Med 12 velikih rdečih vin Balkana je Caroline Gilby uvrstila 5 slovenskih

 
Članek Novice
03.01.2019 16:19
avtor

Med 12 velikih rdečih vin Balkana je Caroline Gilby uvrstila 5 slovenskih

V decembrski izdaji angleške revije Decanter je Caroline Gilby, za mnoge največja poznavalka vzhodnoevropskih vin, predstavila svoj seznam "balkanskih" rdečin, ki se jih splača poiskati. Med njimi so tudi vina iz kleti Marjan Simčič, Burja, Pasji rep, Guerila in Jakončič.
Med 12 velikih rdečih vin Balkana je Caroline Gilby uvrstila 5 slovenskih
Med 12 velikih pridelovalcev rdečih vin je Caroline Gilby uvrstila tudi vipavski kleti Burja (levo Primož Lavrenčič) in Guerila (desno Martin Gruzovin).
Foto: Jure Makovec

Caroline Gilby, britanska vinska strokovnjakinja s prestižnim nazivom master of wine (kar je najvišji možni naziv v vinskem svetu), je pod žaromet postavila 12 velikih rdečih vin z Balkana. Pravzaprav se je osredotočila, kot piše v Decanterju, na države nekdanje Jugoslavije in predstavila "šest glavnih vinskih narodov vzhodno od Jadrana". 

"To je kotiček vinskega sveta, ki se resnično znova odkriva. Na svojem vrhuncu je imela Jugoslavija 220 tisoč hektarjev, posajenih s trto, in je bila ena izmed desetih največjih pridelovalk vina na svetu. Danes je regija vnovič vzniknila kot vroča točka za dinamične, kakovostne pridelovalce vina, pri čemer je vsaka posamezna nacija ubrala svojo pot pri razvijanju značilnih identitet. Medtem ko so bela vina tega območja verjetno bolj znana, bo raznovrstnost velikih rdečih vin, pridelanih tako iz lokalnih kot mednarodnih sort, bržkone spodbudila vaše raziskovanje," je zapisala Gilbyjeva, ki je pogosto v Sloveniji (nazadnje je bila lanskega oktobra, ko je vodila delavnico na drugi izdaji festivala Top Vino v Cankarjevem domu) in ki je tudi predsednica komisije za slovenska vina na Decanterjevem ocenjevanju.

In katera slovenska rdeča vina je izbrala Gilbyjeva? Poglejte si spodnji seznam po abecednem vrstnem redu z opisi vin iz našega vinskega vodnika. 

Reddo, 2015, Burja (Vipavska dolina)

Barva je srednje globoka, še zelo vijolična. Cvetica je poudarjena, živahna, mladostna, pikantna, poprasta, fina, elegantna in pestra, z veliko osebnostjo. V ustih je vino suho, zelo okusno, elegantno, z obilo vertikalnosti in živahnosti, določajo ga tri regionalne sorte. Taninov, pričakovano, ni veliko. Umno zorjeno v lesu. Vino, ki je hkrati vrhunsko, odlično izraža poreklo in je povsem samosvoje. Potrebujemo še kaj več? Za srednjeročno zorenje morda še več. Mojstrovina. Več.

Barbera, 2016, Guerila (Vipavska dolina)

Vino je globoke, neprosojne vijolične barve. Cvetica je poudarjena, lepo zrela in pikantna. Diši po začimbah, brinju, suhih zeliščih, višnjah, karameli. V ustih je vino suho, z obilico živahnih kislin, nižjimi tanini in dokaj krepkega telesa. Še zelo mlada barbera, ki pa že v tej fazi prepriča s pikantno pestrostjo. A dajmo ji še malo časa, da obrzda svojo mladost in se malce umiri. Daljša. Več.

Carolina rdeča, 2015, Jakončič (Goriška brda)

Vino je globoke rubinaste barve. Cvetica je srednje poudarjena, umirjena, a razkošna. Črne češnje, sladič, pražena kavna zrna in poper se lepo prepletajo v enotno, celostno zaznavo. V ustih je vino suho, srednjega telesa, z lepo mero zrelih, mehkih taninov. V ustih deluje sočno, okusno, hkrati pa čvrsto in kompaktno. Sadni naboj v ustih je intenziven in vztrajen. Še zelo mlado vino, ki se ga sicer lahko lotimo že danes in se bomo imeli odlično, a najboljši časi te elegantne rdeče Caroline šele prihajajo. Prvovrstno! Več.

Merlot opoka, 2013, Marjan Simčič (Goriška brda)*

Barva je neprosojna rubinasta. Cvetica je intenzivna zelo zrela, po črnih sadežih, rdeči papriki, pikantna, po katranu, vanilji, karameli, čokoladi. V ustih je suho, krepko, z obilico kislini in taninov. Polnega, intenzivnega okusa, z obilico strukture. Pookus morda ni tako dolg, kot kaže intenzivnost v ustih, a vino je še zelo mlado vino z enormnim potencialom. *(Opis je za letnik 2011). Več

Pinot noir, 2016, Pasji rep (Vipavska dolina)

Vino je srednje globoke rubinasto rdeče barve. Cvetica je umirjena in raznolika. Ni cvetna in sadna, temveč bolj globoka, temna. Zaznati je klasične note zrelih jagod, dima, finega lesa in črnih sadežev. Vse skupaj je kompaktno, sočno, vabljivo, predvsem pa fino. V ustih je vino suho, srednjega telesa, z nižjimi tanini, ki ponujajo lep taničen oprijem, kanček ga morda umanjka v sredini, če smo pikolovski, zaključi pa se v dolgem pookusu. Lepo razmerje med sadnostjo in čvrstostjo. Še mlad, čudovit, karakteren modri pinot. Več.

Poleg naštetih slovenskih je Caroline Gilby izbrala še naslednja vina iz regije:

*Barovo, 2015, Tikveš (Makedonija),

*Il primo, 2017, Fakin (Hrvaška)

*Plavac mali, 2014, Ahearne (Hrvaška)

*Prokupac radovan, 2015, Čokot (Srbija)

*Clemente, 2013, Damjanić (Hrvaška)

*Grimalda red, 2015, Matošević (Hrvaška)

*Blatina de broto, 2016, Čitluk (Bosna in Hercegovina)

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...