Kaj je porto oziroma portovec?

 
Oglasno sporočilo Novice
05.12.2018 08:00
avtor

Kaj je porto oziroma portovec?

Vinski trgovec Jože Koželj, šef istoimenske hiše dobrih vin, pravi: če bi Slovenci okusili enkratno kombinacijo porta tawny in orehove potice, bi ga vsaka družina zanesljivo kupila najmanj dve steklenici na leto - eno za božič in drugo za veliko noč.
Kaj je porto oziroma portovec?
Foto: Shutterstock

Porto oziroma portovec je sladko alkoholizirano vino, pridelano iz grozdja, ki raste v zgornjem delu vinorodnega območja Douro na Portugalskem. Alkoholizirano vino je zato, ker mu dodajajo - podobno kot šeriju - alkohol. Čeprav poznamo tudi bele porte, jih je večina vijoličaste, rubinaste ali opečnato rjave barve (angleško tawny). Barva je odvisna od tega, koliko časa je vino zorelo.

V regiji Douro, ime so ji nadeli po istoimenski vinski reki, ki teče iz Španije čez Portugalsko in se izliva v Atlantski ocean, torej pridelujejo ena najbolj posebnih vin na svetu, imenujejo se po pristanišču na atlantski obali - Porto. 

Porto pridelujejo iz več različnih rdečih sort grozdja. Pridela se ga tako, da med kratkotrajnim alkoholnim vrenjem (fermentacijo) delno povretemu grozdnemu soku dodajo vinski destilat. Ta uniči kvasovke in ustavi fermentacijo, zato je vino sladko in ima visoko vsebnost alkohola. Pred zvrščanjem in  stekleničenjem nekaj časa zori v hrastovih sodih, prav doba zorenja določa, kateri tip porta bodo pridelali.

Porti ruby imajo intenzivno barvo in so sadni. V velikih hrastovih sodih zorijo le kratek čas, manj kot tri leta, in ko jih ustekleničijo, so takoj primerni za pitje. Poznamo več slogov porta ruby, najkompleksnejši je porto late bottled vintage (LBV).

Letniški porti so zelo dolgoživa vina. Grozdje zanje prihaja iz najboljših vinogradov, pridelujejo pa jih samo ob dobrih letinah. Po kratkem zorenju v velikih hrastovih sodih jih brez filtriranja stekleničijo. Čeprav jih lahko pijemo, ko so še mladostni, letniški porti v steklenici z leti postajajo vse boljši. V času zorenja v steklenici se pri teh portih nabere zajetna usedlina, zato jih je treba pred uporabo dekantirati.

Porto tawny je svetlejše obarvani lažji tip porta z okusom po karameli. Nasprotno so porti reserve tawny pridelani tako, da vina najmanj šest let zorijo v majhnih hrastovih sodih. Ta dolgotrajen postopek v vinu omili intenzivne sadne okuse in spodbudi razvoj oksidativnih okusov po orehovih jedrcih, kavi in čokoladi. Vpliv kisika spremeni tudi barvo, ki postane opečnato rjava (tawny).

Najboljši tawny porti so tisti, ki imajo navedeno dobo zorenja, lahko je deset, 20 ali celo 40 let. Teh portrov ni treba dekantirati, saj se v njih ne nabira usedlina. Najbolje jih je spiti  čim bliže datumu stekleničenja, ki je običajno zapisan na etiketi. V nasprotju z drugimi porti, ki jih je dobro postreči pri sobni temperaturi, so porti tawny najboljši, ko so rahlo ohlajeni.    

Vinski trgovec Jože Koželj, šef istoimenske hiše dobrih vin, pravi, da če bi Slovenci okusili enkratno kombinacijo porta tawny in orehove potice, bi ga vsaka družina zanesljivo kupila najmanj dve steklenici na leto - eno za božič in drugo za veliko noč. "Posebna zgodba pa so vintage oziroma letniški porti, katerih življenjska doba lahko presega sto let. Za porte so 'krivi' Angleži, saj so številni trgovci v 18. in 19. stoletju ugotovili, da gre tovrstno vino izvrstno v promet. Zato ni nič čudnega, da večina kleti še danes nosi angleška imena in njihove družine še danes delujejo v mestu Porto," je pojasnil Koželj.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Klemen Mlečnik

Na ekološki kmetiji v Bukovici po Vertovčevem izročilu ustvarjata oče in sin, Valter in Klemen Mlečnik. Ja, Vertovec je priporočal od...

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža 5. gourmet večer v Bernardinu: o zeljènu, klobukih fedora in erotičnem naboju tete Jebačinove

Na petem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo poleg vrhunskih jedi chefa...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferdinand in Marjan Simčič na gala »Parkerjevem« festivalu v Švici

V züriškem hotelu Dolder je potekal tretji festival Matter of Taste, na katerega so bili povabljeni le vinarji, ki so za svoja vina v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Slovenijo bodo preplavili "veliki umi" kulinarike, umetnosti in medijskega sveta

V Sloveniji bo med 16. in 19. marcem na European Food Summitu potekal izjemen program z navdihujočimi kulinaričnimi zgodbami.

VINO
Novice
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 21. poklon istrski kraljici malvaziji

Na 21. festivalu malvazije v Portorožu bomo pri spletnem mestu O vinu.si pripravili razpravo z degustacijo z naslovom Kakšno malvazijo...