Jubilejna Grajska rez na gradu Sevnica

 
Članek Novice
29.01.2019 12:20
avtor

Jubilejna Grajska rez na gradu Sevnica

Ob hladnem, a sončnem vremenu se je ob vznožju gradu Sevnica zbralo okrog 150 botric in botrov ter drugih podpornikov, ki so se lotili pomembnega vinogradniškega opravila – rezi grajskih trt modre frankinje.
Jubilejna Grajska rez na gradu Sevnica

V grajskem vinogradu gradu Sevnica so se prvo nedeljo po godovanju svetega Vincenca lotili prvega letošnjega, a zelo pomembnega vinogradniškega opravila – rezi grajskih trt modre frankinje. V organizaciji ekipe Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica (KŠTM) je tako minulo nedeljo, ko se po starih običajih lahko začnejo opravila v vinogradu, potekala že 11. tradicionalna Grajska rez, ki je bila tokrat tudi jubilejna, saj je prva rez potekala pred natanko desetimi leti.

Hladno, a tudi sončno vreme je privabilo veliko botric in botrov ter drugih podpornikov, kar okrog 150 se jih je zbralo. Ob prihodu na grad so vse udeležence pozdravili Sevniški graščaki ter Loški zeliščarji z žganimi pijačami z dodatki različnih zelišč s pobočij Lisce, Lovrenca in okolice Loke pri Zidanem Mostu ter toplimi napitki in prigrizki. Pri grajski vili nad vinogradom sta zbrane uvodoma pozdravila župan občine Sevnica Srečko Ocvirk in direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek, sledil je kulturni program.

Član Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj Aleš Germovšek je nato izvedel praktični prikaz rezi vinske trte modre frankinje, tako da so se tudi manj vešči botri podučili, kako se reže trta, in to znanje uporabilo pri rezi svojih trt. S pomočjo članov Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj so grajski botri skrbno porezali svoje trte in, kot se spodobi, tudi pospravili rezino. Po dobro opravljenem delu je sledilo le še povabilo na okusno toplo vinogradniško malico v toplem v gradu.

Pri KŠTM Sevnica se zahvaljujemo vsem botrom in podpornikom za izkazano zaupanje in podporo. V druščino grajskih botrov pa vabimo vse ljudi dobre volje, ki jim ni vseeno za našo skupno kulturno dediščino. Vse informacije o botrstvu so dostopne na spletni strani www.grad-sevnica.com na podstrani Grajski vinograd.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Mateja Gravner: Želeni rezultat v vinogradih je botritis

Pogovarjali smo se z Matejo Gravner, ki v zadnjih letih pomeni most med slavno kletjo iz Oslavja in njenim občinstvom.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Čompi s slovenskimi rdečimi velikani

Pri spletnem mestu O vinu pripravljamo dogodek z naslovom "10 veličastnih rdečin na slepo", na katerem se bomo v Okrepčevalnici Čompa...

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano San Rocco: Avtentično istrsko doživetje

Mladi istrski chef Teo Fernetich iz restavracije San Rocco pravi, da je bil ključ do njihovega uspeha negovanje tradicionalne istrske...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Modra frankinja je modri pinot vzhodne Evrope

O modri frankinji, slovenski rdeči sorti prihodnosti, smo se pogovarjali s strokovnjakoma Katjo Šuklje in Guillaumom Antalickom.

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Pét-nat osvojil ljubitelje penečih se vin

V svetu so čedalje bolj priljubljena peneča se vina, pridelana po metodi pét-nat, ki je okrajšava za francoski izraz pétillant naturel...