Najboljša vina iz Vinskega vodnika 2018 spet tudi v knjižici

 
Članek Novice
29.11.2018 08:00
avtor

Najboljša vina iz Vinskega vodnika 2018 spet tudi v knjižici

V knjižici V letu dni po Sloveniji smo izbrali 52 najbolj reprezentativnih vin iz Vinskega vodnika 2018. Zakaj 52? Toliko tednov ima leto. In če vsak teden odprete eno steklenico s seznama, boste prečesali vinsko Slovenijo po dolgem in počez.
Najboljša vina iz Vinskega vodnika 2018 spet tudi v knjižici
Foto: Jure Makovec

Leto je naokrog, zato smo spet, tokrat že drugič, pripravili knjižico V letu dni po Sloveniji, v kateri je zbranih 52 reprezentativnih vin iz aktualnega vinskega vodnika, ki smo ga zasnovali pri spletnem mestu O vinu.si.

In zakaj smo izbrali ravno 52 vin? Toliko tednov ima leto. V uredništvu smo do podrobnosti preverili opise, ki jih je avtor vodnika Robert Gorjak zapisal ob pokušini, in se odločili za vina, ki bodisi izstopajo po kakovosti bodisi so slovenska posebnost. Velik poudarek smo dali tudi avtohtonim oziroma udomačenim lokalnim sortam. 

Če vsak teden odprete eno steklenico s seznama, se boste naužili bogastva in raznovrstnosti, ki ga ponuja majhna, a nadvse pestra vinska Slovenija. Uživajte in na zdravje!

 

Za Vinski vodnik 2018 so nam vinarji zaupali skoraj 700 vzorcev, kar je dobrih 40 odstotkov več kot v prvi sezoni in osem odstotkov več kot lani. Število vzorcev torej še vedno raste, a se rast pričakovano umirja.

Podobno gibanje kaže število sodelujočih vinarjev. Letos jih je bilo 135, šest več kot lani in precej več kot v prvi sezoni (91). Naloga, ki smo si jo postavili pred dvema letoma, da bomo s pripovedovanjem pozitivnih zgodb o tradiciji, trudu, ljubezni in znanju slovenskih vinogradnikov in vinarjev gradili vinsko skupnost ter tako krepili kulturo pitja vina na Slovenskem, se uresničuje. Trenutno število sodelujočih kaže dobro reprezentančno sliko slovenske vinske bere, hkrati pa potrjuje, da nam vinarji zaupajo. Seveda je vedno prostor za izboljšave; želeli bi si predvsem več vin iz naših dveh najmanjših okolišev – Prekmurja in Krasa. 

Kakovost vin po vsej Sloveniji vztrajno raste. To je sicer težko izmeriti, a občutek po treh sezonah pokušenj je prav takšen. Neizdelanih vin, ob katerih bi razmišljali, komu, za vraga, so namenjena, je bilo malo. Tudi povprečnih vin je bilo nekaj, a večina je bila dobrih. To pomeni, da bi si jih z veseljem naročili ob kosilu, to so vina za vsak dan. Hkrati pa je bilo na pokušnji lepo število odličnih vin. Nekatera med njimi so bila naravnost izjemna, svetovnega formata, za reprezentanco.

 

Če želite biti na tekočem z novostmi iz sveta vina, se naročite na tedensko pismo urednika

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Klemen Mlečnik

Na ekološki kmetiji v Bukovici po Vertovčevem izročilu ustvarjata oče in sin, Valter in Klemen Mlečnik. Ja, Vertovec je priporočal od...

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža 5. gourmet večer v Bernardinu: o zeljènu, klobukih fedora in erotičnem naboju tete Jebačinove

Na petem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo poleg vrhunskih jedi chefa...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferdinand in Marjan Simčič na gala »Parkerjevem« festivalu v Švici

V züriškem hotelu Dolder je potekal tretji festival Matter of Taste, na katerega so bili povabljeni le vinarji, ki so za svoja vina v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Slovenijo bodo preplavili "veliki umi" kulinarike, umetnosti in medijskega sveta

V Sloveniji bo med 16. in 19. marcem na European Food Summitu potekal izjemen program z navdihujočimi kulinaričnimi zgodbami.

VINO
Novice
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 21. poklon istrski kraljici malvaziji

Na 21. festivalu malvazije v Portorožu bomo pri spletnem mestu O vinu.si pripravili razpravo z degustacijo z naslovom Kakšno malvazijo...