(IZBOR) 10 prazničnih vin do 8 evrov

 
Članek Novice
14.12.2018 08:00
avtor

(IZBOR) 10 prazničnih vin do 8 evrov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno. Seveda smo prečesali naš Vinski vodnik 2018.
(IZBOR) 10 prazničnih vin do 8 evrov

Dragi vinoljubi, ne pozabite, da je konec leta tudi čas obdarovanj. In kaj je lepšega kot svojim bližnjim in vsem tistim, ki jih cenimo, podariti nekaj – žlahtnega! Da vas ne bi preveč bolela glava ob razmišljanju, katero vino si lahko privoščite in katero je sploh vredno nakupa, smo na spletnem mestu O vinu.si "prelistali" naš Vinski vodnik 2018 in pripravili nekaj predlogov.

V tokratni izbor smo vključili mirna vina (mehurčke bomo izbirali posebej), ki ne stanejo več kot osem evrov in ponujajo kar največ za ta denar. Vinarji oziroma njihova vina so razvrščeni po abecednem vrstnem redu. Oglejte si torej naših 10 prazničnih!

Rebula, 2017, Benedetič (Goriška brda)

Nežne limonasto rumene barve. Cvetica je odprta, živahna, sadna, predvsem po limoni, grenivki. V ustih je suha, čista, natančna, aromatični profil je tudi v ustih predvsem na sadni strani, ponovijo se zaznave iz cvetice. Lažja, dobra, zanesljiva, lepo izpeljana rebula z daljšim pookusom. Klasika, odličen aperitiv. Več.

Zelen, 2017, Ferjančič

Vino je nežne limonasto rumene barve. Cvetica je nekoliko diskretna, a natančna in pestra. Suhe dišavnice, marelice, sočni zreli rumeni sadeži in melona dajejo prav lep, vabljiv spoj sadnih in pikantnih zaznav. V ustih je vino suho, lažje, kisline so višje, sadni naboj zmeren, pookus pa daljši. Lep, izdelan, klasičen zelen sodobnega sloga. Več.

Sivi pinot, 2017, Gašper

Nežne zlatorumene barve s pridihom čebulne barve. Cvetica je srednje poudarjena in raznolika. Najdemo zrele, sočne rumene sadeže, tudi začimbe. Uspe ji pokazati, zakaj se sivi pinot uvršča med bele aromatične sorte, čeprav je uporabniška izkušnja pogosto ravno nasprotna. V ustih je suho, srednjega do krepkega telesa z lepo oljnato teksturo. Okusen, pikanten, dolg. Prav dober, skoraj izjemen glede na cenovni razred. Več.

Beli križ, 2016, Marof

Srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je poudarjena, aromatična in spomni na zrele vinogradniške breskve, črni ribez, maslo, med, malce po hrastu. V ustih je suho, z oljnato teksturo, krepkejšega telesa, z obilico okusa in intenzivnim sadnim nabojem. Iz nekoč sveže mlade zvrsti je beli križ doživel preobrazbo v belo zvrst višjega razreda, kakršnih na tem koncu dežele ni prav veliko. Več.

Sauvignon, 2017, Ptujska klet

Barva je nežna limonasto rumena. Cvetica je precej poudarjena, tropski sadeži, kot so pasijonka, mango, papaja, so v ospredju, v ozadju ga spremlja lep nabor celinskih sadežev. V ustih je suho, kisline so lepo poudarjene, aromatični profil v ustih je, podobno kot na nosu, zelo pester, morda celo bolj. Lepo vztrajen, dolg, izdelan. Klasičen sauvignon pullus, pri katerem vedno veš, kaj boš dobil v steklenici. Več.

Malvazija saurin hills, 2017, Steras

Barva je nežna limonasto rumena. Cvetica je živahna, aromatična, mladostna in jasno sortno izražena. Marelice, ananas, grenivka, lep sloj suhih začimb. V ustih je suha, kisline zmerne, telo krepkejše. Z obilico okusa, ki se lepo razpelje po ustih. Očitna sprememba sloga v kleti, ki zagovarja jasne definicije. Verjetno najboljša malvazija iz te kleti do zdaj in ena boljših malvazij pri nas. Več.

Modra frankinja, 2017, Šuklje

Barva je globoka vijoličasta, mladostna. Cvetica je srednje poudarjena, po svežih in zrelih rdečih sadežih in začimbah. Težko določimo posamezen vonj, saj so zaznave lepo prepletene in pestre. V ustih je suho, srednjega telesa, višjih kislin, okusno in srednje dolgo. Dobra, klasična modra frankinja za enostavnejše priložnosti, kot vino na kozarec k vsakodnevnemu obroku. Več.

Refošk capris, 2012, Vinakoper

Vino 21784 je intenzivne rubinaste barve z vijoličastimi odtenki. V vonju odkrivamo dozorele sladkaste note robidnice, višnje, suhe slive, zemlje ter prijetne in plemenite note lesa. Po okusu je vino sadno in kompleksno. Z nežnimi tanini se čudovito vgradi v harmonično, polno in ekstraktno vinsko posebnost slovenske Istre. Več.

Malvazija, 2017, Vipava 1894

Nežne zlatorumene barve. Cvetica je dišeča, poudarjena in mladostna. Zrelo rumeno sadje, marelice, breskve, belo cvetje. Lepo pestro. V ustih je suho, višjih kislin, ki so prijetne in pomagajo pri živahnosti ob sicer vročem letniku, srednjega telesa z obilico okusa, pestrosti, koncentracije in predvsem dolžine. To je prvo vino iz te kleti, odkar je v rokah avstrijskih lastnikov, od katerih smo pričakovali visoke standarde. Presegli so jih in ceno nastavili kakovosti primerno. Več.

Sivi pinot, 2017, Zlati grič

Nežne čebulne barve. Cvetica je srednje poudarjena, mladostna, sadna, sprva še nekolikanj zaprta, a ko se odpre, najdemo grenivko, limono, pomaranče ter nekaj pikantnih not. V ustih je suho, lepih zrelih živahnih kislin, predvsem pa prepriča pester aromatičen profil, kjer poleg naštetih zaznav najdemo še malček dima. Okusen, karakteren, zelo dober sivi pinot modernega sloga. Več.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...