9 sladkih za konec leta

 
Članek Novice
20.12.2018 08:05
avtor

9 sladkih za konec leta

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno.
9 sladkih za konec leta
Vinsko klet PRA-VinO danes vodi Borut Prapotnik.
Foto: Arhiv Prapotnik-Čurin

Praznični december je čas, ki si ga bomo začinili tudi s posebnimi jedmi in vini, takimi, ki si jih ne privoščimo vsak dan. Medtem ko pravijo, da ni primernejše noči v letu za odpiranje penečih se vin, kot je silvestrska, pa so božič in dnevi okrog njega bržkone pravšnji za odprtje steklenice izbranega sladkega vina. S primerno sladko spremljavo, seveda.

Najbolj čislana med predikatnimi vini sta suhi jagodni izbor in še posebno ledeno vino, saj mu – bolj kot pri kateremkoli drugem vinu – pridelavo kroji mati narava. O tem, kdo je prvi pridelal ledeno vino v Sloveniji, se še vedno krešejo mnenja. So prvo božjo kapljo pridelali v Vinski kleti Metlika ali je bil nemara prvi danes žal že pokojni Stanko Čurin?

Starosta slovenske enologije, upokojeni profesor dr. Julij Nemanič, je bil med letoma 1977 in 1988 vodja Vinske kleti Metlika. Bil je tudi idejni oče ledenega vina, ki so ga v največji belokranjski kleti pridelali leta 1986. Pravi, da so tako v metliški kleti kot Čurin v Prlekiji pozimi leta 1986 pridelali ledeno vino.

"S Stankom sva se pozneje dogovorila, da sva oba prva. Važno je, da sva 'nabrisala' celo Jugoslavijo, sva poudarjala," je ob neki priložnosti Nemanič pojasnil za naš portal. Enologu se sicer zdi zelo neproduktivno pehanje za tem, kdo je bil prvi, če je eden pridelal vino novembra, drugi pa decembra, saj gre za isti letnik. "To ni fotofiniš kot pri teku na sto metrov," je še poudaril.

Pokojni starosta med prleškimi vinarji Stanko Čurin, ki je oral ledino sodobnega slovenskega vinogradništva in vinarstva, je ljubezen do zemlje, trte in seveda vina prenesel tudi na svoje potomce. Danes družinsko posestvo Čurin-Prapotnik, ki leži na severovzhodu Slovenije, med Ormožem in Ljutomerom, v vasi Kog, vodi Čurinov vnuk Borut Prapotnik

Danes pod etiketo PRA-VinO sicer prodajo več suhih in polsuhih vin kot nekoč, in manj sladkih. "Težko je namreč h glavni jedi postreči nekaj sladkega," opozarja Prapotnik. A ljubezen do predikatov ostaja. Nazadnje so v kleti svoje mojstrstvo potrdili pred dvema letoma, ko so pridelali doslej zadnje ledeno vino iz šipona. 

Poleg predikatnih vin iz kleti PRA-VinO smo dodali še vina ničkolikokrat nagrajenega mojstra predikatov Jožefa Prusa iz Bele krajine, še enega mojstra iz Bele krajine Otmarja Šturma, za piko na i pa še primorski primerek sladkega vina – Batičev valentino. Pa veliko užitkov!

Šipon ledeno vino, 2016, PRA-VinO

Šipon suhi jagodni izbor prestige, 2006, PRA-VinO

Laški rizling ledeno vino prestige, 2005, PRA-VinO

Rizling suhi jagodni izbor, 2011, PRA-VinO

Renski rizling jagodni izbor prestige, 2004, PRA-VinO

Chardonnay suhi jagodni izbor prestige, 2007, PRA-VinO

Renski rizling jagodni izbor, 2006, Prus

Prepovedan sadež, 2005, Šturm

Valentino, 2013, Batič

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...