Vinska klet Žorž 1696 vabi z novo degustacijsko sobo

 
Oglasno sporočilo Novice
04.12.2018 08:00
avtor

Vinska klet Žorž 1696 vabi z novo degustacijsko sobo

Žorževi s Slapa pri Vipavi so obnovili posestvo in uredili povsem novo degustacijsko sobo, ki lahko sprejme do 54 gostov.
Vinska klet Žorž 1696 vabi z novo degustacijsko sobo
Vinar Jernej Žorž z očetom Jurijem v novi degustacijski sobi.
Foto: Arhiv posestva Žorž

Lani je bilo na posestvu Žorž 1696 na Slapu v zgornji Vipavski dolini zelo pestro. Mladi gospodar Jernej Žorž je postal Lidlov mladi vinar, kar mu je prineslo širšo razpoznavnost, pospešilo pa je tudi prodajo vina, ki ga po novem izvaža tudi v Poljsko, Norveško, Nizozemsko in Anglijo.

Pri Žorževih pa je zavel tudi nov turistični veter oziroma burja, ki pogosto piha v teh krajih. Na začetku leta so, kot bi vedeli, da bo Lonely Planet Vipavsko dolino uvrstil med deset krajev v Evropi, ki jih je popotnikom priporočil za obisk v minulem poletju, končali obnovo več kot 320 let starega posestva.

Poleg nove preobleke so na posestvu uredili tudi povsem novo degustacijsko sobo, ki lahko sprejme do 54 gostov. S skupnimi močmi pa so posestvo tudi povečali, saj po novem namesto 12 obdelujejo kar 24 hektarjev vinogradov, kar jih uvršča med največje pridelovalce vina v Vipavski dolini.

Letos so Žorževi pridelali okrog 90 tisoč litrov vina, tretjino so ga napolnili v steklenice. Letošnji letnik je zanje prelomen še v enem pogledu, saj je prvi, ki se bo prodajal pod ekološko etiketo.

Največ pozornosti posvečajo lokalnim sortam, posebej zelenu, s katerim je Žorž zmagal na natečaju Lidlov mladi vinar. Poleg zelena od lokalnih sort prideluje še pinelo, rebulo, laški rizling, malvazijo in pikolit. Od mednarodnih pa sauvignon, sivi pinot, rumeni muškat, merlot, cabernet sauvignon in barbero.

Seveda ne polni vseh sort posebej. Pod »svežo« linijo, ki zori v posodah iz nerjavnega jekla (inoks), polni zelen, sauvignon in rumeni muškat, medtem ko sivi pinot, ki ga ima sicer veliko, za zdaj prodaja le kot odprto vino. Kot »rinfuza« se prodaja tudi zvrst rebule, laškega rizlinga in malvazije, ki ga zapakira kot nekdanjega vipavca, nekoč daleč naokrog poznanega mešanega vina iz Vipavske doline.

A ker goste ob srebanju dobre kapljice kajpak zgrabi tudi lakota, sta z ženo Anjo, kot rečeno, uredila novo degustacijsko sobo, kjer gostom narežeta tudi svoje mesnine in druge dobrote. "Tudi do zdaj so bili suhomesnati izdelki domači, od sosedov v vasi. Lani pa smo kupili brejo svinjo mangalico, zato imamo zdaj povsem svoje pancete, lardo, šalame, pršut, klobase in drugo," pove 33-letni Žorž.

Gostov je v Vipavski dolini vse več, postelj pa premalo, zato imajo Žorževi že nove načrte: nad staro kletjo, za katero se predpostavlja, da je bila zgrajena v istem obdobju kot štirna, ki nosi letnico 1696, so začeli urejati prenočišča. Sprva naj bi zrasla dva apartmaja in dve sobi. "To je projekt, ki bo trajal še kakšno leto. Je pa nujen, saj se na Vipavskem turizem skokovito povečuje. V zadnjem letu se je povečal za 300 odstotkov. Gosta moraš nekam posesti in mu ponuditi prenočišče," pravi mladi gospodar.

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Klemen Mlečnik

Na ekološki kmetiji v Bukovici po Vertovčevem izročilu ustvarjata oče in sin, Valter in Klemen Mlečnik. Ja, Vertovec je priporočal od...

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža 5. gourmet večer v Bernardinu: o zeljènu, klobukih fedora in erotičnem naboju tete Jebačinove

Na petem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo poleg vrhunskih jedi chefa...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferdinand in Marjan Simčič na gala »Parkerjevem« festivalu v Švici

V züriškem hotelu Dolder je potekal tretji festival Matter of Taste, na katerega so bili povabljeni le vinarji, ki so za svoja vina v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Slovenijo bodo preplavili "veliki umi" kulinarike, umetnosti in medijskega sveta

V Sloveniji bo med 16. in 19. marcem na European Food Summitu potekal izjemen program z navdihujočimi kulinaričnimi zgodbami.

VINO
Novice
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 21. poklon istrski kraljici malvaziji

Na 21. festivalu malvazije v Portorožu bomo pri spletnem mestu O vinu.si pripravili razpravo z degustacijo z naslovom Kakšno malvazijo...