Kaj je porto oziroma portovec?

 
Oglasno sporočilo Novice
05.12.2018 08:00
avtor

Kaj je porto oziroma portovec?

Vinski trgovec Jože Koželj, šef istoimenske hiše dobrih vin, pravi: če bi Slovenci okusili enkratno kombinacijo porta tawny in orehove potice, bi ga vsaka družina zanesljivo kupila najmanj dve steklenici na leto - eno za božič in drugo za veliko noč.
Kaj je porto oziroma portovec?
Foto: Shutterstock

Porto oziroma portovec je sladko alkoholizirano vino, pridelano iz grozdja, ki raste v zgornjem delu vinorodnega območja Douro na Portugalskem. Alkoholizirano vino je zato, ker mu dodajajo - podobno kot šeriju - alkohol. Čeprav poznamo tudi bele porte, jih je večina vijoličaste, rubinaste ali opečnato rjave barve (angleško tawny). Barva je odvisna od tega, koliko časa je vino zorelo.

V regiji Douro, ime so ji nadeli po istoimenski vinski reki, ki teče iz Španije čez Portugalsko in se izliva v Atlantski ocean, torej pridelujejo ena najbolj posebnih vin na svetu, imenujejo se po pristanišču na atlantski obali - Porto. 

Porto pridelujejo iz več različnih rdečih sort grozdja. Pridela se ga tako, da med kratkotrajnim alkoholnim vrenjem (fermentacijo) delno povretemu grozdnemu soku dodajo vinski destilat. Ta uniči kvasovke in ustavi fermentacijo, zato je vino sladko in ima visoko vsebnost alkohola. Pred zvrščanjem in  stekleničenjem nekaj časa zori v hrastovih sodih, prav doba zorenja določa, kateri tip porta bodo pridelali.

Porti ruby imajo intenzivno barvo in so sadni. V velikih hrastovih sodih zorijo le kratek čas, manj kot tri leta, in ko jih ustekleničijo, so takoj primerni za pitje. Poznamo več slogov porta ruby, najkompleksnejši je porto late bottled vintage (LBV).

Letniški porti so zelo dolgoživa vina. Grozdje zanje prihaja iz najboljših vinogradov, pridelujejo pa jih samo ob dobrih letinah. Po kratkem zorenju v velikih hrastovih sodih jih brez filtriranja stekleničijo. Čeprav jih lahko pijemo, ko so še mladostni, letniški porti v steklenici z leti postajajo vse boljši. V času zorenja v steklenici se pri teh portih nabere zajetna usedlina, zato jih je treba pred uporabo dekantirati.

Porto tawny je svetlejše obarvani lažji tip porta z okusom po karameli. Nasprotno so porti reserve tawny pridelani tako, da vina najmanj šest let zorijo v majhnih hrastovih sodih. Ta dolgotrajen postopek v vinu omili intenzivne sadne okuse in spodbudi razvoj oksidativnih okusov po orehovih jedrcih, kavi in čokoladi. Vpliv kisika spremeni tudi barvo, ki postane opečnato rjava (tawny).

Najboljši tawny porti so tisti, ki imajo navedeno dobo zorenja, lahko je deset, 20 ali celo 40 let. Teh portrov ni treba dekantirati, saj se v njih ne nabira usedlina. Najbolje jih je spiti  čim bliže datumu stekleničenja, ki je običajno zapisan na etiketi. V nasprotju z drugimi porti, ki jih je dobro postreči pri sobni temperaturi, so porti tawny najboljši, ko so rahlo ohlajeni.    

Vinski trgovec Jože Koželj, šef istoimenske hiše dobrih vin, pravi, da če bi Slovenci okusili enkratno kombinacijo porta tawny in orehove potice, bi ga vsaka družina zanesljivo kupila najmanj dve steklenici na leto - eno za božič in drugo za veliko noč. "Posebna zgodba pa so vintage oziroma letniški porti, katerih življenjska doba lahko presega sto let. Za porte so 'krivi' Angleži, saj so številni trgovci v 18. in 19. stoletju ugotovili, da gre tovrstno vino izvrstno v promet. Zato ni nič čudnega, da večina kleti še danes nosi angleška imena in njihove družine še danes delujejo v mestu Porto," je pojasnil Koželj.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Katera slovenska vina so najdražja?

Drznili smo si narediti pregled vin, dražjih od 40 evrov, pri čemer se nam je še enkrat potrdilo, da Goriška brda trdno držijo v rokah...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Mira Šemić: Moški imajo prirojeno absolutno vedenje o nogometu, politiki in vinu

Edina vinska akademičarka v širši regiji, ki je zaljubljena v rebulo, je sredi devetdesetih z restavracijo Monroe orala ledino sodobni...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najboljša vina iz Vinskega vodnika 2018 spet tudi v knjižici

V knjižici V letu dni po Sloveniji smo izbrali 52 najbolj reprezentativnih vin iz Vinskega vodnika 2018. Zakaj 52? Toliko tednov ima leto....

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Racoljub, ki propagira zelenjavne jedi in nabira mravlje

Luka Košir iz restavracije Grič v Šentjoštu nad Horjulom je nov obraz Argetine znamke Exclusive. Vsakomur, ki ga vsaj bežno spremlja,...

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Od zemlje do vina: V zadnjem času je najbolj zaželena burgundska steklenica

Glavni enolog v Ptujski kleti Maksimiljan Kadivec pravi, da oblika steklenice – naj bo bordojska, burgundska ali renska – na zorenje...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Vinska klet Jermann – kjer se sanje lahko uresničijo

Svetovno znana vina Jermann se pridelujejo v dveh kleteh na italijanski strani Goriških brd, v Colliu. Za njihovo belo zvrst vintage...