(IZBOR) 11 prazničnih suhih vin nad 15 evrov

 
Članek Novice
21.12.2018 08:00
avtor

(IZBOR) 11 prazničnih suhih vin nad 15 evrov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno. Prečesali smo naš Vinski vodnik 2018.
(IZBOR) 11 prazničnih suhih vin nad 15 evrov

Potem ko smo vam že dali namige, kako izbrati najboljša vina do 8 evrov in tista srednjega cenovnega razreda, torej do 15 evrov, smo pred prvim delom praznikov v Vinskem vodniku 2018 preverili še najvišjo kategorijo vin, torej takšnih, ki stanejo več kot 15 evrov. Seveda vselej gledamo na to, da so vredna nakupa, kar pomeni, da so v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno. Izbor je primeren za ljubitelje zrelih, strukturnih suhih vin, tako belih kot rdečih, ki so (večinoma) dalj časa zorela v lesu.

Vinarji oziroma njihova vina so razvrščeni po abecednem vrstnem redu.

Angel belo, 2016, Batič (Vipavska dolina)

Vino je nežne zlato rumene barve. Cvetica je dokaj poudarjena, zrela, fina. Diši malce po maslu, najdemo tudi fine note zorenja v lesu, zrele rumene sadeže, grenivko. Predvsem pa je kompaktna, enovita, z obilico mladosti. V ustih je vino suho, krepkejše, z masleno teksturo in lepih, zmernih kislin, ki uravnotežijo polno telo. Najdemo še zaznave po kavi. Intenzivnega okusa, toplo, brezkompromisno, z dolgim zatonom. Že danes odlično, a ima še prihodnost. Neukročeno, v slogu hiše. Več.

Reddo, 2016, Burja (Vipavska dolina)

Globoke vijoličaste barve. Cvetica je mladostna, sadna, po zrelih višnjah, črnih češnjah, malce po marmeladi in pikantna. Lepo pestra, razvejena, večinoma v spektru črnih sadežev. V ustih je suho, srednjega telesa in z lepo mero zrelih kislin. Srednje veliko taninov, ki so gibki, zreli. Še ekstremno mlado, a že danes kaže svoj elegantni, pikantni in unikatni značaj. Odlično izpeljano vino s pečatom okoliša. Več.

Triton lex, 2015, Edi Simčič (Goriška brda)

Srednje globoke zlato rumene barve. Zelo zadiši iz kozarca in pove, da gre tukaj zares. Najdemo lep splet sredozemskih suhih začimb, rožmarina, medu, dima, zrelih sadežev, firna in kremena. V ustih je suho, krepkejše, z lepo oljnato teksturo, zrela živahna kislina pa se kot klin zabije v čvrsto teksturo in vino uravnoteži. Okus v ustih je intenziven, vse, kar smo našli na cvetici, se ponovi. Vino je kompaktno, s skoraj jekleno briško strukturo, a hkrati prijazno in navdušujoče. Izjemno! Več.

Colles, 2016, Gross (Štajerska Slovenija)

Barva je nežnejša, zlato rumena. Cvetica je nekoliko dozorela. Aromatično gre za povsem drugačen profil od vseh preostalih štajerskih sauvignonov. Prevladuje meta, najdemo mineralne note po kresilnem kamnu. Prava drama se pravzaprav začne v ustih, kjer vino pokaže svoje polno razkošje. Suho, intenzivnega okusa, kompaktno, čvrsto. Razpelje se po ustih, kjer se povsem razdiši in vztraja, vztraja. Izjemen sauvignon, ki pokaže, kaj lahko ponudijo Haloze v eni svojih najboljših izdaj. Z zelo dolgim zatonom. Še zelo mlado vino, primerno za zorenje. Več.

Carolina rdeča, 2015, Jakončič (Goriška brda)

Vino je globoke rubinaste barve. Cvetica je srednje poudarjena, umirjena, a razkošna. Črne češnje, sladič, pražena kavna zrna in poper se lepo prepletajo v enotno, celostno zaznavo. V ustih je vino suho, srednjega telesa, z lepo mero zrelih, mehkih taninov. Deluje sočno, okusno, hkrati pa čvrsto in kompaktno. Sadni naboj v ustih je intenziven in vztrajen. Še zelo mlado vino, ki se ga sicer lahko lotimo že danes in se bomo imeli odlično, a najboljši časi te elegantne rdeče caroline šele prihajajo. Prvovrstno! Več.

