(IZBOR) 10 prazničnih vin do 15 evrov

 
Članek Novice
18.12.2018 08:00
avtor

(IZBOR) 10 prazničnih vin do 15 evrov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno. Prečesali smo naš Vinski vodnik 2018.
(IZBOR) 10 prazničnih vin do 15 evrov

Konec leta je tudi čas obdarovanj, zato smo še enkrat temeljito pregledali naš Vinski vodnik 2018 in pripravili nekaj namigov, kako izbrati najboljše vino za denar, ki ste ga pripravljeni zanj odšteti. Ker so naše denarnice različnih debelin, smo vina razdelili v več sklopov. 

Začeli smo z mirnimi vini do 8 evrov, tokrat pa smo se ustavili pri vinih srednjega cenovnega razreda, torej takšnih, ki ne stanejo več kot 15 evrov. Vinarji oziroma njihova vina so razvrščena po abecednem vrstnem redu. Poglejte si torej prazničnih 10!

Modri pinot, 2012, Dveri-Pax (Štajerska Slovenija)

Srednje globoke rubinaste barve. Cvetica je izražena po dimu, kadilih, jagodah in kljub šestim letom deluje zelo mladostno. V ustih je suho, srednjega telesa, kisline so zrele, taninov ni prav veliko, a dovolj. V ustih deluje kompleksno, raznoliko, zaključi se v daljšem pookusu. Morda so zaznave po dimu v cvetici nekoliko poudarjene, a v ustih se hitro izkristalizira, da gre za rasen, eleganten modri pinot. Več.

Chardonnay, 2016, Fedora (Vipavska dolina)

Srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je dokaj poudarjena tako zaradi not po hrastu in opečencu, ki jih je pridobil z zorenjem v lesu, kot zaradi izrazitejših not po tropskih sadežih, kot so banana, mango, suhe fige, tudi po maslu. V ustih je suho, zrelo, krepkega telesa. Okusen chardonnay modernega sloga, ki spominja na tiste iz Novega sveta in iz hladnejših leg. Opaziti je, da je nekdo v kleti, pa tudi v vinogradu, zelo dobro vedel, kaj počne. Še mlad, zelo dober že danes, a verjetno bo še boljši. Več.

Malvazija, 2017, Guerila (Vipavska dolina)

Srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je srednje poudarjena, medena, maslena, belo cvetje, sočni rumeni sadeži, breskev, melona. V ustih je suho, kisline srednje, srednjega telesa, z lepo oljnato teksturo na otip. Zgoraj navedenim zaznavam se pridruži še prijeten okus po slanem. S prepričljivo intenzivnostjo okusa in dolžino. Prvovrstna malvazija s kontinentalnim značajem. Več.

Merlot bagueri, 2013, Klet Brda (Goriška brda)

Globoke rubinaste barve z granatnimi odtenki. Cvetica je poudarjena, aromatična. Prevladujejo note po ožganem, kavi, cedri, najdemo tudi precej zrelih črnih sadežev, češenj, sliv. V ustih je malce sladkasto, krepkejše, tanini zreli, gibki, tekstura oljnata. Pookus ni več med najdaljšimi, a vino je popolnoma zrelo in pripravljeno za pitje. Moderen slog, v katerem se je aromatično že precej odmaknil od tipičnega briškega merlota, taktilne zaznave pa so non plus ultra. Več.

Refošk, 2016, Korenika & Moškon (Slovenska Istra)

Zelo globoke vijoličaste barve. Cvetica je umirjena zrela. Tako pogoste zeliščne note refoška so popolnoma odsotne, najdemo le zelo zrele temno rdeče in predvsem črne sadeže, suho sadje, tudi po marmeladi in prezrelem. V ustih je suho, malce zbega dotik ogljikovega dioksida, kisline so visoke, telo krepko, taninov ni prav veliko. Poln, robusten, brezkompromisen refošk, z jasnim mediteranskim pridihom, ki daje lep pester nabor zaznav in bo z nami vsaj še pol dekade, če ne še več. Več.

