Ko po praznikih diši …

 
Članek S hrano
27.12.2018 08:00
avtor

Ko po praznikih diši …

Da bi nam bilo lažje pri izbiri surovin in sestavljanju prazničnega jedilnika, nam priskočijo na pomoč Panvitine izbrane mesnine iz programov AVE Chef in AVE Prestige. Zraven pa izbrana vina iz Vinskega vodnika 2018.
Ko po praznikih diši …
Foto: Shutterstock

Pravimo mu veseli december, dobra volja pa spodbuja tek, tako da naj bi se Slovenci v tem mesecu zredili za vsaj eno luknjo na pasu. Kar samo po sebi niti ni tako slabo, še zlasti, če nas spodbudi k sprejetju odločitve pod okrašeno jelko, da bomo že takoj po novem letu spravili igralne konzole za nekaj časa v predal in začeli vztrajneje telovaditi, bolj redno hoditi v hribe, smučati, kolesariti, zumbati, igrati s prijatelji košarko ali nogomet, tako da bomo najpozneje do prvomajskih kresov ali vsaj do poletnega razkazovanja na plaži spet fit.

Šalo na stran: praznična kosila in večerje imajo mnogo večji pomen od zgolj uživanja hrane. Z njimi ohranjamo in potrjujemo družinske in prijateljske vezi, zato je primerno in prav, da si v dneh med božičem in novim letom ne privoščimo samo kosila ali večerje v priljubljeni restavraciji ali na turistični kmetiji, ampak da se okrog obložene in slavnostno okrašene mize vsaj enkrat v tem času vsi skupaj usedemo kar doma.        

Priprava skupnega obeda ne bi smela biti prevelik zalogaj, predvsem pa je bolje utišati želje po presenečenjih z novotarijami, ki jih še nikoli nismo skuhali, in se raje zanesti na preverjene recepte. Resda se je v zadnjih desetletjih naš stil prehranjevanja tako spremenil, da komaj še ločimo praznično jed od vsakdanje košte, saj so nekdaj občasne pečenke postale običajne, potice in gibanice si lahko omislimo poleti in pozimi, ostrige, beluši in krapi niso več sezonska jed.

Kaj naj torej damo med prazniki na mizo, da nam bo druženje ostalo v lepem spominu? Mogoče se rešitev skriva v odločitvi za jedi, ki jih iz kuhinje prinesemo v večji servirni posodi ali v skledi/ponvi/pekaču in jih šele potem razdelimo med goste. In ker smo postavili v ospredje druženje, se bomo raje odločili za jedi, ki jih lahko domači kuhar ali kuharica pripravita vnaprej, kot za tiste, ki bi jih do zadnjega trenutka prikovale k štedilniku.

Če pri tem še lepo uravnovesimo tradicijo in novotarije, nam bo taka praznična pojedina ostala kar dolgo v lepem spominu. Ob upoštevanju namiga etnologa dr. Janeza Bogataja, da je treba po starih zapovedih ob koncu leta jesti prašiča, ker rine z rilcem naprej, že vemo, na kaj moramo staviti. In da bi nam bilo še lažje pri izbiri surovin in sestavljanju jedilnika, nam priskočijo na pomoč Panvitine izbrane mesnine iz programov AVE Chef in AVE Prestige.

Dobro razpoloženje morata ustvariti že prvi kozarec in prvi grižljaj, zato na začetku najraje odpremo steklenico penine. Trenutna izbira slovenskih mehurčkov je tako kakovostna in raznolika, da se lahko prepustimo osebnim nagnjenjem k bolj ali manj sladkim in preprostim ali kompleksnim vinom.

Če hočemo začeti udarno, izberemo čim bolj suho kapljico, denimo bagueri zero iz Kleti Brda (Goriška brda), zraven pa ponudimo tanke rezine rženega kruha, namazane z zaseko iz prleške tünke. Da bo bolj barvito, jih lahko nekaj potresemo z mleto papriko, nekaj pa s sesekljanimi bučnimi golicami ali semeni konoplje.

Z mesom, narezanim na rezine, lahko pripravimo že drug niz prigrizkov, ki naj ne bo samo izzivalen, ampak tudi tek zbujajoč. Tokrat bomo izbrali ajdov kruh z orehi, na meso iz prleške tünke pa naribali malo svežega hrena, za katerega je orakelj iz delfijskega preročišča dejal, da je vreden toliko zlata, kolikor tehta, za popestritev pa še listič majarona, katerega zdravilnost ljudska modrost že dolgo pozna, znanost pa jo šele zadnja leta spoznava in potrjuje.

Zraven bomo ponudili suhi renski rizling iz kleti Joannes Protner (Štajerska Slovenija).

