11 martinovanj, ki jih ne smete zamuditi

 
Oglasno sporočilo Novice
08.11.2018 07:00
avtor

11 martinovanj, ki jih ne smete zamuditi

Ni dobrega vina brez Martinovega blagoslova, pravijo. Ni pravega martinovanja brez pečene goske? Kakor za koga. Izbrali smo 11 krajev, kjer se boste lahko družili v duhu svetega Martina.
11 martinovanj, ki jih ne smete zamuditi
Tradicionalna Ljubljanska vinska pot – Martinovanje v Ljubljani.

Nekdanje pogansko praznovanje letine in hkratno zaprosilo za ponovitev obilja v prihodnjem letu – martinovanje – se je v zadnjih desetletjih sprevrglo v izrazito vinsko praznovanje, ki ga radoživo slovensko prebivalstvo tudi iz leta v leto praznuje vse več časa. Vrhunec pa seveda doseže 11. novembra, ko nekdanji škof iz francoskega Toursa sveti Martin tudi goduje. A sveti Martin ne slovi le po vinu in goskah, ampak tudi po skrbi za druge, zlasti za reveže. Martinovanje zato ni le praznik vina in pojedine, ampak tudi druženja, povezanosti, sodelovanja.

V teh dneh se torej mošt simbolično spreminja v resno alkoholno kapljico, torej vino. Pozor: če boste v družbi božjega človeka, mu dopustite le, da vino blagoslovi, ne pa krsti, saj – kot pogosto poudarja etnolog Janez Bogataj – "krstiti vino" pomeni vino zmešati z vodo. In kam na martinovanje? Izbrali smo 11 krajev, kjer se boste lahko družili v duhu svetega Martina.

Ljubljanska vinska pot

Tradicionalna jesenska izdaja Ljubljanske vinske poti s podnaslovom Martinovanje v Ljubljani bo potekala v soboto, 10. novembra, med 10. in 17. uro. Po starem mestnem jedru v Ljubljani – med Mestnim trgom in Tromostovjem – se bodo vnovič valile horde ljubiteljev vinske kapljice. Na stojnicah poleg vina bodo gostinci ponujali tudi Okuse Ljubljane – bo razstavljalo več kot 120 ponudnikov. Za degustacijo in nakup vina na kozarec potrebujete uraden kozarec prireditve lahko ga kupite oziroma si ga sposodite na informacijskih stojnicah, kjer lahko kupite tudi vrednostne kupone za nakupe vina in hrane pri ponudnikih. Vina bodo ponujali vinarji iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev, poudarek pa bo na bolj lahkotnih, poletnih vinih. Vinarje in ponudnike najrazličnejših kulinaričnih dobrot bo spremljal tudi bogat kulturni program.

Martinova degustacija in dan odprtih vrat Vinakoper

V četrtek, 8. novembra, ob 17. uri bo v Hiši refoška, v kleti Vinakoper, Martinova degustacija, ki jo Vinakoper pripravljajo z Društvom vinogradnikov in vinarjev Slovenske Istre. Ob glasbeni spremljavi boste spoznali mlada vina vinarjev Slovenske Istre in preostale istrske dobrote. Dogodek bosta obiskali tudi vinska kraljica Slovenije in vinska kraljica Slovenske Istre. Vstopnina na dogodek je deset evrov. V soboto, 10. novembra, med 10. in 17. uro, pa bo v Hiši refoška dan odprtih vrat. Obiskovalci bodo lahko poleg brezplačnega ogleda kleti in degustacij pokusili tudi lokalne pridelke in izdelke poslovnih partnerjev, od tartufov, sirov do čokolade.

