9 sladkih za konec leta

 
Članek Novice
20.12.2018 08:05
avtor

9 sladkih za konec leta

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno.
9 sladkih za konec leta
Vinsko klet PRA-VinO danes vodi Borut Prapotnik.
Foto: Arhiv Prapotnik-Čurin

Praznični december je čas, ki si ga bomo začinili tudi s posebnimi jedmi in vini, takimi, ki si jih ne privoščimo vsak dan. Medtem ko pravijo, da ni primernejše noči v letu za odpiranje penečih se vin, kot je silvestrska, pa so božič in dnevi okrog njega bržkone pravšnji za odprtje steklenice izbranega sladkega vina. S primerno sladko spremljavo, seveda.

Najbolj čislana med predikatnimi vini sta suhi jagodni izbor in še posebno ledeno vino, saj mu – bolj kot pri kateremkoli drugem vinu – pridelavo kroji mati narava. O tem, kdo je prvi pridelal ledeno vino v Sloveniji, se še vedno krešejo mnenja. So prvo božjo kapljo pridelali v Vinski kleti Metlika ali je bil nemara prvi danes žal že pokojni Stanko Čurin?

Starosta slovenske enologije, upokojeni profesor dr. Julij Nemanič, je bil med letoma 1977 in 1988 vodja Vinske kleti Metlika. Bil je tudi idejni oče ledenega vina, ki so ga v največji belokranjski kleti pridelali leta 1986. Pravi, da so tako v metliški kleti kot Čurin v Prlekiji pozimi leta 1986 pridelali ledeno vino.

"S Stankom sva se pozneje dogovorila, da sva oba prva. Važno je, da sva 'nabrisala' celo Jugoslavijo, sva poudarjala," je ob neki priložnosti Nemanič pojasnil za naš portal. Enologu se sicer zdi zelo neproduktivno pehanje za tem, kdo je bil prvi, če je eden pridelal vino novembra, drugi pa decembra, saj gre za isti letnik. "To ni fotofiniš kot pri teku na sto metrov," je še poudaril.

Pokojni starosta med prleškimi vinarji Stanko Čurin, ki je oral ledino sodobnega slovenskega vinogradništva in vinarstva, je ljubezen do zemlje, trte in seveda vina prenesel tudi na svoje potomce. Danes družinsko posestvo Čurin-Prapotnik, ki leži na severovzhodu Slovenije, med Ormožem in Ljutomerom, v vasi Kog, vodi Čurinov vnuk Borut Prapotnik

Danes pod etiketo PRA-VinO sicer prodajo več suhih in polsuhih vin kot nekoč, in manj sladkih. "Težko je namreč h glavni jedi postreči nekaj sladkega," opozarja Prapotnik. A ljubezen do predikatov ostaja. Nazadnje so v kleti svoje mojstrstvo potrdili pred dvema letoma, ko so pridelali doslej zadnje ledeno vino iz šipona. 

Poleg predikatnih vin iz kleti PRA-VinO smo dodali še vina ničkolikokrat nagrajenega mojstra predikatov Jožefa Prusa iz Bele krajine, še enega mojstra iz Bele krajine Otmarja Šturma, za piko na i pa še primorski primerek sladkega vina – Batičev valentino. Pa veliko užitkov!

Šipon ledeno vino, 2016, PRA-VinO

Šipon suhi jagodni izbor prestige, 2006, PRA-VinO

Laški rizling ledeno vino prestige, 2005, PRA-VinO

Rizling suhi jagodni izbor, 2011, PRA-VinO

Renski rizling jagodni izbor prestige, 2004, PRA-VinO

Chardonnay suhi jagodni izbor prestige, 2007, PRA-VinO

Renski rizling jagodni izbor, 2006, Prus

Prepovedan sadež, 2005, Šturm

Valentino, 2013, Batič

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Od zemlje do vina: Aleš Kristančič vina ne prodaja, a nekdo ga vseeno kupi

Z Alešem Kristančičem iz kleti Movia, z najbolj netalentiranim prodajalcem, kot sam pravi, smo se pogovarjali o prodaji vina. Zgodbo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice (IZBOR) 9 silvestrskih mehurčkov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Med 12 velikih rdečih vin Balkana je Caroline Gilby uvrstila 5 slovenskih

V decembrski izdaji angleške revije Decanter je Caroline Gilby, za mnoge največja poznavalka vzhodnoevropskih vin, predstavila svoj...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Na 5. gourmet večeru v Bernardinu se bosta spopadla Vipavca

Spletno mesto O vinu v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravlja 5. gourmet večer v restavraciji Grand hotela Bernardin, na katerem bomo...

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Drugi del pogovora z Alešem Kristančičem: "Pri prodaji vina me ves čas čuva angel varuh"

V trenutku, ko so v kleti Movia pridelali prvih pet sodov lunarja, je bilo za prodajo pripravljenih 60 tisoč steklenic velikega belega. A...

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Merlot, 2016, The Doktor

Vrhunsko vino po zaslugi drugega mnenja.

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Marko Podkubovšek (Sanctum)

Sanctum se deklarira kot burgundska klet. Glavna sta chardonnay in modri pinot, ki naj bi ga v teh krajih že v 12. stoletju gojili menihi...