Vino tedna: Tenor rdeče 2012, Silveri

 
Vino tedna Novice
06.12.2018 08:00
avtor

Vino tedna: Tenor rdeče 2012, Silveri

Koncert za moški glas in orkester.
Sorta
70 % merlot, 30 % cabernet franc
Letnik
2012
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
13,5 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Neblo
Cena
14 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Tenor rdeče 2012, Silveri
Foto: Aleš Beno

Če Silverij Vuga ne bi ljubil penečih se vin, bi Gašparini mogoče še vedno bili zgolj gostilničarji. Resda eni najboljših v okolici, izvedenci za morski živelj, pa tudi za vse, kar lazi, hodi in teče po zemlji ali frči po zraku, toda še vedno samo gostilničarji. Tako pa so se oprijeli misli, da bi Verija, očeta Maruške in Borisovega tasta, s tem pa tudi dedka Tadeja in Tarasa Gašparina, razveselili z domačo penino.

Teoretično znanje so udejanjili s penino lotos, s katero so nakazovali povezavo s svojo restavracijo Pikol, pozneje pa so za svojo samostojno vinsko zgodbo začeli uporabljati ime Silveri. V tej »zasedbi« je kar pisana druščina, saj so peninam najprej dodali sortna bela vina rebulo, malvazijo in sauvignonasse ter rdeči merlot, pozneje pa še belo in rdečo zvrst, poimenovano tenor, po donečem glasu zdaj že pokojnega Verija.

Zvrsti sta sicer odščipnili mesto dvema sortnima polnitvama, merlotu in malvaziji, vendar ima klet, ki premore štiri hektarje vinogradov, še vedno pestro izbiro različnih polnitev. Te najbolj poznajo gosti njihove restavracije v Rožni Dolini, nekaj tisoč steklenic pa je na voljo tudi drugim ljubiteljem žlahtne kapljice z izbranih briških leg, ki sta jih v zakon prinesla Maruška in Boris, nad vinifikacijo pa bedita njuna sinova; Taras mogoče celo bolj zavzeto kot Tadej, ki mu je iz družinske zapuščine bližja kulinarična umetnost.

Tenor Silveri (vino!) se je rodil kot čisti merlot, ki je samo povohal les in bil na policah že leto po trgatvi, zdajšnja zvrst pa dolguje svojo žlahtno zrelost dolgemu odraščanju v uglašenem sozvočju rabljenih barikov. Če zrelost grozdja to dopušča, poteka trgatev obeh sort hkrati in sta merlot in cabernet franc združena že pred vrenjem, sicer pa je ponavadi merlot za tri do štiri dni zgodnejši in bi si torej zaslužil prednost, vendar tega ne postavljajo kot pravilo.

Izjemen letnik 2012 je vsekakor razlog za zrelost, ki se ni kazala zgolj v visokih sladkorjih, ampak tudi mehkih taninih kožice in pešk. Trgatev na legah Muško in Gmajna, kjer imajo vinogradi 15 oziroma 35 let, je potekala sredi oktobra, seveda ročno. Maceracija je trajala tri tedne oziroma 21 dni, ko se je končalo tudi vrenje in so se droži posedle pred stiskanjem jagod.

Po pretoku v lesene sode je vino tam odležalo štiri leta, čemur sta sledili združitev barikov v nerjavni cisterni in priprava na stekleničenje ter »vklètenje« steklenic za pol leta, da se strasti umirijo in lahko vino pozneje zadiha, pravzaprav zapoje na vsa pljuča.

Ker pri odpiranju vedno pogledamo in povohamo zamašek, naj takoj povem, da grdih izkušenj s slabo pluto tu ni pričakovati. Tenor rdeče čuva zamašek diam, ki je trenutno najboljši tehnični čep na trgu, narejen iz drobcev posebno obdelane naravne plute, čebeljega voska in še nekaterih naravnih lepil. Smiselna odločitev, pa ne razumite tega kot reklamo, ampak kot izjavo nekoga, ki mu je žal porabiti sicer dobro kapljico za zalivanje golaža! 

Vino je bistro, iskrivo, izrazito rubinaste barve, ki prepričljivo skriva znamenja staranja. Nekoliko bolj jih razodeva cvetica, ki spominja na mešano marmelado iz drobnega rdečega sadja, slive v rumu, usnje, kresilni kamen, zeleni poper. V ustih je srednjega telesa, kar pomeni, da nas prvi požirek ne nasiti, ampak poživi in kliče po drugem.

Tanini so uglajeni, na zorenje v hrastovih sodih spominja kvečjemu nežna nota vanilje, ki se razkrije, ko se vino nekoliko bolj prezrači. Alkohol ni moteč in je v lepem sozvočju s kislino in tanini. Pričakovane sadno-marmeladne-začimbne note se v ustih potrdijo in pustijo dolg, prijeten pookus. Vinu lahko napovemo vrhunec kakovosti čez nekaj let, ko bi bilo zanimivo primerjati tudi zorenje v magnumih!

Razpon temperatur, primernih za strežbo tega vina, je lahko nekoliko večji, kot bi to bil običaj za šest let stara vina, in ga usklajujemo s hrano. Na Pikolu vam ga ponudijo k dalmatinskemu jagenjčku v pečici na kremi iz rdečega fižola, medvedu po lovsko ali potrebušini mladega prašiča v pečici.

V nobeni zagati ne bo s fižolovo omako z rebrci, zrezki z gobami in rahlo dimljenimi siri, zame najljubše spajanje pa je, pravkar preverjeno, z raco v lastni omaki in ajdovo kašo z ocvirki kot prilogo.

 

Toni Gomišček je zrasel v Solkanu, na domačiji z vrtom, njivo in vinogradom. Po študiju sociologije se je zapisal novinarstvu in vrsto let pripravljal kmetijske oddaje. Spremljal je vzpon zasebnih vinarjev, preporod oljkarstva, obiskoval pastirje v visokogorju. Posebej ga je zanimalo vse izvirno, zato se je z veseljem pridružil gibanju Slow Food. V letih prevlade svežih vin je organiziral salon zrelih vin Brda baton, napisal je knjigo o goriškem radiču ter redno objavlja zapise o kulinariki in vinih v številnih revijah in časopisih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Natura 2016, Joannes Protner

Odlična zvrst, ki napoveduje prihajajoči opus Protnerjevih ekoloških vin.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Bellatrix 2016, Kupljen

Uravnoteženo in precizno macerirano belo vino, ki ohranja tudi značilnosti sorte.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Fino belo 2016, Ferjančič

Planinski poker.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Château Poujeax 2012, Château Poujeax

Zelo lep primerek klasičnega bordojca, za katerega ni treba razbiti prašička.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Purely Gold Rose, Golden Rain

Pozlatimo si valentinovo z mehurčki.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Côtes du Jura 2012, Domaine Macle

Vino, ki je lahko uvod v spoznavanje specialitet apelacije Château-Chalon – Vin Jeaune.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Carisma rdeče 2011, Saksida

Sedem let rdečih skomin