Boste sodelovali na letošnjem kulinaričnem dogodku Goût de/Good France?

 
Članek Novice
25.01.2019 08:00
avtor

Boste sodelovali na letošnjem kulinaričnem dogodku Goût de/Good France?

Že peto leto zapored se bo na prvi pomladni dan, 21. marca, več kot tri tisoč kuharskih mojstrov s petih celin pridružilo projektu Goût de/Good France, katerega namen je opozoriti na francosko gastronomijo.
Boste sodelovali na letošnjem kulinaričnem dogodku Goût de/Good France?
Lani je na kulinaričnem dogodku Goût de/Good France sodeloval tudi Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu (dvorec Zemono).
Foto: Jure Makovec

Francosko veleposlaništvo znova vabi slovenske restavracije ter gostinske in turistične šole, da že peto leto zapored sodelujejo pri kulinaričnem dogodku Goût de/Good France, ki bo 21. marca povezal številne kuharske mojstre z vsega sveta pri pripravi največje francoske večerje. Tokrat bo poseben poudarek namenjen odgovornemu odnosu do okolja v kulinariki.

Mednarodno zasnovan kulinarični dogodek Goût de/Good France je bil prvič organiziran leta 2015, po vpisu francoskega gastronomskega obroka na Unescov seznam svetovne nematerialne dediščine. Pobudo za ta veliki kulinarični projekt je takrat dalo francosko ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodni razvoj.

Namen dogodka je povezati številne kuharske mojstre po svetu, ki na isti dan pripravijo francosko večerjo v poklon francoski kuhinji, njeni tradiciji in vrednotam. Lani je pri projektu na svetovni ravni sodelovalo več kot 3.500 restavracij iz 152 držav. Med njimi je bilo tudi 11 restavracij ter gostinskih in turističnih šol iz Slovenije.

Kako sodelovati?

Restavracija ali šola, ki želi sodelovati pri kulinaričnem dogodku Goût de/Good France, mora na dan dogodka, 21. marca, svojim gostom ponuditi večerjo, ki se navdihuje v francoski kulinariki. Restavracije ali šole lahko dogodek organizirajo več dni zapored, ne le 21. marca.

Za sodelovanje pri tej pobudi je treba oddati brezplačno prijavo na spletni strani www.goodfrance.com, izpolniti vpisni obrazec in prijaviti jedilnik, ki ga bo restavracija ali šola ponudila svojim gostom 21. marca. Prijavo lahko restavracije in šole oddajo najpozneje do 15. februarja. Konec meseca bo na spletni strani www.goodfrance.com objavljen seznam sodelujočih restavracij in šol iz Slovenije in drugih držav.

Kaj je treba upoštevati?

Pri izbiri jedilnika Goût de/Good France imajo kuharski mojstri proste roke. Pomembno je le, da se recepti predlaganih jedi navdihujejo v francoski kulinariki. Uporabljene sestavine naj bodo sveže, sezonske in lokalno pridelane. Pri izbiri naj kuharske mojstre vodita skrb za okolje ter inovativnost pri prepletanju slovenske in francoske kulinarike. Predlagan jedilnik mora slediti naslednjemu zaporedju: predjed, glavna jed, izbor sirov, sladica. Če restavracija ne more zagotoviti kakovostnega izbora sirov, lahko ponudi dve različni sladici. Vinska spremljava so francoska vina in šampanjci. Predlagani jedilnik, ki bo objavljen na spletni strani www.goodfrance.com, bo predhodno proučila mednarodna žirija v Parizu. 

Priporočeno je, da kuharski mojstri pri pripravi jedi uporabljajo manj maščob, sladkorja in soli ter veliko zelenjave in žit. Osrednja tema letošnjega kulinaričnega dogodka Goût de/Good France bo namenjena trajnostnemu razvoju v gastronomiji, ki je prijazna do okolja, in prizadevanjem kuharskih mojstrov pri skrbi za ohranjanje planeta. 

Kaj pa cena? To določi restavracija sama. Priporočeno pa je, da se pet odstotkov od prodanih menijev nameni eni izmed lokalnih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju ohranjanja zdravja in okolja.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Vipavska klet se je dvignila kot feniks iz pepela

Direktor kleti Vipava 1894 Jakob Blaschitz veliko stavi na vina višjega razreda, ki bodo šele prišla na trg. Pri tem ima v mislih tudi...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Vinska klet meseca: Puklavec Family Wines

Najbolj priljubljena penina iz kleti Puklavec Family Wines je muškatna penina, ki že vrsto let navdušuje s svojo značilno muškatno...

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Rok Ražman

Ražmanovi iz Gračišča v zaledju slovenske Istre so lani presenetili vso Slovenijo, saj je londonski Decanter njihovo zorjeno malvazijo...

VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža V arhivu Vinakopra: Gospod refošk in drugi dolgoprogaši

Z enologoma Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom smo pokukali v arhiv največje istrske kleti in preizkusili tudi istrske rubine – vina...