Vino tedna: Rebula classic 2017, Marjan Simčič

 
Vino tedna Novice
07.11.2018 08:00
avtor

Vino tedna: Rebula classic 2017, Marjan Simčič

Preprosto odlična rebula.
Sorta
100 % rebula
Letnik
2017
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
13 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Ceglo
Cena
10,60 evra (pričakovana MPC)
Vino tedna: Rebula classic 2017, Marjan Simčič
Foto: Aleš Beno

Marjana Simčiča verjetno ni treba posebej predstavljati. Je ena najbolj izpostavljenih osebnosti na slovenski vinski sceni in eden redkih slovenskih vinarjev, ki je dosegel tudi mednarodno veljavo in sloves. Poleg italijanskih ga poznajo tudi angleški, ameriški in še mnogi drugi someljeji.

Srca občinstva, kritikov in someljejev ponavadi osvaja z vini iz svojih najprestižnejših linij Selekcija in Opoka. Vina iz omenjenih linij so neredko ena izmed najboljših briških vin v svoji kategoriji, občasno tudi slovenski vrh, pa naj gre za merlot, chardonnay, sauvignon, modri pinot ali rebulo. Še posebej zadnji dve sorti sta mi v obeh omenjenih Marjanovih linijah vedno znova pri srcu. Modri pinot je običajno nekoliko krepkejši, čvrst, rasen bric, a čudovito slojevit, rebula pa nas pogosto popelje v nove svetove in vonjalne izkušnje.

Za vino tedna bi lahko mirno izbrali rebulo opoka 2016, ki jo je italijanski časnik Gazzetta dello Sport postavil na sam svetovni vrh, ob bok legendarnim vinom, kot so sassicaia 2015, brunello di Montalcino 2012, cerretalto Casanova di Neri, Château Angelus 2016, in celo malček nad njih. Vino, četudi morda ne bo všeč prav vsem, je izjemno, s popolnoma samosvojim karakterjem, ki pokaže rebulo v vsem svojem razkošju in zanjo postavlja nove standarde.

Vprašajte vinarje, ali so si pred 15 leti predstavljali, da je iz rebule možno pridelati takšno lepoto in da bo rebula toliko priljubljena, da bodo zaradi nje v Brda prišla imena, kot so Julia Harding (Jancisrobinson.com), Andrew Jefford in Stephen Brook (oba Decanter).

Zgoraj omenjena polnitev rebule je že doživela svoj delež slave, zato oder namenjamo rebuli 2017 iz linije Classic. Letnik 2017 ni bil najlažji za rebulo. Avgust je bil vroč, sledil je dokaj deževen september. Še preden so rebule popolnoma dozorele, je prisilil vinarje, da pokažejo, kar znajo. Nekateri niso, Marjan Simčič je.

Čeprav gre za njegovo cenovno najdostopnejšo rebulo, kjer je dovoljen marsikateri kompromis, ga v tem vinu ni zaznati. Morda je to celo njegova najboljša sveža rebula do zdaj. Cvetica je dokaj dišeča za mladostno, svežo rebulo in spomni na limono, janež in malce na nageljnove žbice. V ustih je ravno prav pestra in prav lepo uravnotežena. Svetilnik za sveže briške rebule letnika 2017. Veliki vinarji tudi v svojih osnovnih vinih pokažejo mojstrstvo.  

Ujemanje s hrano? Njena diskretnost in obenem prefinjenost kar narekujeta odlično ribjo predjed ali celo suši.

 

Robert Gorjak je odrasel v vinogradniški družini v Ljutomersko-Ormoških goricah, ljubezen do vina pa mu je vzbudil stric. Diplomiral je sicer iz računalništva, a leta 2002 je z ženo Sandro ustanovil vinsko šolo Belvin. Leta 2005 je kot prvi Slovenec opravil WSET (Wine and Spirits Education Trust) diplomo iz vina in žganih pijač, nakar je čez dve leti zapustil računalniške vode in se povsem posvetil vinu. Med letoma 2008 in 2012 je spisal pet vodnikov po slovenskih vinih. Je soavtor pri knjigah World Atlas of Wine in Oxford Companion to Wine, kjer pokriva Slovenijo. Leta 2017 je izdal monografijo Slovenija, vinska dežela. Njegove današnje aktivnosti obsegajo poučevanje o vinu, zastopanje vinarjev na tujih trgih ter organizacijo vinskih dogodkov in popotovanj v vinske pokrajine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Goli breg 2016, Fedora

Odlična rdeča zvrst za vsakodnevno uživanje ob jedeh, družbi in glasbi.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Vitovska kamen 2014, Zidarich

Vino, ki kaže na mojstrsko sodelovanje med vinogradnikom in naravo.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Merlot, 2016, The Doktor

Vrhunsko vino po zaslugi drugega mnenja.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Dp brut rose, 2016, Dveri-Pax

Odlična praznična penina.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Planta rdeča, 2015, Štokelj

Odlična, kulinarična rdeča zvrst.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Grand brut ultradition, Laherte frères

Ne »zgolj« šampanjec, temveč veliko vino.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Tenor rdeče 2012, Silveri

Koncert za moški glas in orkester.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Aldebaran 2017, Kupljen

Prvi suhi slovenski renski rizling z zlato medaljo na Decanterju.