Komentar

Kolumna Anje Hren: Zakaj je tako lepo obiskati slovenske vinarje, ko živiš v tujini

 
Blog Novice
14.01.2019 08:00
avtor

Kolumna Anje Hren: Zakaj je tako lepo obiskati slovenske vinarje, ko živiš v tujini

Ko se preseliš v tujo deželo, začneš pogrešati marsikaj. Ne le družine in prijateljev, temveč malenkosti, na katere prej sploh nisi bil pozoren ali jih nisi cenil. Kislo zelje in repo s tržnice na primer, pravo domačo krvavico, frizerja in zobarja, ter seveda dobro slovensko vino.

So pa tudi stvari, ki jih ne pogrešaš in ki po daljšem bivanju v tujini postajajo še bolj tuje in nadležne. Ena izmed teh je tudi slovenska tekmovalnost. To opaziš takoj po prečkanju meje, ko se ti na zadek avtomobila "prilepi" prvi BMW X6 ali audi Q7. Čeprav prehitevaš tovorno vozilo in se nimaš kam umakniti, jezno sveti z dolgimi lučmi in bi te najraje preskočil ali zrinil s ceste, če bi le šlo.

Podobno doživiš tudi v vrsti pred blagajno, ko je tvoje življenje ogroženo, ko se odpre nova blagajna in ljudje s polnimi nakupovalnimi vozički zdrvijo prek tebe, da bi bili prvi v novi vrsti. Znanje borilnih veščin pa pride prav tudi pri vstopanju v mestni avtobus v Ljubljani.

Ne vem, kako je v drugih evropskih državah, a v Združenem kraljestvu ljudje čakajo v vrsti na avtobus in nanj vstopajo v vrstnem redu, po katerem so prišli na avtobusno postajo. Na avtocesti pa vsi spoštujejo omejitev hitrosti in predvsem spoštujejo druge udeležence v prometu. Tako je kljub vožnji po "napačni" strani ceste ta v Združenem kraljestvu prav prijetna.

To negativno slovensko rivalstvo se kaže seveda tudi v medsosedskih odnosih, na delovnem mestu in še kje. Med vinarji pa ga ni. Oni so kot z drugega planeta, ali pa so ves čas nekoliko vinjeni in jim je vseeno (smeh).

Meni kot "outsiderju" se zdi to ena od pomembnih lepot vinskega posla. Vinarji se imajo radi. Veliko več. Med seboj se spoštujejo in se navdušujejo nad vinom, ki ga je ustvaril njihov konkurent s sosednjega griča.

Ko sem se prvič podala na vinsko potovanje po Sloveniji ter spoznavanje vina in vinarjev, sem imela na seznamu kakšnih deset kleti. Na koncu se je zgodilo, da sem jih v petih dneh obiskala skoraj dvakrat toliko. Čisto vsak je imel namreč še vsaj en predlog, koga je še treba obiskati in čigavo vino nujno pokusiti.

Z enakim žarom v očeh so pripovedovali o svojem vinu in o vinu soseda, ki mu je uspel res dober letnik te in te sorte. Ko jih spoznaš nekoliko bolje, opaziš, da se veliko družijo, da gredo radi v sosedovo klet in pokusijo, kaj se ‘kuha’ v sosedovih sodih. Skupaj gredo na kakšno poslovno pot ali na nogometni turnir.

Ste vedeli, da obstaja nogometna liga vinarjev, da smo lani prav v Sloveniji gostili evropsko prvenstvo? Da je slovenska vinarska reprezentanca že četrtič postala evropski prvak in lani v finalu nadigrala veliko Nemčijo? Slovenski vinarji očitno niso le mojstri v kleti in vinogradu, temveč tudi na nogometnih zelenicah. Vse to jih povezuje v nekakšno vinsko družino. V njihovi družbi ti ni prijetno le zaradi odlične kapljice, ki ti steče po grlu, ampak ker so krasni ljudje. In v čast in veselje mi je, da sem pristala v njihovi družbi.

 

Anja Hren je novinarka ter medijska in marketinška strokovnjakinja. Večino svoje kariere je preživela v medijih kot urednica, novinarka in vodja odnosov z javnostmi, vodila pa je tudi oddelek marketinga v mednarodnem podjetju za e-trgovino. V letu 2014 sta se z možem preselila v Veliko Britanijo, ker sta kmalu začela pogrešati dobro slovensko vino. Beseda je dala besedo in nekaj mesecev kasneje je nastalo podjetje Corkhaus LTD., specializirano za uvoz in prodajo slovenskega vina na Otok. Anja je tako iz ljubiteljice postala tudi nekaj vinske poznavalke in zdaj se trudi, da bi Britanci pili (še) boljša vina.

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.