Martinovanje pri Isteniču 2018

V Stari vasi na Bizeljskem v kleti penin Istenič se bo v soboto, 10. novembra, ob 18. uri začelo posebno martinovanje. "Po stari šegi se na svetega Martina dan mošt spremeni v vino. To nam vinogradnikom in vinarjem prinese nepopisno veselje, v naši hiši pa se bomo letos veselili zelo slovesno – s svečano Martinovo večerjo ob peninah in svečah," je povedal gostitelj Miha Istenič. Z gostiščem Dolinšek so pripravili poseben meni, cena menija s peninami, krstom mošta in programom presenečenja je 60 evrov.

Vinski hrami Vipavske doline med martinovim in božičem

Na Vipavskem bodo hrame letos jubilejno odprli dvajsetič zapored. Prireditve bodo v različnih krajih potekale od 9. novembra do 23. decembra. Dogajanje je tudi časovno razdeljeno, tako da bodo obiskovalci lahko obiskali več dogodkov v več kot dvajsetih krajih Vipavske doline. Pomembno je, da si zapomnite poseben znak, ki označuje kmetije, ki prijazno vabijo v svoje hrame: prižgana petrolejka in šop bršljanovih vejic. V soboto, 10. novembra, bodo martinovanja v grajski dvorani v Ozeljanu, v stari šoli v Podragi, v stari šoli v Ložah in v kulturnem domu v Bukovici. Na Glavnem trgu v Vipavi pa bo od 10. ure furenga svetega Martina, povorka in prikaz prevoza mladega vina.

Martinovanje v Ormožu

V nekdanjem mestu sladkorja letos ne bo manjkalo ne smeha ne vina, saj bodo v soboto od jutra do večera poleg degustacije kulinarike in festivala vina pripravili še šaljiv prikaz vinogradniških običajev s krstom mošta. Program bodo na Martinovem sejmu in ormoški Martinovi tržnici začinili z dopoldanskim Martinovim pohodom med Ormoškimi goricami, najmlajši se bodo lahko zabavali v otroških Martinovih kotičkih, manjkali ne bosta niti tekmovanji v kuhanju prleškega piskra in slovenskih godb. Dogajanje bo potekalo v petek in soboto, 9. in 10. novembra. 

Ptujsko martinovanje

V najstarejšem slovenskem mestu, ki se ponaša tudi z najstarejšo vinsko kletjo pri nas, bodo v soboto časovno kolesje zavrteli v srednji vek. Uprizorili bodo srednjeveške vinogradniške igre, po mestnih ulicah se bodo sprehodili princi, manjkalo ne bo niti poskočnih muzikantov. Pripravili bodo še strokovna predavanja, vodene degustacije in turistično vodenje po skritih vinskih kotičkih Ptuja. Dogajalo se bo na Mestnem trgu in po ulicah starega mestnega jedra od petka, 9. novembra, do nedelje, 11. novembra. 

Martinovo na Blejskem gradu

Martinovanje v gorenjskem turističnem biseru bodo letos pripravili na več lokacijah. Ena od njih bo tudi na Blejskem gradu, kjer raste tudi potomka najstarejše trte na svetu. Potomka na Blejskem gradu raste na višini 599 metrov in je pomembna etnografska posebnost. In kaj se bo dogajalo v soboto, 10. novembra? Na zgornji terasi gradu bodo degustacija vin, glasbeni in plesni program z animacijo, medtem ko bo v grajski restavraciji dišalo po martinovih dobrotah. Prireditev bo ob 12. in 14. uri. Cena vstopnice za Martinovo na Blejskem gradu je plačilo vstopnine na grad. Degustacijski kuponi bodo na voljo na prizorišču. Če bo vreme slabo, bo prireditev v Viteški dvorani.

Martinovanje v Mariboru

Martinovanje v Mariboru je največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji, saj se v štajerski prestolnici zbere tudi 20 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Poklon jeseni in veselo druženje na Trgu Leona Štuklja spremljata bogat kulturno-zabavni program ter seveda tradicionalna vinsko-kulinarična ponudba. V staro mestno jedro se bodo v nedeljo, 11. novembra, zgrnili vinske kraljice, brači, folkloristi, kmečke žene, splavarji, predstavniki vinskih redov in bratovščin. S seboj bodo prinesli jesenske pridelke in dobrote ter se pri tem zahvalili materi Jeseni, da jih je obdarila s kolikor toliko dobro letino. Da bo mariborska čaga v polnem teku, se bodo na odrih zvrstili glasbeniki za vse okuse. Ne zamudite nadaljevanja martinovanja v ponedeljek, 12. novembra, z dogodkom Slovenska mlada vina. 

