to vas obiskali.

Martinovo vsako leto na Vipavskem doživi okoli pet tisoč obiskovalcev, ki se vračajo iz leta v leto in praznujejo z Vipavci. Namen prireditve je zlasti povezati ljudi v prizadevanju in širjenju kulture, ki se poraja z vinom, kulture gojenja trte, negovanja vina in kulture pitja.

Vipavski vinarji so posebej ponosni na avtohtone sorte vina, zlasti na zelen in pinelo, tudi drugače pa vrhunska vipavska vina ponujajo turistične kmetije, osmice ter gostilne in restavracije na Vipavskem skozi vse leto.

Če vas zanimajo vinski dogodki, se naročite na tedensko pismo urednika

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Klemen Mlečnik

Na ekološki kmetiji v Bukovici po Vertovčevem izročilu ustvarjata oče in sin, Valter in Klemen Mlečnik. Ja, Vertovec je priporočal od...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferdinand in Marjan Simčič na gala »Parkerjevem« festivalu v Švici

V züriškem hotelu Dolder je potekal tretji festival Matter of Taste, na katerega so bili povabljeni le vinarji, ki so za svoja vina v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Slovenijo bodo preplavili "veliki umi" kulinarike, umetnosti in medijskega sveta

V Sloveniji bo med 16. in 19. marcem na European Food Summitu potekal izjemen program z navdihujočimi kulinaričnimi zgodbami.

VINO
Novice
VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 21. poklon istrski kraljici malvaziji

Na 21. festivalu malvazije v Portorožu bomo pri spletnem mestu O vinu.si pripravili razpravo z degustacijo z naslovom Kakšno malvazijo...