Pavo belo, 2016, Kristančič (Goriška brda)

Srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je dozorela, umirjena pestra. Maslo, fine začimbe zorenja v lesu, nageljnove žbice, sočni rumeni sadeži. V ustih je suho, navduši prijetna zrela kislina, ki si sicer polno, krepkejše vino prijetno poživi. Slojevito, odlično sestavljeno. Interakcija z vinom v ustih razkrije še slanost in lepo kompleksnost. Zelo dobro. Več.

Aldebaran, 2017, Kupljen (Štajerska Slovenija)

Nežne do srednje globoke zlato rumene barve z lepim leskom. Cvetica je srednje poudarjena, cvetna in sadna, še precej mladostna, zadržana, v nizkem startu. V ustih je suho, precej na lažji strani z neverjetnimi, zrelimi kislinami, nekako v slogu odličnih mozelčanov, ki držijo vino pokonci. Karakter v ustih je intenziven, pester in se počasi, a zanesljivo razširi po vsej ustni votlini, kjer vztraja in nas nagradi z dolgim pookusom. Še zelo mlad. Dolgoprogaš. Več.

Sivi pinot, 2017, Puklavec Family Wines (Štajerska Slovenija)

Nežne čebulnate barve. Cvetica je pestra, bolj aromatična, kot jo običajno pričakujemo na teh meridianih, ki sicer slovijo po belih aromatičnih vinih: cimet, ingver, muškatni orešček, sočna rdeča jabolka, tudi kakšen tropski sadež v slogu banane bi se našel. V ustih je suho, srednjih kislin, kljub nižjemu alkoholu deluje oljnato, polnega okusa, še vedno premore lepo mero svežine. Pikantnosti ne umanjka tudi v ustih. Zelo dober, sočen, karakteren sivi pinot, ki odlične pokaže potencial in karakter te sorte na Štajerskem.Več.

Jebatschin beli, 2016, Pasji rep (Vipavska dolina)

Srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je nekoliko dozorela, dišeča, pikantna. Po medu, cimetu, muškatnem oreščku, suhih in zrelih marelicah. Vonj je pester, poudarjen in omamno vabljiv. V ustih je suho, srednjega telesa, zmernih kislin. Navduši intenzivnost okusa, ki se kar priklene jezika in ga nenehno draži in vznemirja. Okus je kompleksen, dolg, vino pa s svojimi lokalnimi sortami ponudi enkratno doživetje Vipavske doline. Čudovito! Več.

White, 2013, Sutor (Vipavska dolina)

Srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je popolnoma dozorela, malce firnasta, malce po maslu. V ustih je suho, s kremasto teksturo, srednjega telesa. Kisline so prav po kontinentalno visoke in vinu dajejo dolgoživost. Slano, okusno. Lepo dozorela zvrst iz starih primorskih sort, ki je v zelo dobri formi. Dekantirati. Več.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Od zemlje do vina: Aleš Kristančič vina ne prodaja, a nekdo ga vseeno kupi

Z Alešem Kristančičem iz kleti Movia, z najbolj netalentiranim prodajalcem, kot sam pravi, smo se pogovarjali o prodaji vina. Zgodbo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice (IZBOR) 9 silvestrskih mehurčkov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Med 12 velikih rdečih vin Balkana je Caroline Gilby uvrstila 5 slovenskih

V decembrski izdaji angleške revije Decanter je Caroline Gilby, za mnoge največja poznavalka vzhodnoevropskih vin, predstavila svoj...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Na 5. gourmet večeru v Bernardinu se bosta spopadla Vipavca

Spletno mesto O vinu v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravlja 5. gourmet večer v restavraciji Grand hotela Bernardin, na katerem bomo...

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Drugi del pogovora z Alešem Kristančičem: "Pri prodaji vina me ves čas čuva angel varuh"

V trenutku, ko so v kleti Movia pridelali prvih pet sodov lunarja, je bilo za prodajo pripravljenih 60 tisoč steklenic velikega belega. A...

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Merlot, 2016, The Doktor

Vrhunsko vino po zaslugi drugega mnenja.

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Marko Podkubovšek (Sanctum)

Sanctum se deklarira kot burgundska klet. Glavna sta chardonnay in modri pinot, ki naj bi ga v teh krajih že v 12. stoletju gojili menihi...