Prihaja 5. vinski festival Veni vidi vino mlado

 
Članek Novice
10.01.2019 07:58
avtor

Prihaja 5. vinski festival Veni vidi vino mlado

Vinski festival, na katerem bo obiskovalcem v pokušnjo svoja vina ponujalo vsaj dvajset vinarjev Srednjih Slovenskih goric in Haloz, bo v soboto, 19. januarja, med 13. in 19. uro v Romanskem palaciju na Ptujskem gradu.
Prihaja 5. vinski festival Veni vidi vino mlado
Foto: Goznik s.p.

Peti vinski festival Veni vidi vino mlado, ki bo v soboto, 19. januarja, med 13. in 19. uro v Romanskem palaciju na Ptujskem gradu, bo znova ponudil najboljša mlada vina vinogradov Srednjih Slovenskih goric in Haloz. V marsičem bo tudi prelomen; organizatorji so ga namreč umestili v prestižno okolje starega ptujskega mestnega jedra in v drugo polovico januarja tega leta, ko bodo mlada vina letnika 2018 že pokazala svoj dodelani značaj.

Obiskovalcem bo v pokušnjo ponujenih več kot 60 vzorcev mladih vin vsaj 20 vinarjev Srednjih Slovenskih goric in Haloz. Odlična mlada vina pa se bodo poročila s štajersko kulinariko, ki jo bo pripravila Štajerska hiša kulinarike in postregla v Grajski kavarni: kurji ajmoht ali kurjo obaro, sirov krožnik z izbranimi siri in ptujski "hot dog" – pečenico, bučni kruh, kislo zelje. Obiskovalcem festivala bo svoja vrata odprla tudi Grajska vinska klet.

Eden od organizatorjev, Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, pravi, da festival ponuja priložnost, da prvič v letu 2019 pokusimo to, kar so vinogradi, ki rastejo na svetovno priznanih vinskih legah, dali v letu poprej. "Pred nami je znova dober letnik – količinsko obilnejši, z izraženo sortnostjo, lahkoten, svež in z nekoliko nižjimi alkoholi. Kot tak se bo odlično podal h kulinariki. Del tega ujemanja bomo lahko pokusili tudi na festivalu, saj bodo kulinarični mojstri Štajerske hiše kulinarike pripravili kulinarične kreacije prav na temo mladih vin Srednjih Slovenskih goric in Haloz," je povedal Rebernišek.

Simon Toplak, predsednik Vinsko-turistične ceste 13 in soorganizator festivala, pa je vesel, ker lahko vinarji svoja vina predstavijo v tako izbranem okolju, kot je Romanski palacij na Ptujskem gradu. "Vinogradništvo in vinarstvo sta stoletja doma v teh krajih, na njiju sloni velik del bogastva naše vinorodnega pokrajine in kulturnega izročila naših ljudi. Za nami stojijo mladi rodovi vinogradnikov in vinarjev, zato se za prihodnost ne bojimo," je optimističen Toplak. 

Promotor festivala Veni vidi vino mlado Slavko P. Dobnik iz Ars POETOVIENSIS pa dodaja, da tokratnemu festivalu daje podobo ne le čudovito okolje Romanskega palacija Ptujskega gradu, ampak tudi mlada, živa in iskriva dekleta: Eva Gašperšič, Ptujska vinska kraljica, Tjaša Simonič, Cerkvenjaška vinska kraljica, in Daniella Kosi, Vinska kraljica Male Nedelje. "Omenjena dekleta so vinske ambasadorke vinorodnih krajev Srednjih Slovenskih goric in glavne junakinje festivalskega predstavitvenega filma. Festival nosi slogan 'mlado, živo, iskrivo' in opisuje mlado vino ptujskega vinorodnega območja in življenje, ki ga živimo z njim."

Če vas zanimajo vinski dogodki, se naročite na tedensko pismo urednika

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Tri platinaste medalje v Brda, ena v Haloze

Največ najžlahtnejših Decanterjevih medalj je šlo v Brda, celotna bera pa je spet fenomenalna: štiri platinaste, štiri zlate, 41...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?

Različne oblike kozarcev za različne penine.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Čisto vse, kar dajo gostom na krožnik, je pridelano doma

Cigojevi iz Vipavske doline so tipičen primer samooskrbne turistične kmetije. Redijo mangalice in druge prašiče, telice, kopune, imajo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

Nova klet ima skupaj dva tisoč kvadratnih metrov površin. Dve etaži sta vkopani v hrib, dve sta na površini. Celotna klet je zgrajena...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Nikola Tadijanović: Negovalec istrske tradicije

Mladi hrvaški chef Nikola Tadijanović iz istrske restavracije Stari kaštel je trenutno na delovnem premoru na Norveškem, kjer se...

VINO
Novice
Jože Rozman Novice Devetič v čast modre frankinje

Na gradu Sevnica smo obiskali tradicionalni festival, posvečen slovenski avtohtoni sorti.