Rebula cru selection, 2016, Marjan Simčič

Srednje globoke zlato rumene barve z jantarnimi odtenki. Cvetica je dozorela, srednje poudarjena, umirjena. Spominja na maslo, belo cvetje, koščičasto sadje, zelene orehe, podrast, malce po karameli. V ustih je suho, z nežnim dotikom taninov, srednjega telesa in živahno zrelo kislino. Kar resnično navduši, je pester karakteren napad, ki so po vhodu v usta začenja počasi stopnjevati in se razvije v krasno pahljačo okusov ter se nadaljuje v dolgem pookusu. Referenčna točka za kleno, zrelo briško rebulo. Več

Chardonnay kramarovci, 2015, Marof (Prekmurje)

Srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je srednje poudarjena, a fina, razkošna, slojevita. Maslo, mineralne note, kruh, glog, vse je lepo prepleteno v enovito žlahtno cvetico. V ustih je suho, krepko, intenzivnega okusa, ki se v počasnem crescendu razširi po vsej ustni votlini. Tekstura je oljnata, vino pa kljub obilici alkohola deluje lepo usklajeno. Slan, mineralen chardonnay, ne prav daleč od sloga klenih meursaultov, ki je še zelo mlad in bo dolgega daha. Po nekaj premora spet izjemen chardonnay iz te prekmurske kleti. Več.

Veliko belo, 2011, Movia (Goriška brda)

Globlje zlato rumene barve z jantarnimi odtenki. Cvetica je dišeča, fina, pestra, dozorela. Po maslu, karameli, kavi, medu, belem cvetju. Vsekakor ne daje občutka, da je z nami že sedem let, če pa povonjamo še enkrat, vidimo, da ni od včeraj. V ustih je suho, srednjega telesa, z lepo mero zrelih kislin. Tekstura je oljnata, karakter v ustih pa zelo raznolik, pester. Verjetno je bilo čudovito že pred tremi, štirimi leti. Ta hip je v polni formi, z nami bo lahko verjetno še dekado. Zelo fino. Več.

Malvazija antiqua, 2015, Ražman (Slovenska Istra)

Globlje jantarne barve z lepim leskom. Cvetica je srednje poudarjena, pestra in prepletena. Grozdje je bilo očitno zelo zrelo, saj prevladujejo lupine pomaranč, suhe marelice, kanček po dimu in po praženem. V ustih je suho, srednjega telesa, z zrelimi zmernimi kislinami, rahlo trpkasto, z lepo oljnato teksturo, ki je lepo gibka. Zelo okusno, intenzivnejšega karakterja, v ustih najdemo še suhe fige, suhe hruške. Kljub očitnemu mediteranskemu poreklu ni nikoli vroča ali preobilna. Čestitke za prvo Decanterjevo zlato medaljo iz Slovenske Istre, ki je po vrhu še korak više – platinasta! Več.

Chardonnay prestige, 2015, Sanctum (Štajerska Slovenija)

Vino je nežne zlato rumene barve. Cvetica je srednje poudarjena, ponuja belo cvetje, diši mineralno, kanček po medu, breskvah in kontinentalnih sadežih. V ustih je vino suho, srednjega telesa, z lepimi zrelimi kislinami, zorenje v lesu je čudovito izpeljano. Čudovito kompleksno in prepleteno. Nekoč prebogata vina iz te hiše je nadomestil eleganten slog, ki s svojo mineralnostjo, čvrstim kislinskim oprijemom in vztrajnostjo, to lahko mirno zapišemo, spominja na boljše primerke iz okoliša Puligny-Montrachet. Čudovit chardonnay. Več.

Stara brajda bela, 2014, Ščurek (Goriška brda)

Vino je srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je dozorela, intenzivnejša. Na orehe, tobak, suhe rumene sadeže, med, les. V ustih je suho, pričakovano visokih kislin, srednjega telesa, z lepo oljnato teksturo, slanostjo, tudi mineralnimi notami. Karakter je kljub letom in zahtevnemu letniku še vedno intenziven, pester. Čeprav ne dosega veličine preostalih letnikov, je na presenetljivo visoki ravni. Zelo dobro, okusno, z lepo popotnico. Več.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...