Vinska klet meseca: Puklavec Family Wines

 
Članek Novice
24.01.2019 08:00
avtor

Vinska klet meseca: Puklavec Family Wines

Najbolj priljubljena penina iz kleti Puklavec Family Wines je muškatna penina, ki že vrsto let navdušuje s svojo značilno muškatno cvetico in harmonijo okusov. Ker je tudi nepogrešljiva spremljevalka ljubezni, bo v začetku februarja, pred valentinovim, v Mercatorjevih poslovalnicah na voljo po nižji ceni.
Vinska klet meseca: Puklavec Family Wines
Zidanica Malek v Jeruzalemsko-Ormoških goricah
Foto: Arhiv Puklavec Family Wines

Zgodovina vinske kleti Puklavec Family Wines je precej podobna zgodovini družine Puklavec. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je Martin Puklavec prevzel položaj tajnika vinarske zadruge v Ormožu ter kmalu postal direktor in gonilna sila pri gradnji kleti, kot jo poznamo danes. S svojim inovativnim vodstvom je imel Martin Puklavec pomembno vlogo pri razvoju in prepoznavnosti vinorodne regije. Na začetku novega tisočletja se je zgodovina ponovila. Njegov naslednik Vladimir Puklavec se je vrnil v regijo v velikem slogu.

"Oče je bil pred drugo svetovno vojno eden od ustanoviteljev zadruge v Ormožu in po vojni kljub nacionalizaciji ostal tudi njen direktor. Zato sem, ko se mi je nasmehnila poslovna sreča, kleti vnovič dodal družinsko ime," je povedal Vladimir Puklavec, ki je leta 2009 prevzel ljutomersko in ormoško klet. Z nakupom obeh kleti je združil vinarstvo v regiji in ga prestavil na višjo raven. Obe kleti sta se z večmilijonsko naložbo tehnološko posodobili, obnovili so tudi vinograde. Puklavec je skupaj z družino in okoliškimi kooperanti trdno odločen, da bo izpolnil očetovo vizijo: pridelovati najboljše vino.

V posel je vpletena družinska tradicija

Vinski posel je kot vsak drugi, poudarja Vladimir Puklavec. "To pomeni, da je treba vlagati, skrbeti, da imaš odlične izdelke, in seveda za to, da jih prodaš po sprejemljivi ceni. A lagal bi, če ne bi priznal, da je v ta vinarski posel vpletena tudi družinska tradicija. Pomagati želimo Ormožu, Prlekiji, torej našim krajem, ki so še vedno odrezani od Slovenije. Postavili smo si cilj, da obnovimo vinogradniško-vinarsko dejavnost v naših krajih in ji vlijemo optimizem."

Puklavec pravi, da so kooperantom takoj povišali odkupne cene grozdja – za približno 60 odstotkov, v zameno pa so zahtevali višjo kakovost. Prav s kakovostjo so dosegli višje cene pri prodaji vina. "Še vedno smo na tej poti, saj kakovost naših vin v tem smislu še vedno ni plačana, čeprav imamo cel kup vrhunskih vin. Naša prizadevanja gredo v smeri, da pokažemo kupcem, kaj je v naših steklenicah; da se morda splača kakšen evro več plačati za užitek," je jasen Puklavec. 

Vina največje slovenske vinske kleti se rojevajo v osrčju slikovitih Ljutomersko-Ormoških goric, v vinorodni deželi Podravje, kjer so za vinogradništvo zagotovljeni odlični mikroklimatski pogoji. Obdelujejo 1.100 hektarjev vinogradov, od tega je 590 hektarjev v njihovi lasti, preostalo pa posedujejo kooperanti. Trenutno pridelajo 4,5 milijona litrov vina na leto, polovico ga izvozijo na tuje. Njihovi najpomembnejši izvozni trgi so Nizozemska, Hrvaška, Poljska, Anglija, Brazilija in Nemčija.

Glavni enolog in direktor kleti je Mitja Herga, ki je na tem položaju, odkar se je leta 2009 odprlo novo poglavje jeruzalemsko-ormoške zgodbe. Pravi, da v kleti čedalje več pozornosti namenjajo premium in super premium linijam Estate Selection in Seven Numbers.

"Že leta 2009, ko smo začeli novo zgodbo, je bila ena prvih nalog, da spremenimo prodajo. Takrat je več kot 80 odstotkov prodaje temeljilo na litrskem programu. To smo želeli obrniti na glavo in nam počasi tudi uspeva – predvsem zato, ker si odpiramo nove trge, kamor prodajamo skoraj samo premium in super premium program. V litrskem programu smo namreč nekonkurenčni, ker je pridelava vina v Sloveniji predraga. Za domači trg pa ohranjamo tradicijo, ki pravi, da je nekaj vina treba nameniti tudi za špricar," pojasnjuje Herga.

Platinasta medalja na Decanterju

Da so na dobri poti, potrjujejo tudi nagrade. V svojih vitrinah hranijo morje domačih in tujih odličij, a najbolj žlahtna je bržkone platinasta medalja, nekdanji regional trophy, ki so jo prejeli za šipon seven numbers (letnik 2015) na največjem ocenjevanju na svetu – na londonskem Decanterju.

