(IZBOR) 9 oranžnih vin za zadnjih 9 dni v letu

 
Članek Novice
22.12.2018 08:00
avtor

(IZBOR) 9 oranžnih vin za zadnjih 9 dni v letu

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno. Prečesali smo naš Vinski vodnik 2018.
(IZBOR) 9 oranžnih vin za zadnjih 9 dni v letu

Kdor ni za rdeče, belo ali rose, bo nemara za četrto vinsko barvo – oranžno! Pokukali smo v Vinski vodnik 2018 in pripravili izbor devetih maceriranih belih vin za zadnjih devet dni v letu.

Pred tem smo vam že dali namige, kako izbrati najboljša vina do 8 evrov, tista srednjega cenovnega razreda, torej do 15 evrov, preverili pa smo tudi najvišjo kategorijo vin, torej takšnih, ki stanejo več kot 15 evrov. Seveda vselej gledamo na to, da so vredna nakupa, kar pomeni, da so v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno. 

Vinarji oziroma njihova vina so razvrščeni po abecednem vrstnem redu. Preverite! 

Malvazija dora, 2015, Bordon (Slovenska Istra)

Vino je srednje globoke jantarne barve, z malce meglice. Cvetica je poudarjena, sadna, nekoliko dozorela, spominja na suhe marelice, marmelado, suhe sadeže. Vabljivo. V ustih je vino suho, rahla trpkost je dobrodošla in doda k okusnosti, medtem ko vonj marelic napolni usta. Krepkega telesa, topla, malce pekoča malvazija. Kisline so zmerne. Krepka, polna malvazija, pridelana iz zelo zrelega in maceriranega grozdja. Čista, jasna, lepo izdelana. Več.

Damigiana, 2015, Gordia (Slovenska Istra)

Vino je globoke jantarne barve. Cvetica je poudarjena in spominja na rozine, fige, mandlje, suhe pomaranče, karamelo. V ustih je vino izjemno sladko in gosto, kljub 11 odstotkom alkoholne stopnje deluje krepko. Je intenzivnega okusa in dolgega pookusa, četudi ni med najdaljšimi. Koncentriran bogat muškat, verjetno pridelan iz posušenega grozdja, ki je v odlični formi in bo zdržal vsaj desetletje. Zelo dobro pridelan, čist, natančen. Več.

Sv. Mihael, 2012, JNK (Vipavska dolina)

Vino je globoke zlatorumene barve z jantarnimi odtenki. Cvetica je poudarjena, diši po dimu, medu, borovi smoli in kavi. V ustih je vino suho, z lepo mehko teksturo, zaznati je le kanček trpkosti. Je krepkega telesa, z lepo vztrajnostjo in dokaj toplo. Lepo izdelano oranžno vino z daljšim zatonom. V zelo dobri formi, na vrhuncu. Več.

Ravan, 2014, Kabaj (Goriška brda)

Vino je srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je lepo poudarjena, dozorela, celo nekoliko sočna, sadna. Zaznati je breskev, med, mlado smrečje, melono – lepo prepleteno in vabljivo. V ustih je vino suho, krepko, intenzivnega okusa. Sadnost v ustih nekoliko popusti, intenzivnost okusa pa se zaradi slanosti in zaznav zorenja v lesu celo nekoliko poveča. Lepo dozorelo, še posebej glede na zahteven letnik. Dobra lega? Več.

Cuvee extreme, 2012, Keltis (Bizeljsko-Sremič)

Vino je srednje globoke jantarne barve. Cvetica je dišeča, cvetna, balzamična. V ustih je vino suho, srednjega telesa, višjih kislin, z lepim taninskim dotikom. Kljub letom in očitno dolgi maceraciji je v odlični formi in polnega okusa. Videli smo že bolj ekstremna bela vina, tole sicer ni nedolžno, a v primerjavi s kakšnimi primerki deluje prav ukročeno in bi utegnilo prepričati tudi pivce konvencionalnih vin. Več.

Rebula, 2013, Mlečnik (Vipavska dolina)

Vino je srednje globoke jantarne barve. Cvetica je dišeča, razvita, sadna in terciarna. Spomni na zimske hruške, sočna olupljena jabolka, suhe fige in zemljo. V ustih je suha, visokih kislin, ki so zrele, trpkasta. Zelo samosvoj slog, ki igra tako na zrelost kot na dozorelost. Morda vas struktura lahko zbega, saj je vino izrazito trpkasto za belo vino, a aromatičen profil je popolnoma samosvoj in privlačen. Vredno greha. Zoriti! Več.

Sivi pinot ambra, 2015, Movia (Goriška brda)

Vino je srednje globoke jantarne barve. Cvetica je srednje poudarjena, razkošna. Note suhih sadežev, finih začimb, zorenja v lesu, jabolk, agrumov ... so lepo prepletene. V ustih je vino suho, z večjo vsebnostjo zrelih kislin, srednjega telesa, oljnato teksturo in obilico elegance. Zorenje v lesu ga je izpililo. Z zelo samosvojim karakterjem, odlično izpeljano. Več.

Rebula, 2015, Slavček (Vipavska dolina)

Vino je srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je dozorela, lepo poudarjena, pove, da je bilo grozdje zelo zrelo ob trgatvi. Med, fine začimbe, maslo in zrele hruške se prepletajo v enovito in zelo prefinjeno zaznavo. V ustih je ta rebula suha, visokih kislin, krepkejša. Četudi malce trpkasta, ima lepo oljnato teksturo, ki poboža usta, hkrati pa je intenzivnega karakterja, tako da se zavleče v vse pore ustne votline, kjer dolgo ostane. Morda celo najboljša rebula iz te hiše do zdaj. Še mlada, s potencialom. Več.

Malvazija, 2015, Štemberger (Kras)

Vino je globlje zlatorumene barve z jantarnimi odtenki. Cvetica je dozorela, srednje poudarjena, kompleksna, vabljiva, izrazito diši po medu, dimu, zrelih rumenih slivah, kanček po praženem. V ustih je vino suho, rahlo trpkasto, srednjega telesa ter intenzivnega, polnega okusa, ki se nadaljuje v daljši pookus, kjer je nekoliko več not zorenja v lesu. Izdelana, zelo dobra malvazija v odlični formi. Več.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...