(IZBOR) 9 silvestrskih mehurčkov

 
Članek Novice
27.12.2018 07:59
avtor

(IZBOR) 9 silvestrskih mehurčkov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno. Prečesali smo naš Vinski vodnik 2018.
(IZBOR) 9 silvestrskih mehurčkov

Ni primernejše noči v letu za odpiranje penečih se vin, kot je silvestrska. Ste se že opremili z zadostnimi zalogami mehurčkov? Ne veste, kaj bi izbrali? Da si ne bi po nepotrebnem belili glave, katero vino si lahko privoščite in katero je sploh vredno nakupa, smo namesto vas pokukali v naš Vinski vodnik 2018 in pripravili nekaj predlogov. Preverite naših 9 prazničnih penečih se vin!

Ste morda spregledali naše preostale praznične izbore? Venček vin do 8 evrov si lahko ogledate TUKAJ, vina do 15 evrov si poglejte TUKAJ, vina nad 15 evrov pa so na voljo TUKAJ

Vinarji oziroma njihova vina so razvrščeni po abecednem vrstnem redu.

Brut, 2014, Bjana (Goriška brda)

Barva je nežna limonasto rumena z zlatimi odtenki. Mehurčki so številčnejši in drobni. Cvetica je dozorela, fina, kompleksna. Lepo spominja na skorjo kruha, diši po praženem, kvasu, limeti, belem cvetju. Vse skupaj je čudovito prepleteno. V ustih je vino suho, srednjega telesa, navduši čudovita tekstura mehurčkov, ki je nežna, mehka, kar je pri nas prava redkost. Kisline so visoke, živahne, zrele in lepo povzdignejo sicer bogato vino. Čista klasika! Več.

Donna regina brut nature, 2013, Čarga (Goriška brda)

Barva je nežna zlatorumena. Cvetica je poudarjena in pove, da gre za dozorelo vino. Zaznati je med, kanček vanilje in drugih »sladkih« začimb, grenivko, limono in suho cvetje. Lepo se odpira. V ustih je vino suho, srednjega telesa, višjih kislin, tekstura je rahlo oljnata in prijetna, četudi je zaznati je kanček robustnosti in grenkobe. Ne glede na to – nekoč dokaj zagonetne penine so danes precej bolj izklesane in ne zaostajajo veliko od tistih najboljših iz Brd. Izdelano. Več.

Prestige extra brut, 2011, Istenič (Bizeljsko-Sremič)

Vino je nežne limonasto rumene barve. Mehurčki so fini, drobni, številčni. Srednje poudarjena, pestra cvetica nakazuje lepo dozorelo vino, v katerem prevladujejo kvasne note in skorja kruha, malček diši po firnu in medenjakih. V ustih je zelo suho, z obilico kislin, tekstura mehurčkov je fina. Je kot tiha voda, ki počasi, a zanesljivo napolni usta in vztraja zelo dolgo. Zelo dobra zrela penina. Več.

Bagueri zero, neletniška, Klet Brda (Goriška brda)

Barva je nekoliko globlja zlatorumena, mehurčki so drobnejši, nekoliko počasnejši in ni jih malo. Cvetica je lepo dozorela, diši po medu, kruhu, firnu, kresilnem kamnu, limonah. V ustih je vino zelo suho, kisline so živahne, iskrivi mehurčki vztrajno prebadajo nebo in povedo, da so tukaj. Lepo izdelana gurmanska penina, ki jo zaradi visokih kislin in nizkega ostanka sladkorja sicer lahko mirno ponudimo kot aperitiv, a še večjo uslugo ji bomo naredili, če jo bomo ponudili k izbranim morskim sadežem. Več.

Brut cuvee, neletniška, Medot (Goriška brda)

Vino je nežne zlatorumene barve. Penjenje je živahno, izrazito, mehurčki so drobnejši. Cvetica je dozorela, pestra. Diši po skorji kruha, praženih lešnikih, malček po medu in zrelih rumenih sadežih. V ustih je vino suho, živahnih kislin, polnega okusa, s fino, lepo teksturo mehurčkov. Penina popolnoma napolni usta, kjer je zelo vztrajna. Zelo dobra penina, ki je v polni formi in bo še dalj časa z nami. Več.

