(IZBOR) 10 prazničnih vin do 15 evrov

 
Članek Novice
18.12.2018 08:00
avtor

(IZBOR) 10 prazničnih vin do 15 evrov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno. Prečesali smo naš Vinski vodnik 2018.
(IZBOR) 10 prazničnih vin do 15 evrov

Konec leta je tudi čas obdarovanj, zato smo še enkrat temeljito pregledali naš Vinski vodnik 2018 in pripravili nekaj namigov, kako izbrati najboljše vino za denar, ki ste ga pripravljeni zanj odšteti. Ker so naše denarnice različnih debelin, smo vina razdelili v več sklopov. 

Začeli smo z mirnimi vini do 8 evrov, tokrat pa smo se ustavili pri vinih srednjega cenovnega razreda, torej takšnih, ki ne stanejo več kot 15 evrov. Vinarji oziroma njihova vina so razvrščena po abecednem vrstnem redu. Poglejte si torej prazničnih 10!

Modri pinot, 2012, Dveri-Pax (Štajerska Slovenija)

Srednje globoke rubinaste barve. Cvetica je izražena po dimu, kadilih, jagodah in kljub šestim letom deluje zelo mladostno. V ustih je suho, srednjega telesa, kisline so zrele, taninov ni prav veliko, a dovolj. V ustih deluje kompleksno, raznoliko, zaključi se v daljšem pookusu. Morda so zaznave po dimu v cvetici nekoliko poudarjene, a v ustih se hitro izkristalizira, da gre za rasen, eleganten modri pinot. Več.

Chardonnay, 2016, Fedora (Vipavska dolina)

Srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je dokaj poudarjena tako zaradi not po hrastu in opečencu, ki jih je pridobil z zorenjem v lesu, kot zaradi izrazitejših not po tropskih sadežih, kot so banana, mango, suhe fige, tudi po maslu. V ustih je suho, zrelo, krepkega telesa. Okusen chardonnay modernega sloga, ki spominja na tiste iz Novega sveta in iz hladnejših leg. Opaziti je, da je nekdo v kleti, pa tudi v vinogradu, zelo dobro vedel, kaj počne. Še mlad, zelo dober že danes, a verjetno bo še boljši. Več.

Malvazija, 2017, Guerila (Vipavska dolina)

Srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je srednje poudarjena, medena, maslena, belo cvetje, sočni rumeni sadeži, breskev, melona. V ustih je suho, kisline srednje, srednjega telesa, z lepo oljnato teksturo na otip. Zgoraj navedenim zaznavam se pridruži še prijeten okus po slanem. S prepričljivo intenzivnostjo okusa in dolžino. Prvovrstna malvazija s kontinentalnim značajem. Več.

Merlot bagueri, 2013, Klet Brda (Goriška brda)

Globoke rubinaste barve z granatnimi odtenki. Cvetica je poudarjena, aromatična. Prevladujejo note po ožganem, kavi, cedri, najdemo tudi precej zrelih črnih sadežev, češenj, sliv. V ustih je malce sladkasto, krepkejše, tanini zreli, gibki, tekstura oljnata. Pookus ni več med najdaljšimi, a vino je popolnoma zrelo in pripravljeno za pitje. Moderen slog, v katerem se je aromatično že precej odmaknil od tipičnega briškega merlota, taktilne zaznave pa so non plus ultra. Več.

Refošk, 2016, Korenika & Moškon (Slovenska Istra)

Zelo globoke vijoličaste barve. Cvetica je umirjena zrela. Tako pogoste zeliščne note refoška so popolnoma odsotne, najdemo le zelo zrele temno rdeče in predvsem črne sadeže, suho sadje, tudi po marmeladi in prezrelem. V ustih je suho, malce zbega dotik ogljikovega dioksida, kisline so visoke, telo krepko, taninov ni prav veliko. Poln, robusten, brezkompromisen refošk, z jasnim mediteranskim pridihom, ki daje lep pester nabor zaznav in bo z nami vsaj še pol dekade, če ne še več. Več.

Pavo belo, 2016, Kristančič (Goriška brda)

Srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je dozorela, umirjena pestra. Maslo, fine začimbe zorenja v lesu, nageljnove žbice, sočni rumeni sadeži. V ustih je suho, navduši prijetna zrela kislina, ki si sicer polno, krepkejše vino prijetno poživi. Slojevito, odlično sestavljeno. Interakcija z vinom v ustih razkrije še slanost in lepo kompleksnost. Zelo dobro. Več.

Aldebaran, 2017, Kupljen (Štajerska Slovenija)

Nežne do srednje globoke zlato rumene barve z lepim leskom. Cvetica je srednje poudarjena, cvetna in sadna, še precej mladostna, zadržana, v nizkem startu. V ustih je suho, precej na lažji strani z neverjetnimi, zrelimi kislinami, nekako v slogu odličnih mozelčanov, ki držijo vino pokonci. Karakter v ustih je intenziven, pester in se počasi, a zanesljivo razširi po vsej ustni votlini, kjer vztraja in nas nagradi z dolgim pookusom. Še zelo mlad. Dolgoprogaš. Več.

Sivi pinot, 2017, Puklavec Family Wines (Štajerska Slovenija)

Nežne čebulnate barve. Cvetica je pestra, bolj aromatična, kot jo običajno pričakujemo na teh meridianih, ki sicer slovijo po belih aromatičnih vinih: cimet, ingver, muškatni orešček, sočna rdeča jabolka, tudi kakšen tropski sadež v slogu banane bi se našel. V ustih je suho, srednjih kislin, kljub nižjemu alkoholu deluje oljnato, polnega okusa, še vedno premore lepo mero svežine. Pikantnosti ne umanjka tudi v ustih. Zelo dober, sočen, karakteren sivi pinot, ki odlične pokaže potencial in karakter te sorte na Štajerskem.Več.

Jebatschin beli, 2016, Pasji rep (Vipavska dolina)

Srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je nekoliko dozorela, dišeča, pikantna. Po medu, cimetu, muškatnem oreščku, suhih in zrelih marelicah. Vonj je pester, poudarjen in omamno vabljiv. V ustih je suho, srednjega telesa, zmernih kislin. Navduši intenzivnost okusa, ki se kar priklene jezika in ga nenehno draži in vznemirja. Okus je kompleksen, dolg, vino pa s svojimi lokalnimi sortami ponudi enkratno doživetje Vipavske doline. Čudovito! Več.

White, 2013, Sutor (Vipavska dolina)

Srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je popolnoma dozorela, malce firnasta, malce po maslu. V ustih je suho, s kremasto teksturo, srednjega telesa. Kisline so prav po kontinentalno visoke in vinu dajejo dolgoživost. Slano, okusno. Lepo dozorela zvrst iz starih primorskih sort, ki je v zelo dobri formi. Dekantirati. Več.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...