In ker gre v tretje rado, bomo pripravili še en prigrizek, tokrat z rezinami kmečkega želodca, postreženega na rezinah črnega hleba s česnovim maslom, še bolje pa bo, če rezine kruha popečemo in vanje česen vtremo. Kot vinsko druženje bi tokrat priporočil polsuhi Batičev rosé (Vipavska dolina).

Z rezinami kmečke zorjene šunke lahko našo trojko hladnih prigrizkov spremenimo v četvorko, lahko pa jih uporabimo tudi za kako toplo predjed. Če jih na hitro ocvremo na maslu in zalijemo z malo vina, dobimo okusno omako, s katero prelijemo na juhi kuhano in nato odcejeno proseno kašo. Obilje zlatih semen naj nam prinese polne mošnje cekinov, saj je z nekaj denarja v žepu in na bančnem računu lepše živeti kot brez prebite pare. Vino: nekaj krepkega, po možnosti oranžnega, denimo malvazija iz kleti Rojac (Slovenska Istra).

Potem si lahko privoščimo mesno-vinski predah in v velikem jušniku prinesemo na mizo zelenjavno mineštro ali kako kremno juho, na primer česnovo ali bučno, zraven pa ponudimo suhi Steyerjev mark cuvée s prevladujočo noto dišečega traminca.

In tako počasi pridemo do glavne jedi, za pripravo katere se lahko spet naslonimo na Panvito in se - glede na pričakovano število gostov in njihovo ješčost - pravočasno založimo z dovolj kosi mrežne pečenke Ave Chef, težkih nekaj manj kot kilogram vsaka.

Navodila za pripravo so preprosta: zadostuje odpreti embalažo, vzeti v svinjsko mrežico ovit kos mesa v roke in ga položiti v naoljen pekač. Pri temperaturi 180 stopinj Celzija pečemo približno eno uro, medtem pa lahko pripravimo prilogo. Pražen krompir je dobrodošla, kisla repa ali zelje pa zelo zdrava spremljava, vendar bo praznični pridih še bolj pričarala batata, sladki krompir, ki ga pripravljamo podobno kot običajnega. Kot vino bomo ponudili nekaj rdečega, vendar na preveč taničnega, denimo modro frankinjo mačkovci iz kleti Marof (Prekmurje).  

Ostalo nam je še nekaj prostora za sladico. Če ste si pred prazniki dali duška s peko in krasitvijo piškotov, je zdaj pravi čas, da jih postavite na mizo. S sladkornim snegom pobeljeni medenjaki, linško pecivo, hišni prijatelji in podoben drobir bodo zalegli bolj kot rezina prekmurske gibanice ali beneške gubance, ob katerih bodo že vsi javkali, da so presiti za običajen odmerek, medtem ko piškotki kar kličejo po še enem in še enem. Še zlasti, če jih spremlja predikatno sladko vino, kot na primer rdeči poet Vinske kleti Metlika ali Prusovo slamno vino rumeni muškat (oba Bela krajina).

 

Toni Gomišček je zrasel v Solkanu, na domačiji z vrtom, njivo in vinogradom. Po študiju sociologije se je zapisal novinarstvu in vrsto let pripravljal kmetijske oddaje. Spremljal je vzpon zasebnih vinarjev, preporod oljkarstva, obiskoval pastirje v visokogorju. Posebej ga je zanimalo vse izvirno, zato se je z veseljem pridružil gibanju Slow Food. V letih prevlade svežih vin je organiziral salon zrelih vin Brda baton, napisal je knjigo o goriškem radiču ter redno objavlja zapise o kulinariki in vinih v številnih revijah in časopisih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinar tedna: Primož Šušmelj (Vinska klet Miška)

Na posestvu Miška na Erzelju v Vipavski dolini se pečajo z vinom že zelo dolgo, a blagovno znamko so postavili pred desetimi leti....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Z barko v vinsko klet: devet predlogov jadranskih vinskih kleti

Če križarite po Jadranu in je barka vaše edino prevozno sredstvo, si poglejte, katere dobre vinske kleti so tik ob obali.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato

Po osmih letih se vrača Mednarodni salon Decanterjevi nagrajenci, ki bo postregel z vini iz regije, ki so na letošnjem ocenjevanju v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Mnogoboj v Čompi: Tokrat se bomo družili z najboljšimi slovenskimi jantarnimi vini

Pri spletnem mestu O vinu pri Čompi pripravljamo soočenje najboljših maceriranih belih vin iz Vinskega vodnika 2018, seveda skupaj z...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Druženje v kleti, kjer zorijo modri pinoti

Slovenija se letos prvič pridružuje praznovanju mednarodnega dneva, posvečenega sorti modri pinot. Dogodek bo v soboto, 17. avgusta, na...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Z Marofom se je Goričko vrisalo na svetovni vinski zemljevid

Letos mineva deset let od odprtja nove vinske kleti Marof v Mačkovcih na Goričkem. Klet iz Prekmurja - sive lise slovenskega vinskega...