Puro rose, 2010, Movia (Goriška brda)

Vino je nežne lososove barve. Cvetica je nežna, cvetna, delikatna, lahko bi rekli damska, diši po jagodah. V ustih je vino popolnoma suho, z lepimi, zrelimi, poudarjenimi kislinami. Zaznamo zrelost v obliki nežnih zemeljskih not in šampinjonov. Kompleksna penina s finimi mehurčki in dolgim zatonom. Zelo dobro, elegantno. Več.

Zlata radgonska penina selection rose brut, neletniška, Radgonske gorice (Štajerska Slovenija)

Vino je srednje globoke oranžne barve s čebulnimi odtenki. Mehurčki so živahni in drobnejši. Cvetica je umirjena, dozorela, spominja na rdečkaste sadeže, jagode, najdemo tudi suho cvetje in kvasne note. Suha penina, srednjega telesa, z obilico zrelih kislin in lepega polnejšega okusa v ustih. Mehurčki so tudi v ustih dokaj drobni. Prav lepo izdelana zorjena penina, ki bo prej našla svoje mesto pri glavni jedi kot pri pozdravu iz kuhinje. Več.

Brut reserve, neletniška, Domaine Slapšak (Dolenjska)

Barva je nežna zlatorumena. Cvetica je fina in razkošna. Diši po skorji kruha, kvasu, suhem cvetju, praženem. Vse skupaj je fino slojevito in prepleteno. To penino bi mirno lahko zamenjali in pomislili na ugledno poreklo na severovzhodu Francije. Vino je suho, kisline visoke, a zrele, z zelo pestrim aromatičnim karakterjem v ustih. Eleganten, vitek slog. Lepo, fino, dolgo. Slapšak ostaja eno prvih imen za peneča se vina v Sloveniji. Več.

Brut seven numbers, neletniška, Puklavec Family Wines (Štajerska Slovenija)

Vino je nežne zlatorumene barve. Cvetica je dozorela, prepletena, diši po skorji kruha, medu, belem cvetju, limoni, malček po kresilnem kamnu. V ustih je suha, srednjega telesa, polnega okusa, z obilico živahnih kislin in finimi mehurčki. Zelo dobro izdelana penina, ki premočrtno nadaljuje začrtano pot, ki se je začela z linijo 7 numbers. Lahko je aperitiv, lahko pa tudi spremlja kakšno toplo predjed. Ena izmed boljših penin. Več

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Od zemlje do vina: Aleš Kristančič vina ne prodaja, a nekdo ga vseeno kupi

Z Alešem Kristančičem iz kleti Movia, z najbolj netalentiranim prodajalcem, kot sam pravi, smo se pogovarjali o prodaji vina. Zgodbo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Med 12 velikih rdečih vin Balkana je Caroline Gilby uvrstila 5 slovenskih

V decembrski izdaji angleške revije Decanter je Caroline Gilby, za mnoge največja poznavalka vzhodnoevropskih vin, predstavila svoj...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Na 5. gourmet večeru v Bernardinu se bosta spopadla Vipavca

Spletno mesto O vinu v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravlja 5. gourmet večer v restavraciji Grand hotela Bernardin, na katerem bomo...

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Drugi del pogovora z Alešem Kristančičem: "Pri prodaji vina me ves čas čuva angel varuh"

V trenutku, ko so v kleti Movia pridelali prvih pet sodov lunarja, je bilo za prodajo pripravljenih 60 tisoč steklenic velikega belega. A...

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Merlot, 2016, The Doktor

Vrhunsko vino po zaslugi drugega mnenja.

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Marko Podkubovšek (Sanctum)

Sanctum se deklarira kot burgundska klet. Glavna sta chardonnay in modri pinot, ki naj bi ga v teh krajih že v 12. stoletju gojili menihi...