Rekordna 20. dobrodelna licitacija barikov Vinakoper

 
Članek Novice
05.12.2018 15:46
avtor

Rekordna 20. dobrodelna licitacija barikov Vinakoper

Letošnja dobrodelna dražba barikov vinske kleti Vinakoper je presegla pričakovanja, saj je 25 dražiteljev izlicitiralo dobrih 76 tisoč evrov. Vsoto bodo namenili pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola.
Rekordna 20. dobrodelna licitacija barikov Vinakoper
Foto: FOTO: Jaka Ivancic

Dobrodelni dogodek, ki ga največja istrska klet Vinakoper pripravlja v obliki dražbe barikov, je danes doživel jubilejno, 20. ponovitev. Tudi zato so dogodek, ki se ga je letos udeležilo rekordno število dražiteljev, iz koprskega vinskega hrama preselili v koprsko Pretorsko palačo.

Dražiteljem, med katerimi so bili številni prepoznavni gospodarstveniki, gostinci in drugi dolgoletni podporniki te dobrodelne prireditve, so v degustacijo ponudili 12 vzorcev vin letnika 2018. Tako so lahko izbirali med malvazijo, chardonnayjem, refoškom, merlotom, shirazom, cabernet sauvignonom in rdečo zvrstjo.

Izbrana vina je licitatorjem predstavil glavni enolog kleti Boštjan Zidar, dražitelje pa je k dobrodelnosti tudi danes, kot že tradicionalno, spodbujal Mitja Meršol. Izklicna cena za liter vina iz 225-litrskega barika je znašala 14 oziroma 16 evrov.

Največje zanimanje in posledično najvišjo ceno je dosegel sodček številka 12, v katerem zori rdeča zvrst z lege Debeli rtič. Omenjeno vino je bilo prodano za 50 evrov na liter.

Od prve licitacije klet Vinakoper del izkupička namenja pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola. Z današnjo dražbo bo ta znesek višji za 38.025 evrov.

Na dogodku je direktor Vinakoper Borut Fakin predstavnikom Splošne bolnišnice Izola predal simbolični ček v vrednosti 22.725 evrov, kar pomeni sredstva prejšnjih licitacij, z današnjo licitacijo pa se je skupni znesek dosedanjih dražb povzpel na 370.300 evrov.

Kot je v svojem pozdravnem nagovoru povedal direktor Vinakopra Borut Fakin, se v tej družbi zelo dobro zavedajo, da se dobro z dobrim vrača, tudi zato bodo dobrodelno licitacijo barikov prirejali tudi v prihodnje. »Kajti, kot je pred mnogo leti dejal Aristotel, smo ljudje tisto, kar večkrat počnemo. In odličnost torej ni dejanje, temveč navada. Dobrodelnost vseh vas, ki ste danes z nami, je tako več kot očiten odsev vaše odličnosti in plemenitosti,« je povedal in se dražiteljem zahvalil za udeležbo na prireditvi.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Klemen Mlečnik

Na ekološki kmetiji v Bukovici po Vertovčevem izročilu ustvarjata oče in sin, Valter in Klemen Mlečnik. Ja, Vertovec je priporočal od...

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža 5. gourmet večer v Bernardinu: o zeljènu, klobukih fedora in erotičnem naboju tete Jebačinove

Na petem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo poleg vrhunskih jedi chefa...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferdinand in Marjan Simčič na gala »Parkerjevem« festivalu v Švici

V züriškem hotelu Dolder je potekal tretji festival Matter of Taste, na katerega so bili povabljeni le vinarji, ki so za svoja vina v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Slovenijo bodo preplavili "veliki umi" kulinarike, umetnosti in medijskega sveta

V Sloveniji bo med 16. in 19. marcem na European Food Summitu potekal izjemen program z navdihujočimi kulinaričnimi zgodbami.

VINO
Novice
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 21. poklon istrski kraljici malvaziji

Na 21. festivalu malvazije v Portorožu bomo pri spletnem mestu O vinu.si pripravili razpravo z degustacijo z naslovom Kakšno malvazijo...