Vino tedna: Vitovska kamen 2014, Zidarich

 
Vino tedna Novice
10.01.2019 07:59
avtor

Vino tedna: Vitovska kamen 2014, Zidarich

Vino, ki kaže na mojstrsko sodelovanje med vinogradnikom in naravo.
Sorta
100 % vitovska
Letnik
2014
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
12 % vol.
Dežela
Furlanija (Italija)
Okoliš
Kras
Lokacija kleti
Praprot
Cena
45 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Vitovska kamen 2014, Zidarich

Ko je leta 1988 Benjamin Zidarich od očeta prevzel družinsko kmetijo, je bilo na njej manj kot hektar parcel, zasajenih z vinskimi trtami. Z leti je površine vinogradov, ki ležijo okoli 270 metrov nad višino morja v Tržaškem zalivu, razširil na osem hektarjev.

Tanka plast zamolklo rdeče zemlje z visoko vsebnostjo železa prekriva plasti apnenčastih kamnin. Takšna podlaga odločilno vpliva na karakter vin. Zidarich je leta 2009 dogradil novo klet, ki jo zlahka štejemo med eno najlepših na svetu. Sega namreč kar pet etaž globoko v kraški kamen. 

Zidarich tako rekoč že od začetka v vinogradih kmetuje do narave in človeka prijazno, torej brez uporabe sintetičnih pesticidov, herbicidov, umetnih gnojil … Posveča se predvsem avtohtonim sortam, torej teranu (refošku), malvaziji in vitovski, ni pa popolnoma opustil nekaterih mednarodnih, predvsem merlota in sauvignona. Zadnja se vedno znajdeta v zvrsteh.

Gostota posaditve je podobna kot pri Paolu Vodopivcu – od sedem do deset tisoč trt na hektar. Največja je prav pri bujno rastoči vitovski, ki jo opisujem danes. Mlajši vinogradi štejejo zgolj nekaj let, medtem ko najboljša vina dajejo trte, ki so prestale od 20 do 30 trgatev.

Tudi v kleti Zidarich uporablja minimalistični pristop, brez nepotrebnih posegov. Fermentacije potekajo spontano, vina zorijo v rabljenih sodih, v steklenice pa gredo z minimalnim dodatkom žvepla in nefiltrirana.

Z vitovsko kamen je vinar tudi vinifikacijo po najboljši možni poti približal značilnostim domačega okolja. Sorodnika in kamnoseka Marko in Kristjan Zidarich sta mu namreč izdelala posebne posode iz marmorja, v katerih sok grozdnih jagod v stiku s kožicami fermentira in se macerira približno 18 dni, nakar ga pretočijo v sode iz slavonskega hrasta, kjer vino skupaj z drožmi zori še vsaj dve leti. Prednost posod je poleg nevtralnosti, kar vpliva na arome, predvsem ohranjanje stalne temperature med fermentacijo.

Letnik 2014 je bil vremensko težaven in zahteven, a vendar je nekaterim vinogradnikom uspelo pridelati izjemna vina. Med ta zlahka uvrstim tudi današnje. Na nosu začutimo zrelo grenivko, breskev, marelico in nežne note zelišč Krasa.

V ustih nas najprej očara lepa maslena tekstura, ki jo pripisujem zorenju vina na drožeh. Kisline so izražene in izjemno prijetne. Vinu dajejo svežino in sočnost. Tanine je čutiti, a so nežni. Tudi v ustih se ponovi na nosu opisana sadnost, predvsem grenivka in vinogradniška breskev, pridruži pa se zrela limeta.

Še kako izrazita je tudi mineralnost, ki v obliki slanosti vinu daje dodatno razsežnost in kompleksnost. Pookus je dolg, sprva sveže saden, sledijo pa zaznave po suhi marelici in mandljih. Gre za vino, ki je vitko, elegantno, a obenem še kako kompleksno ter kaže na mojstrsko sodelovanje med vinogradnikom in naravo.

Vina Zidarich so si v zadnjih dveh desetletjih tako v Italiji kot po svetu prislužila lep sloves, pri mnogih vinoljubih celo kultni status. In to upravičeno.

Vitovska kamen se bo odlično podala k dobremu pršutu, goriški roži (radiču) s panceto, rižoti z radičem ali morskimi sadeži ter telečjo ali svinjsko zarebrnico na žaru. Priporočam, naj bo vino pred uživanjem ohlajeno med 12 in 15 stopinjami Celzija.

 

Primož Štajer je že od mladih nog rasel ob filozofiji, da je zelo pomembno, kaj damo v lonec in nato zaužijemo. Je »gourmet«, ki je pred več kot dvema desetletjema ob hrani začel odkrivati tudi vina in destilate ter se na prelomu tisočletja zaljubil v sonaravno pridelana vina, ki jih zadnja leta tudi promovira in prodaja. V kuhinji zagovarja preprost pristop in uporabo sestavin najvišje kakovosti. Soorganizira tudi največji festival naravnih vin v srednji in jugovzhodni Evropi Label Grand Karakterre.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Goli breg 2016, Fedora

Odlična rdeča zvrst za vsakodnevno uživanje ob jedeh, družbi in glasbi.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Merlot, 2016, The Doktor

Vrhunsko vino po zaslugi drugega mnenja.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Dp brut rose, 2016, Dveri-Pax

Odlična praznična penina.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Planta rdeča, 2015, Štokelj

Odlična, kulinarična rdeča zvrst.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Grand brut ultradition, Laherte frères

Ne »zgolj« šampanjec, temveč veliko vino.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Tenor rdeče 2012, Silveri

Koncert za moški glas in orkester.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Aldebaran 2017, Kupljen

Prvi suhi slovenski renski rizling z zlato medaljo na Decanterju.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Merlot 2015, Emeran Reya

Vino za uživanje ob dobri družbi v veselem decembru.