Karakterre 7: festival ekoloških, biodinamičnih in naravnih vin

 
Članek Novice
07.12.2018 08:00
avtor

Karakterre 7: festival ekoloških, biodinamičnih in naravnih vin

Lani sem zapisal, da gre za največji tovrstni dogodek v srednji in vzhodni Evropi, po sedmi izdaji pa lahko z gotovostjo trdim, da se je Karakterre postavil na svetovni zemljevid dogodkov, povezanih z naravnimi vini.
Karakterre 7: festival ekoloških, biodinamičnih in naravnih vin
Foto: Primož Štajer

Minulo soboto je bil na Dunaju že sedmi festival ekoloških, biodinamičnih in naravnih vin Karakterre, ki ga že vsa leta skupaj z Markom Kovačem in Nikom Đukanom soustvarjam tudi sam. Lani smo, da bi vinarjem in obiskovalcem omogočili več prostora, število nastopajočih omejili na 70, kar se je v osnovi izkazalo za dobro odločitev, saj je dogodek uspel v vseh pogledih.

Smo pa hkrati ugotovili, da se za Karakterre vse bolj zanimajo tako vinarji, profesionalci iz gastronomije kot tudi ljubitelji sonaravno pridelanih vin. Zato smo imeli letos še pred uradnim vabilom, ki ga pošljemo vinarjem na začetku septembra, že konec avgusta tako rekoč zapolnjene zmogljivosti dvorane MuMok v kompleksu MuseumsQuartier, kjer festival poteka že vsa leta, odkar smo ga preselili v avstrijsko prestolnico.

Ker so zanimanje za nastop pokazali mnogi vinarji iz Slovenije, Italije in Francije, ki sodijo v svetovni kakovostni vrh, smo se odločili, da najamemo dodatno dvorano, s čimer smo zagotovili dovolj prostora za več kot sto vinarjev in ponudnikov sakejev, ciderjev, vrhunskih sirov, suhih mesnin in kave.

Kar 17 držav je bilo letos zastopanih na Dunaju, pri čemer smo prvič gostili vinarja iz Turčije (Gelveri). Slovenija je bila s 15 vinarji za našimi severnimi sosedi druga najštevilčnejša. Veseli smo bili vnovične udeležbe Vasje in Branka Čotarja s Krasa, ki sta mnoge osupnila z malvazijo in vitovsko letnika 2016.

Na priporočilo Srečka Šumenjaka smo medse sprejeli Simona Valentana iz Malečnika na Štajerskem, ki je predstavil dve vini – chardonnay in sauvignon. Predvsem zadnji je prijetno presenetil s prelepim prepletom zeliščne aromatike, kislin, mineralnosti in sadnosti. Tudi sicer smo lahko ponosni na letošnje slovenske predstavnike, saj so prav vsi po vrsti navduševali mednarodno občinstvo.

Nikakor ne morem mimo Davida Lesarja iz Ribnice, ki s svojimi suhimi mesninami biosing navdušuje najzahtevnejše gourmeje in lastnike restavracij v Sloveniji, še bolj pa zunaj njenih meja. David je poleg arom in okusa svojih salam, klobas, zaseke in drugih suhomesnih dobrot do podrobnosti izpilil tudi nastop in predstavitev.

Avstrijci imajo toliko odličnih vinarjev, da bi lahko o tem naredil posebno reportažo. Še posebej so me navdušile rdečine Karla Schnabla ter mehurčki in bela vina Franza Strohmeierja, ki me je popolnoma prevzel s sortnim belim pinotom, vinificiranim izključno z moštom iz samotoka, kar je sicer tehnika oziroma selekcija, ki jo v Šampanji uporabljajo za šampanjce najvišjega ranga.

Z Etne so izstopala vina Franka Cornelissena, čeprav tudi preostala dva vinarja – Vino di Anna in Etnella – nista dosti zaostajala. Kakovost rdečih vin sorte nerello mascalese z vzpetin sicilijanskega vulkana je iz letnika v letnik boljša. Najboljše lege dajejo vina, ki se lahko kosajo z burgundskimi cruji. Klet Montecaro iz Benečije je predstavila izvrsten amarone, ki je eden redkih, pridelanih ekološko in fermentiranih z lastnimi kvasovkami.