Ekskluzivna vina iz linije Seven Numbers predstavljajo edinstveno dediščino družine Puklavec, saj je najpomembnejša geografska lokacija. "Naše najboljše vinograde smo tako kot vina označili s sedmimi številkami. S tem smo dosegli sledljivost vsake steklenice, saj točno vemo, iz katere vrhunske lege prihaja grozdje. Razumevanje posamezne lokacije, njene mikroklime in geološke sestave tal zahteva predanost in znanje vseh nas. Vina iz linije Seven Numbers pa dokazujejo, da lahko prav to prinese izjemne rezultate, kar odseva tudi v slovesu naših vin med poznavalci," pravi glavni enolog.

Tudi naložbe v zadnjem času nakazujejo, kam se nagiba klet Puklavec Family Wines. Pred dvema letoma so namreč prenovili kleti za penine po klasični metodi in vinifikatorje, lani so povečali zmogljivosti za pridelavo penin po metodi charmat. Herga pravi, da so prav penine trenutno njihov največji izziv. "Vemo, da ima okoliš Štajerska Slovenija fantastične možnosti za pridelavo penin. Surovina ima živahne kisline in nižje vrednosti pH. Na domačem trgu penine pomenijo že 20 odstotkov celotne prodaje vina. Prodamo jih trikrat več kot pred petimi, šestimi leti, ko smo sprejeli odločitev, da gremo v tej smeri."

Rožnata muškatna penina osvaja vsevprek

Poleg penine seven numbers brut, ki je pridelana po klasični metodi in je najdražja penina v kleti, je najbolj priljubljena penina iz kleti Puklavec Family Wines muškatna penina, ki že vrsto let navdušuje s svojo značilno muškatno cvetico in harmonijo okusov. Grozdje je bilo prijazno do narave pridelano na vrhunskih legah Mihalovci, Litmerk in Smolika.

Penina je lahkotnejša, živahna, osvežujoča, z ostankom sladkorja. Odlikuje jo harmoničen preplet sadnega in polnega okusa. Pridelana je po tankovski oziroma charmat metodi iz sorte muškat ottonel. Zaradi svoje lahkotnosti in svežine postaja vse bolj trendovska pijača in priljubljen izbor za najrazličnejše priložnosti – od decembrskih praznovanj do bolj umirjenih trenutkov s prijatelji in najdražjimi. 

Muškatna penina je tudi nepogrešljiva spremljevalka ljubezni in zaljubljenih trenutkov. Februar je še zadnji zimski mesec, ki z daljšimi večeri ponuja priložnost za večerna druženja v družbi najdražjih. Čeprav februar vrhunec ljubezni doseže ravno na svoji polovici, 14. februarja, ko praznujemo valentinovo, pa nas skozi ves mesec spremljajo romantični trenutki. Ustavimo se in vsakodnevne obveznosti potisnemo na stran ter si vzamemo čas za tiste, ki nam v življenju pomenijo največ. In kaj nam ostane v najlepšem spominu? Drobni trenutki, ki jih preživimo v družbi ljubljenih, pa naj bo to potovanje, romantična večerja v soju sveč ali preprost večer, preživet na domačem kavču.

Muškatna penina je odlična kot aperitiv, saj mehurčki zbudijo tek, ali pa kot spremljevalka sladicam, predvsem v kombinaciji z belo čokolado, kokosom in jagodami. Mnogi pa nanjo prisegajo tudi kot na samostojno poslastico.

Muškatna penina iz kleti Puklavec Family Wines bo od 7. do 13. februarja v vseh Mercatorjevih poslovalnicah na voljo za le 8,99 evra. Ne pozabite, pred nakupom jo lahko brezplačno pokusite v soboto, 2. februarja, med 10. in 13. uro v šišenskem Mercatorjevem centru. Vabljeni! 

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Kateri od slovenskih vinarjev je premikal meje?

V vsaki panogi, tudi vinarski, je malo resničnih avtorjev, ki pokažejo novo smer. Malo je takih, ki si upajo. Stanko Čurin, Joško...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Tuji gostje pričakujejo osebni pristop, ki ga pri Gaubejevih tudi dobijo

Gaubejevi na Špičniku delajo dobesedno družinsko. Alojzij opravlja vsa vinogradniška in kletarska dela, žena Klavdija postori...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 6. gourmet večer v Bernardinu: bitka za rebulo se je končala brez zmagovalca

Na šestem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo spoznali, kako je, če si...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Konec septembra bo na Brdu pri Kranju že osmi Festvina

Vinski promotor in distributer Jože Koželj bo z ekipo 30. septembra že osmič pripravil Festvina, gostom predstavil nekatere novosti in...

VINO
Intervju
Jože Rozman Intervju Jožef Prus: Prvi pogoj za dobro frankinjo je zdravo in zrelo grozdje

Na devetem Festivalu modre frankinje je največ nagrad pobral vinar Jožef Prus iz Krmačine v Beli krajini.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ekskluzivna klet za ekskluzivna vina

Klet Brda je v sodelovanju z Goriškim muzejem oživila zgodovinsko klet na gradu Dobrovo, ki bo pomembno orodje za prodajo vin v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Drzno in odločno v smeri prihodnosti – slavnostno odprtje nove kleti Medot

Ob odprtju so, kot se za novo klet spodobi, predstavili nova vina, v čast Zvonimirju Simčiču so predstavili povsem novo etiketo mirne...