(IZBOR) 9 oranžnih vin za zadnjih 9 dni v letu

 
Članek Novice
22.12.2018 08:00
avtor

(IZBOR) 9 oranžnih vin za zadnjih 9 dni v letu

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno. Prečesali smo naš Vinski vodnik 2018.
(IZBOR) 9 oranžnih vin za zadnjih 9 dni v letu

Kdor ni za rdeče, belo ali rose, bo nemara za četrto vinsko barvo – oranžno! Pokukali smo v Vinski vodnik 2018 in pripravili izbor devetih maceriranih belih vin za zadnjih devet dni v letu.

Pred tem smo vam že dali namige, kako izbrati najboljša vina do 8 evrov, tista srednjega cenovnega razreda, torej do 15 evrov, preverili pa smo tudi najvišjo kategorijo vin, torej takšnih, ki stanejo več kot 15 evrov. Seveda vselej gledamo na to, da so vredna nakupa, kar pomeni, da so v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno. 

Vinarji oziroma njihova vina so razvrščeni po abecednem vrstnem redu. Preverite! 

Malvazija dora, 2015, Bordon (Slovenska Istra)

Vino je srednje globoke jantarne barve, z malce meglice. Cvetica je poudarjena, sadna, nekoliko dozorela, spominja na suhe marelice, marmelado, suhe sadeže. Vabljivo. V ustih je vino suho, rahla trpkost je dobrodošla in doda k okusnosti, medtem ko vonj marelic napolni usta. Krepkega telesa, topla, malce pekoča malvazija. Kisline so zmerne. Krepka, polna malvazija, pridelana iz zelo zrelega in maceriranega grozdja. Čista, jasna, lepo izdelana. Več.

Damigiana, 2015, Gordia (Slovenska Istra)

Vino je globoke jantarne barve. Cvetica je poudarjena in spominja na rozine, fige, mandlje, suhe pomaranče, karamelo. V ustih je vino izjemno sladko in gosto, kljub 11 odstotkom alkoholne stopnje deluje krepko. Je intenzivnega okusa in dolgega pookusa, četudi ni med najdaljšimi. Koncentriran bogat muškat, verjetno pridelan iz posušenega grozdja, ki je v odlični formi in bo zdržal vsaj desetletje. Zelo dobro pridelan, čist, natančen. Več.

Sv. Mihael, 2012, JNK (Vipavska dolina)

Vino je globoke zlatorumene barve z jantarnimi odtenki. Cvetica je poudarjena, diši po dimu, medu, borovi smoli in kavi. V ustih je vino suho, z lepo mehko teksturo, zaznati je le kanček trpkosti. Je krepkega telesa, z lepo vztrajnostjo in dokaj toplo. Lepo izdelano oranžno vino z daljšim zatonom. V zelo dobri formi, na vrhuncu. Več.

Ravan, 2014, Kabaj (Goriška brda)

Vino je srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je lepo poudarjena, dozorela, celo nekoliko sočna, sadna. Zaznati je breskev, med, mlado smrečje, melono – lepo prepleteno in vabljivo. V ustih je vino suho, krepko, intenzivnega okusa. Sadnost v ustih nekoliko popusti, intenzivnost okusa pa se zaradi slanosti in zaznav zorenja v lesu celo nekoliko poveča. Lepo dozorelo, še posebej glede na zahteven letnik. Dobra lega? Več.

Cuvee extreme, 2012, Keltis (Bizeljsko-Sremič)

Vino je srednje globoke jantarne barve. Cvetica je dišeča, cvetna, balzamična. V ustih je vino suho, srednjega telesa, višjih kislin, z lepim taninskim dotikom. Kljub letom in očitno dolgi maceraciji je v odlični formi in polnega okusa. Videli smo že bolj ekstremna bela vina, tole sicer ni nedolžno, a v primerjavi s kakšnimi primerki deluje prav ukročeno in bi utegnilo prepričati tudi pivce konvencionalnih vin. Več.

Rebula, 2013, Mlečnik (Vipavska dolina)

Vino je srednje globoke jantarne barve. Cvetica je dišeča, razvita, sadna in terciarna. Spomni na zimske hruške, sočna olupljena jabolka, suhe fige in zemljo. V ustih je suha, visokih kislin, ki so zrele, trpkasta. Zelo samosvoj slog, ki igra tako na zrelost kot na dozorelost. Morda vas struktura lahko zbega, saj je vino izrazito trpkasto za belo vino, a aromatičen profil je popolnoma samosvoj in privlačen. Vredno greha. Zoriti! Več.

Sivi pinot ambra, 2015, Movia (Goriška brda)

Vino je srednje globoke jantarne barve. Cvetica je srednje poudarjena, razkošna. Note suhih sadežev, finih začimb, zorenja v lesu, jabolk, agrumov ... so lepo prepletene. V ustih je vino suho, z večjo vsebnostjo zrelih kislin, srednjega telesa, oljnato teksturo in obilico elegance. Zorenje v lesu ga je izpililo. Z zelo samosvojim karakterjem, odlično izpeljano. Več.

Rebula, 2015, Slavček (Vipavska dolina)

Vino je srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je dozorela, lepo poudarjena, pove, da je bilo grozdje zelo zrelo ob trgatvi. Med, fine začimbe, maslo in zrele hruške se prepletajo v enovito in zelo prefinjeno zaznavo. V ustih je ta rebula suha, visokih kislin, krepkejša. Četudi malce trpkasta, ima lepo oljnato teksturo, ki poboža usta, hkrati pa je intenzivnega karakterja, tako da se zavleče v vse pore ustne votline, kjer dolgo ostane. Morda celo najboljša rebula iz te hiše do zdaj. Še mlada, s potencialom. Več.

Malvazija, 2015, Štemberger (Kras)

Vino je globlje zlatorumene barve z jantarnimi odtenki. Cvetica je dozorela, srednje poudarjena, kompleksna, vabljiva, izrazito diši po medu, dimu, zrelih rumenih slivah, kanček po praženem. V ustih je vino suho, rahlo trpkasto, srednjega telesa ter intenzivnega, polnega okusa, ki se nadaljuje v daljši pookus, kjer je nekoliko več not zorenja v lesu. Izdelana, zelo dobra malvazija v odlični formi. Več.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Od zemlje do vina: Aleš Kristančič vina ne prodaja, a nekdo ga vseeno kupi

Z Alešem Kristančičem iz kleti Movia, z najbolj netalentiranim prodajalcem, kot sam pravi, smo se pogovarjali o prodaji vina. Zgodbo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice (IZBOR) 9 silvestrskih mehurčkov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Med 12 velikih rdečih vin Balkana je Caroline Gilby uvrstila 5 slovenskih

V decembrski izdaji angleške revije Decanter je Caroline Gilby, za mnoge največja poznavalka vzhodnoevropskih vin, predstavila svoj...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Na 5. gourmet večeru v Bernardinu se bosta spopadla Vipavca

Spletno mesto O vinu v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravlja 5. gourmet večer v restavraciji Grand hotela Bernardin, na katerem bomo...

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Drugi del pogovora z Alešem Kristančičem: "Pri prodaji vina me ves čas čuva angel varuh"

V trenutku, ko so v kleti Movia pridelali prvih pet sodov lunarja, je bilo za prodajo pripravljenih 60 tisoč steklenic velikega belega. A...

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Merlot, 2016, The Doktor

Vrhunsko vino po zaslugi drugega mnenja.

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Marko Podkubovšek (Sanctum)

Sanctum se deklarira kot burgundska klet. Glavna sta chardonnay in modri pinot, ki naj bi ga v teh krajih že v 12. stoletju gojili menihi...