Slovenski festival vin se vrača h koreninam

 
Članek Novice
08.11.2018 13:52
avtor

Slovenski festival vin se vrača h koreninam

Prihodnji teden se bo zgodil Slovenski festival vin, ki se seli v Cankarjev dom, kjer se je pred 21 leti tudi začel. Na festivalu se bo predstavilo več kot 150 različnih vinarjev iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev in tujine.
Slovenski festival vin se vrača h koreninam
Foto: Aleš Beno

V Veliki sprejemni dvorani in v prvem preddverju Cankarjevega doma bo v četrtek in petek, 15. in 16. novembra, potekal največji dogodek za ljubitelje vin pri nas – Slovenski festival vin. Festival se torej vrača na lokacijo, kjer se je pred 21 leti tudi začel. Na dvodnevnem festivalu, katerega organizacijo je od Rada Stojanoviča prevzela družba Proevent, se bo predstavilo več kot 150 vinarjev iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev in tujine.

Tako bodo lahko obiskovalci okusili več kot 500 različnih slovenskih in tujih vin ter se udeležili sedmih vodenih delavnic s sommelierji in enologi. V času festivala bo potekalo še pet vinskih salonov: Salon Modre frankinje, Salon ekoloških vin, Salon italijanskih vin, Salon Lidlovih mladih vinarjev in Salon distributerja slovenskih in tujih vin Mabat.

Na dogodku bo tudi kar nekaj kulinarike, čeprav v drugačni obliki kot v minulih letih. Brbončice bodo obiskovalci lahko razvajali na prostoru Kaval Groupa, kjer jim bo prigrizke pripravljal mladi chef Mojmir Marko Šiftar iz restavracije Evergreen. Okušali bodo lahko tudi mesne izdelke mesarij Čas in Majál ter vino, med, tinkturo in sirup Čebelarstva Kerin, sir in druge mlečne izdelke Mlekarne Beka, ob odhodu domov pa se bodo lahko pomirili tudi s kavo podjetij Esines in Opara.

V okviru festivala se bo predstavil tudi projekt Kulinarične Haloze, ki združuje tradicionalno haloško kulinariko iz sestavin biodinamičnih in ekoloških kmetij. Obeta se torej kulinarika, poročena z vrhunskimi haloškimi vini. Postreglo jo bo osebje v značilnem videzu Haloz, spremljali pa ga bodo kulturniki z zgodbami, pesmimi in godčevskimi napevi Haloz.

Brezplačne vodene degustacije s sommelierji

V dvoranah M Cankarjevega doma bodo obiskovalci lahko spoznali vse skrivnosti velikih mojstrov preizkušanja vin. V strokovnih delavnicah s sommelierji in z enologi se bodo lahko udeležili delavnice Bovin Makedonija, kjer bodo predstavili vrance z različnih lokacij. Delavnico najbolje ocenjenih vin 21. Slovenskega festivala vin bo vodila predsednica ocenjevalne komisije Tatjana Košmerl ob pomoči slovenskega viceprvaka v sommelierstvu Valentina Bufolina.

Svojo delavnico bo imel tudi vinski publicist in degustator Jože Rozman, Lidlovo vinsko delavnico s finalisti natečaja Lidlov mladi vinar pa bo vodila vinska strokovnjakinja Mira Šemić. Ustanoviteljica mreže Salona penečih vin Nina Levičnik bo imela tudi svojo delavnico. Nazadnje pa bo Društvo za razvoj vinske kulture Sommelier Slovenije v okviru lastnega razstavnega prostora razkrilo, kaj vse se skriva v kozarcu vina.

Po novem bodo imela svoj prostor na Slovenskem festivalu vin tudi ekološka vina. Darja Zemljič bo vodila okroglo mizo na temo potenciala ekoloških vin v Sloveniji, sogovorniki pa bodo iz vrst ekološke kontrole, vinarjev in turistične stroke. V okviru delavnic pa bo potekala tudi delavnica z degustacijo: So ekološka vina zares drugačna? z Dejanom Bavčarjem s Kmetijskega inštituta Slovenije.

Znani so rezultati ocenjevanja festivalskih vin

Ocenjevalna komisija pod vodstvom Tatjane Košmerl je predstavila tudi najboljša festivalska vina. Od skupno 55 belih, 28 rdečih in 12 penečih se vzorcev je sedemčlanska strokovna komisija izbrala najboljše tri v vsaki od kategorij. Med belimi vini je zmagal Tomaž Fabčič (Tomas vin) iz Vipavske doline z zvrstjo stik (laški rizling, pinela, zelen, malvazija), letnik 2017, med rdečimi vini je zmagala hiša San Mártin z barbero letnika 2013, med penečimi se vini pa so zmagale Radgonske gorice z zlato radgonsko penino rose, letnik 2012. Rezultati in podelitev bodo potekali na slovesnosti ob odprtju letošnjega 21. festivala v četrtek, 15. novembra, ob 16. uri v Veliki sprejemni dvorani.

Če vas zanimajo novosti iz sveta vina, se naročite na tedensko pismo urednika.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Klemen Mlečnik

Na ekološki kmetiji v Bukovici po Vertovčevem izročilu ustvarjata oče in sin, Valter in Klemen Mlečnik. Ja, Vertovec je priporočal od...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferdinand in Marjan Simčič na gala »Parkerjevem« festivalu v Švici

V züriškem hotelu Dolder je potekal tretji festival Matter of Taste, na katerega so bili povabljeni le vinarji, ki so za svoja vina v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Slovenijo bodo preplavili "veliki umi" kulinarike, umetnosti in medijskega sveta

V Sloveniji bo med 16. in 19. marcem na European Food Summitu potekal izjemen program z navdihujočimi kulinaričnimi zgodbami.

VINO
Novice
VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 21. poklon istrski kraljici malvaziji

Na 21. festivalu malvazije v Portorožu bomo pri spletnem mestu O vinu.si pripravili razpravo z degustacijo z naslovom Kakšno malvazijo...