Komentar

Kolumna Boštjana Protnerja: Meta, cvet slovenskih vin

 
Blog Novice
21.01.2019 07:00
avtor

Kolumna Boštjana Protnerja: Meta, cvet slovenskih vin

Konec prejšnjega tedna sva se z ženo udeležila slovesne razglasitve vinske kraljice Slovenije v Radencih. Vinska kraljica Slovenije, "plemenita glasnica slovenskih vin in vinske kulture", je letos - izbor so pripravili že 23. leto zapored - prejela svetlečo se krono iz rok ministrice Aleksandre Pivec. Kraljica je lahko dekle, ki je iz vinogradniške oziroma vinarske družine, samska, stara od 18 do 25 let, ki želi širiti kulturo pridelovanja, negovanja in kulturnega uživanja vina.

Na dogodku je bilo žal zelo malo vinarjev, ki živimo izključno od pridelave grozdja in vina.

Vinska kraljica Slovenije je vsekakor preveč zaposlena s pokrivanjem dogodkov, kar ji seveda narekuje pogodba s sponzorji, zato ji zmanjka časa promovirati Slovenijo in njena vina zunaj meja. Sejma Prowein in Vinitaly sta najpomembnejša vinska sejma na svetu. Ker na sejmih sodeluje veliko slovenskih vinarjev, bi nas kraljica, če bi ji pokrili letalo, hotel in dnevnico, stala vsakega nekaj deset evrov.

Zato pozivam nosilca projekta Vinska kraljica Slovenije – Pomurski sejem, da gre korak naprej in začne pisati novo uspešno zgodbo. Pišimo jo skupaj. To je sicer zgolj moje mnenje, vendar menim, da bi me prijatelji vinarji in vinogradniki podprli.

Večina govornikov je na "kronanju" poudarjala, da naj vinska kraljica zastopa vse, majhne in velike, vinogradnike in vinarje. Torej, Pomurski sejem, ste zato, da gremo skupaj? Čas je za spremembe.

In kdo je 23. vinska kraljica Slovenije? To je dekle iz Gornje Radgone, študentka tretjega letnika na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Dekle, ki je obkroženo z mehurčki, saj prihaja iz Hiše penin Frangež. V svoji predstavitvi je zapisala: "Vino ni rado samo, potrebuje družbo ljudi in tudi jedi." In to Slovenija ima.

Meta, 23. vinska kraljica Slovenije, cvet slovenskih vin, naj ti bo tvoje enoletno kraljevanje posuto z mehurčki. Srečno in na zdravje s kozarcem penine.

Pa privoščite si tudi vi kakšen kozarček penine, sami, v dvoje ali s prijatelji. Vino ni rado samo …

 

Boštjan Protner ima svojo Hišo Joannes v Vodolah, ki je od središča Maribora oddaljena vsega pet kilometrov. Morda je naključje, toda vinar je postal, ko je bil njegov oče v Drnovškovi vladi, ki je rušila Peterleta. Končal je študij agronomije v Ljubljani. Trenutno obdeluje 12 hektarjev vinogradov in je specialist za renski rizling. Da pokaže pripadnost kralju med belimi sortami, si občasno na desno podlaket tetovira še napis »riesling«. V zadnjem času se spogleduje z ekološkimi vinogradništvom. Je ponosni član štajerskih Pubecov.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.