Dolenjsko martinovanje

Idilični ambient Gradu Grm bo znova prizorišče, kjer se na petek pred martinovim srečajo vsa novomeška vinogradniška društva, lokalni vinarji in ponudniki domačih kulinaričnih specialitet ter pester spremljevalni program. Martinovanje ob kozarcu odličnega cvička, modre frankinje ali drugih vrhunskih dolenjskih vin, v kombinaciji z martinovo kulinariko, je praznik za številne Dolenjce in za vse obiskovalce, ki želijo spoznati pristno dolenjsko gostoljubje. Vstopnine ni!

Martinovo v Šmartnem (Goriška brda)

Osrčje sobotnega in nedeljskega briškega martinovanja (10. in 11. novembra) bodo gase srednjeveške vasice Šmartno in tamkajšnje stojnice z domačimi dobrotami. Poleg briške vinske kapljice bodo degustirali tudi letošnje ekstra deviško briško oljčno olje, za pokušnjo pa postregli z značilno briško belo polento, briškimi klobasami in avtohtonimi jesenskimi briškimi hruškami. V programu imajo še nezahteven dopoldanski Martinov pohod, začinjen s pokušnjo kakija oziroma sadeža za bogove, oljčnega olja in medanske vinske kapljice ter z ogledom rojstne hiše pesnika Alojza Gradnika. Poleg vina ne gre spregledati tržnice lokalnih izdelkov ter številnih glasbenih skupin, ki bodo popestrile celodnevno dogajanje.

Praznik vina v Štanjelu

V času martinovanja, ko Kras zažari v škrlatnih barvah vinske trte in ruja, v srednjeveškem mestecu Štanjel pričakujejo obiskovalce na čarobnem prazniku vina. Letošnji štiridnevni program se začenja že v četrtek, 8. novembra, in traja vse do martinove nedelje, 11. novembra. Glavno prizorišče bodo tudi tokrat zavzeli kraški vinarji z vrhunskimi vini ter gostinski ponudniki, v spremstvu sirarjev, ponudnikov suhih mesnin in pršutarjev. Osrednja prireditev bo potekala v soboto, 10. novembra. Dopoldne bodo uličice preplavili ulični glasbeniki, umetniki in rokodelci s stojnicami in številnimi ustvarjalnimi delavnicami, domači kmetovalci bodo izdelke in pridelke ponujali na tržnici pred vaško cerkvijo, med drugim bo dišalo po kraških jedeh, pripravljenih s teranom. 

Če vas zanimajo novosti o vinu in vinarjih, se naročite na tedensko pismo urednika. 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Klemen Mlečnik

Na ekološki kmetiji v Bukovici po Vertovčevem izročilu ustvarjata oče in sin, Valter in Klemen Mlečnik. Ja, Vertovec je priporočal od...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferdinand in Marjan Simčič na gala »Parkerjevem« festivalu v Švici

V züriškem hotelu Dolder je potekal tretji festival Matter of Taste, na katerega so bili povabljeni le vinarji, ki so za svoja vina v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Slovenijo bodo preplavili "veliki umi" kulinarike, umetnosti in medijskega sveta

V Sloveniji bo med 16. in 19. marcem na European Food Summitu potekal izjemen program z navdihujočimi kulinaričnimi zgodbami.

VINO
Novice
VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 21. poklon istrski kraljici malvaziji

Na 21. festivalu malvazije v Portorožu bomo pri spletnem mestu O vinu.si pripravili razpravo z degustacijo z naslovom Kakšno malvazijo...