Zgodba kultne Isteničeve penine RP je dobila nadaljevanje

 
Članek Novice
12.12.2018 08:00
avtor

Zgodba kultne Isteničeve penine RP je dobila nadaljevanje

Pri vinarjih, ki sodelujejo v Vinskem vodniku 2018, smo preverili, katere mehurčkaste novosti so v zadnjem letu poslali na trg.
Zgodba kultne Isteničeve penine RP je dobila nadaljevanje
Miha Istenič in Miran Sirk sta letos postregla z novimi peninami.
Foto: Jure Makovec

Na slovenskem vinskem trgu je vseskozi živahno tudi zato, ker se vseskozi pojavljajo novi vinarji, ali pa že uveljavljeni pošiljajo na trg nove produkte. Tokrat bomo predstavili nekaj novih penečih se vin, ki so jih naši vinarji ponudili v zadnjem letu.

Prav je, da začnemo z največkrat nagrajenim slovenskim peničarjem na londonskem Decanterju – Miranom Sirkom iz briške kleti Bjana. Ta je letos prvič predstavil penino, pridelano iz čiste rebule. Brut terroir se imenuje. »Prej takšne penine nisem ponudil, ker nisem bil prepričan, da bom dobil pravi rezultat. Veliko laže je namreč narediti kompleksno penino iz modrega pinota in chardonnayja. Sama rebula je sicer pri naših peninah vedno v oporo, a ne da tistih šampanjskih patin, kot jih pričakujemo od penečih se vin po klasični metodi. In tudi brut terroir ni taka penina. A ko sem po več poskusih penino končal, me je presenetila njena sočnost. Po mojem je to trenutno naša najboljša penina,« pravi Sirk.

Peničarski odgovor na oranžna vina

Kar je za Brda rebula, je za Bizeljsko rumeni plavec. Iz te lokalne sorte je Miha Istenič iz istoimenske kleti pred leti pridelal penino RP (rare passion, 2009), za katero mu je po mnenju mnogih najvplivnejši vinski kritik Robert M. Parker jr. podelil 91 točk, kar je še vedno najvišja ocena, ki jo je od Parkerja dobila katerakoli slovenska penina.

Istenič se je penine lotil bolj za šalo kot zares, za praznovanje lastnega abrahama. Napolnil je samo 1.964 steklenic teh »najbolj ekskluzivnih mehurčkov na svetu«, steklenica pa stane kar 1.964 evrov. Jasno, 1964 je letnica njegova rojstva.

Zdaj je zgodba dobila nadaljevanje. Nastali sta še dve penini – rare in passion. Prva je nastala kot plod sodelovanja z Urošem Valclom iz prekmurske kleti Marof. »Kupil sem 500 kilogramov rumenega plavca z najboljše lege na Bizeljskem in ga poslal Urošu, ki ga je maceriral, in dodal še 20 odstotkov svojega chardonnaya. Vino je pripeljal v Staro vas, kjer smo ga leto dni pustili na drožeh. To je peničarski odgovor na oranžna vina – vino je res nekaj posebnega – s strašno strukturo, tanini in svežino na drugi strani,« je povedal Istenič.

Na drugi strani pa imamo passion. »Gre za popolnoma isto osnovno vino iz rumenega plavca, kot je bilo pri penini RP, le da nismo dodajali ekspedicijskega likerja, kar pomeni, da je penina popolnoma suha oziroma brut nature,« razlaga Istenič.

V nasprotju s penino RP, ki je jubilejno vino, passion sodi v gastronomsko linijo, ki je tudi cenovno veliko bolj dostopna. »Rumeni plavec je naša strast in ta penina je prikaz, kaj se da narediti iz te sorte na Bizeljskem. To vino najbolj predstavlja naš terroir in dokazuje, da se lahko rumeni plavec brez težav kosa z mednarodnimi sortami, kot sta chardonnay ali modri pinot,« je prepričan Istenič.

Kupljen z dvema peninama iz Vojne zvezd

Novosti se dogajajo tudi na štajerskem koncu oziroma v Prlekiji. Samo Kupljen je namreč trgu ponudil dve novi penini, in kot smo pri njem že vajeni, tudi tokrat ni šlo brez likov iz Lucasove Vojne zvezd. Chewbacca, vsem ljubiteljem sage poznan kot prijazni kosmatinec, je posodil ime penini iz čistega renskega rizlinga (letnik 2016). Kot pravi Kupljen, je to odlična penina za nazdraviti s pravimi prijatelji, kot je bil Chewbacca Han Solu.

Z letnikom 2016 je Kupljen napolnil tudi penino leia, pridelano iz sauvignona. Slučajnost ali ne, prav tega leta je umrla ameriška igralka Carrie Fisher, ki je zaslovela kot princesa Leia v originalni triologiji Vojne zvezd. Obe omenjeni penini sta bili sladkani le z moštom istega letnika, kar pomeni, da sta popolnoma suhi.

Na Dolenjskem je z mehurčkasto novostjo postregla hiša Frelih. Trem dosedanjim peninam so dodali še brut rose, ki je pridelana iz žametovke. Čeprav je letnik 2009, je penina lepo zorjena in v izvrstni formi, v kateri bo prav gotovo še kar nekaj časa.

Kaj je novega na Obali? V največji istrski kleti Vinakoper bodo v teh dneh trgu predstavili dve novi penini. »Obe sta pridelani po charmat metodi. Iz malvazije in chardonnayja smo pridelali zelo suho penino (brut), medtem ko je suhi penini (sec) omenjenima sortama dodan še beli pinot. Vino za obe penini je dlje časa ležalo na drožeh,« je pojasnil glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar.

Korak čez mejo, v vasici Crveni Vrh blizu Savudrije pa sta Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc, upravitelja posestva in lastnika blagovne znamke Monte Rosso, predstavila svojo prvo peneče se vino monteclassico, pridelano izključno iz malvazije. Gre za suho peneče se vino z lepimi kislinami in s karakterjem malvazije.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...