Tradicionalni gruzinski dvojček – John Wurdemann in John Okro – je letos postal trojček. Johnoma se je namreč pridružil pridružil Chateau Khashmi. Tradicionalno pridelana in vinificirana gruzinska vina dobivajo več elegance, ki zamenjuje včasih preveč izraženo rustikalnost.

Naravnost neverjeten napredek so v zadnjih letih naredili vinarji iz Češke in Slovaške. Nestarec, Korab, Dva Duby, Slobodne vinarstvo, Čajkov ... so le nekatera imena, ki si jih kaže zapomniti.

V prejšnjih letih se nam je občasno pridružil kak vinar iz Šampanje, ponavadi je bil to Benoit Tarlant. Letos je bilo od 11 francoskih udeležencev kar sedem »šampanjerjev«, ki so bili oblegani od prve minute festivala do konca (oziroma izpraznitve steklenic). Od mirnih francoskih so bila v ospredju vina binner iz Alzacije in sarnin & berrux iz Burgundije. Chardonnay saint-romain, letnik 2015, je bil neverjeten.

Po nekajletnem premoru je bogat izbor sakejev znova predstavil Nizozemec Dick Stegewerns (Yoigokochi Sake Importers), ki je eden največjih poznavalcev te japonske pijače v Evropi.

Na festivalih ekoloških, biodinamičnih in naravnih vin se vse pogosteje pojavljajo tudi pridelovalci odličnih jabolčnikov – ciderjev. Na Karakterru so bili tokrat kar trije: Æblerov (Danska), Fruktstereo (Švedska) in Utopia (Češka). Kadar so ti jabolčni mehurčki povreli do konca, je rezultat peneča se pijača, ki ima ponavadi od osem do deset odstotkov alkohola in spominja na peneča se vina, pri katerih prevladuje sadnost. Zanimivo bi bilo narediti slepo degustacijo, saj se mi zdi, da bi nekatere primerke zlahka zamenjali za kako peneče se vino tipa colfondo ali pet-nat.

Karakterre 7 je obiskalo veliko sommelierjev, chefov, lastnikov restavracij, uvoznikov in distributerjev iz celotne Evrope, ZDA, Kanade, Južne Amerike in Azije, kar dokazuje, da je festival za eno-gastrosrenjo postal še kako pomemben dogodek. Videli smo predstavnike restavracij, kot so Gaggan, Hiša Franko, Kussmaul, Noma, Kontstantin Fillipou, Lux ...

Poleg glavnega dogodka jim namreč v dneh pred festivalom in po njem organiziramo obiske vinarjev na Gradiščanskem in Štajerskem ter manjše degustacije na Dunaju. Že na dan festivala, še bolj pa v dneh, ki sledijo, pohvale vinarjev in obiskovalcev naravnost dežujejo, kar dokazuje, da smo v šestih letih gradili (tudi na napakah!) in festival razvijali v pravo smer. Lani sem zapisal, da gre za največji tovrstni dogodek v srednji in vzhodni Evropi, zdaj pa lahko z gotovostjo trdim, da se je Karakterre postavil na svetovni zemljevid dogodkov, povezanih z naravnimi vini. 

 

Primož Štajer je že od mladih nog rasel ob filozofiji, da je zelo pomembno, kaj damo v lonec in nato zaužijemo. Je »gourmet«, ki je pred več kot dvema desetletjema ob hrani začel odkrivati tudi vina in destilate ter se na prelomu tisočletja zaljubil v sonaravno pridelana vina, ki jih zadnja leta tudi promovira in prodaja. V kuhinji zagovarja preprost pristop in uporabo sestavin najvišje kakovosti. Soorganizira tudi največji festival naravnih vin v srednji in jugovzhodni Evropi Label Grand Karakterre.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...