(IZBOR) 10 prazničnih vin do 8 evrov

 
Članek Novice
14.12.2018 08:00
avtor

(IZBOR) 10 prazničnih vin do 8 evrov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno. Seveda smo prečesali naš Vinski vodnik 2018.
(IZBOR) 10 prazničnih vin do 8 evrov

Dragi vinoljubi, ne pozabite, da je konec leta tudi čas obdarovanj. In kaj je lepšega kot svojim bližnjim in vsem tistim, ki jih cenimo, podariti nekaj – žlahtnega! Da vas ne bi preveč bolela glava ob razmišljanju, katero vino si lahko privoščite in katero je sploh vredno nakupa, smo na spletnem mestu O vinu.si "prelistali" naš Vinski vodnik 2018 in pripravili nekaj predlogov.

V tokratni izbor smo vključili mirna vina (mehurčke bomo izbirali posebej), ki ne stanejo več kot osem evrov in ponujajo kar največ za ta denar. Vinarji oziroma njihova vina so razvrščeni po abecednem vrstnem redu. Oglejte si torej naših 10 prazničnih!

Rebula, 2017, Benedetič (Goriška brda)

Nežne limonasto rumene barve. Cvetica je odprta, živahna, sadna, predvsem po limoni, grenivki. V ustih je suha, čista, natančna, aromatični profil je tudi v ustih predvsem na sadni strani, ponovijo se zaznave iz cvetice. Lažja, dobra, zanesljiva, lepo izpeljana rebula z daljšim pookusom. Klasika, odličen aperitiv. Več.

Zelen, 2017, Ferjančič

Vino je nežne limonasto rumene barve. Cvetica je nekoliko diskretna, a natančna in pestra. Suhe dišavnice, marelice, sočni zreli rumeni sadeži in melona dajejo prav lep, vabljiv spoj sadnih in pikantnih zaznav. V ustih je vino suho, lažje, kisline so višje, sadni naboj zmeren, pookus pa daljši. Lep, izdelan, klasičen zelen sodobnega sloga. Več.

Sivi pinot, 2017, Gašper

Nežne zlatorumene barve s pridihom čebulne barve. Cvetica je srednje poudarjena in raznolika. Najdemo zrele, sočne rumene sadeže, tudi začimbe. Uspe ji pokazati, zakaj se sivi pinot uvršča med bele aromatične sorte, čeprav je uporabniška izkušnja pogosto ravno nasprotna. V ustih je suho, srednjega do krepkega telesa z lepo oljnato teksturo. Okusen, pikanten, dolg. Prav dober, skoraj izjemen glede na cenovni razred. Več.

Beli križ, 2016, Marof

Srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je poudarjena, aromatična in spomni na zrele vinogradniške breskve, črni ribez, maslo, med, malce po hrastu. V ustih je suho, z oljnato teksturo, krepkejšega telesa, z obilico okusa in intenzivnim sadnim nabojem. Iz nekoč sveže mlade zvrsti je beli križ doživel preobrazbo v belo zvrst višjega razreda, kakršnih na tem koncu dežele ni prav veliko. Več.

Sauvignon, 2017, Ptujska klet

Barva je nežna limonasto rumena. Cvetica je precej poudarjena, tropski sadeži, kot so pasijonka, mango, papaja, so v ospredju, v ozadju ga spremlja lep nabor celinskih sadežev. V ustih je suho, kisline so lepo poudarjene, aromatični profil v ustih je, podobno kot na nosu, zelo pester, morda celo bolj. Lepo vztrajen, dolg, izdelan. Klasičen sauvignon pullus, pri katerem vedno veš, kaj boš dobil v steklenici. Več.

Malvazija saurin hills, 2017, Steras

Barva je nežna limonasto rumena. Cvetica je živahna, aromatična, mladostna in jasno sortno izražena. Marelice, ananas, grenivka, lep sloj suhih začimb. V ustih je suha, kisline zmerne, telo krepkejše. Z obilico okusa, ki se lepo razpelje po ustih. Očitna sprememba sloga v kleti, ki zagovarja jasne definicije. Verjetno najboljša malvazija iz te kleti do zdaj in ena boljših malvazij pri nas. Več.

Modra frankinja, 2017, Šuklje

Barva je globoka vijoličasta, mladostna. Cvetica je srednje poudarjena, po svežih in zrelih rdečih sadežih in začimbah. Težko določimo posamezen vonj, saj so zaznave lepo prepletene in pestre. V ustih je suho, srednjega telesa, višjih kislin, okusno in srednje dolgo. Dobra, klasična modra frankinja za enostavnejše priložnosti, kot vino na kozarec k vsakodnevnemu obroku. Več.

Refošk capris, 2012, Vinakoper

Vino 21784 je intenzivne rubinaste barve z vijoličastimi odtenki. V vonju odkrivamo dozorele sladkaste note robidnice, višnje, suhe slive, zemlje ter prijetne in plemenite note lesa. Po okusu je vino sadno in kompleksno. Z nežnimi tanini se čudovito vgradi v harmonično, polno in ekstraktno vinsko posebnost slovenske Istre. Več.

Malvazija, 2017, Vipava 1894

Nežne zlatorumene barve. Cvetica je dišeča, poudarjena in mladostna. Zrelo rumeno sadje, marelice, breskve, belo cvetje. Lepo pestro. V ustih je suho, višjih kislin, ki so prijetne in pomagajo pri živahnosti ob sicer vročem letniku, srednjega telesa z obilico okusa, pestrosti, koncentracije in predvsem dolžine. To je prvo vino iz te kleti, odkar je v rokah avstrijskih lastnikov, od katerih smo pričakovali visoke standarde. Presegli so jih in ceno nastavili kakovosti primerno. Več.

Sivi pinot, 2017, Zlati grič

Nežne čebulne barve. Cvetica je srednje poudarjena, mladostna, sadna, sprva še nekolikanj zaprta, a ko se odpre, najdemo grenivko, limono, pomaranče ter nekaj pikantnih not. V ustih je suho, lepih zrelih živahnih kislin, predvsem pa prepriča pester aromatičen profil, kjer poleg naštetih zaznav najdemo še malček dima. Okusen, karakteren, zelo dober sivi pinot modernega sloga. Več.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Od zemlje do vina: Aleš Kristančič vina ne prodaja, a nekdo ga vseeno kupi

Z Alešem Kristančičem iz kleti Movia, z najbolj netalentiranim prodajalcem, kot sam pravi, smo se pogovarjali o prodaji vina. Zgodbo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice (IZBOR) 9 silvestrskih mehurčkov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Med 12 velikih rdečih vin Balkana je Caroline Gilby uvrstila 5 slovenskih

V decembrski izdaji angleške revije Decanter je Caroline Gilby, za mnoge največja poznavalka vzhodnoevropskih vin, predstavila svoj...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Na 5. gourmet večeru v Bernardinu se bosta spopadla Vipavca

Spletno mesto O vinu v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravlja 5. gourmet večer v restavraciji Grand hotela Bernardin, na katerem bomo...

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Drugi del pogovora z Alešem Kristančičem: "Pri prodaji vina me ves čas čuva angel varuh"

V trenutku, ko so v kleti Movia pridelali prvih pet sodov lunarja, je bilo za prodajo pripravljenih 60 tisoč steklenic velikega belega. A...

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Merlot, 2016, The Doktor

Vrhunsko vino po zaslugi drugega mnenja.

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Marko Podkubovšek (Sanctum)

Sanctum se deklarira kot burgundska klet. Glavna sta chardonnay in modri pinot, ki naj bi ga v teh krajih že v 12. stoletju gojili menihi...