Vino tedna: Côtes du Jura 2012, Domaine Macle

 
Vino tedna Novice
07.02.2019 08:00
avtor

Vino tedna: Côtes du Jura 2012, Domaine Macle

Vino, ki je lahko uvod v spoznavanje specialitet apelacije Château-Chalon – Vin Jeaune.
Sorta
20 % savagnin, 80 % chardonnay
Letnik
2012
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
13 % vol.
Dežela
Jura (Francija)
Okoliš
Château-Chalon
Lokacija kleti
Château-Chalon
Cena
32 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Côtes du Jura 2012, Domaine Macle
Foto: Primož Štajer

Družina Macle, ki je bila pred tem znana po izdelavi vrhunskih sodov, se je v Château-Chalonu, ki je najstarejša in najslavnejša od šestih apelacij pokrajine Jura, naselila leta 1850. Na začetku so se na posestvu ukvarjali z različnimi kmetijskimi panogami, a se postopoma vse bolj posvečali vinogradništvu in vinarstvu. Od leta 1960 družina Macle prideluje izključno vina.

Apelacija Château-Chalon je slavna po oksidativnem vinu Vin Jeaune (rumeno vino) in obsega vsega 19 hektarjev vinogradov, v katerih vinogradniki skrbno negujejo trte sorte savagnin, iz katere nastaja to posebno vino. Štirje hektarji pripadajo posestvu Macle. Družina ima poleg tega še osem hektarjev vinogradov chardonnayja. Ti ležijo na širšem območju apelacije Côtes du Jura. Podlage sestavljajo predvsem ilovnate in apnenčaste plasti. Vinograde, ki so večinoma stari od 30 do 40 let, že desetletja obdelujejo ekološko.

Laurent Macle je sedma generacija vinogradnikov na posestvu, ki skupaj z očetom Jeanom prideluje ena najboljših vin pokrajine. Vin Jaune pridelata le ob najboljših letnikih, poleg tega vinskega dragulja pa na posestvu pridelajo še peneči se cremant du Jura, neoksidativni Côtes du Jura iz čistega chardonnayja ter oksidativni Côtes du Jura, ki je zvrst chardonnayja in savagnina. Slednje je današnje vino tedna.

Chardonnay in savagnin po ročni trgatvi in skrbni selekciji vinificirajo ločeno v tankih iz nerjavnega jekla. Tam ostane vino še od šest do osem mesecev. Tako alkoholna fermentacija kot biološki razkis potekata spontano. Vino zatem pretočijo v barike slavne znamke Damy, kjer se na vrhu kmalu oblikuje plast flora, ki prepreči oksidacijo, hkrati pa delno prepušča zrak in s tem omogoča mikrooksigenacijo.

Po letu in pol se Laurent odloči, kateri sodi savagnina so primerni za pridelavo Vin Jeaune. Vina bodo v teh sodih zorela še vsaj pet, pogosto pa sedem let in več. Preostali savagnin gre skupaj s chardonnayjem brez filtriranja v steklenice.

Vino je zmerne jantarne barve. Že na nosu začutimo ostro preciznost, suhi pomarančni olupek in sveže orehe, ki nakazujejo na za Jura tako značilne oksidativne note. Slednje sicer poznamo predvsem pri fino sherryjih. V ustih je vino ekspresivno, izrazito mineralno – slano. Kisline so visoke, a zelo prijetne, sočne. Od sadja začutimo zelo zrelo tepko in jabolko (kosmač), prevladujejo pa seveda oreščkaste note, predvsem sveži orehi in mandlji.

Gre za vino neverjetne preciznosti, finese, kompleksnosti in elegance, ki pa je z izrazito oksidativno platjo obenem precej ekstremno ter namenjeno predvsem poznavalcem in ljubiteljem tovrstnih vin. Za tiste, ki še nikoli niso pokusili Vin Jeaune, je lahko današnje vino idealni uvod v spoznavanje teh vinskih specialitet apelacije Château-Chalon.

Sam sem ga užival ob vrhunskih suhih mesninah in srednje intenzivnih sirih, podalo pa se bo tudi k jedem s curryjem ter ribjem golažu, brodetu ali paprikašu. Priporočam, da ga ne ohlajate pod 12 stopinj Celzija.

 

Primož Štajer je že od mladih nog rasel ob filozofiji, da je zelo pomembno, kaj damo v lonec in nato zaužijemo. Je »gourmet«, ki je pred več kot dvema desetletjema ob hrani začel odkrivati tudi vina in destilate ter se na prelomu tisočletja zaljubil v sonaravno pridelana vina, ki jih zadnja leta tudi promovira in prodaja. V kuhinji zagovarja preprost pristop in uporabo sestavin najvišje kakovosti. Soorganizira tudi največji festival naravnih vin v srednji in jugovzhodni Evropi Label Grand Karakterre.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Purely Gold Rose, Golden Rain

Pozlatimo si valentinovo z mehurčki.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Carisma rdeče 2011, Saksida

Sedem let rdečih skomin

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Šipon ledeno vino 2016, PRA-VinO

Po osmih letih čakanja …

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Goli breg 2016, Fedora

Odlična rdeča zvrst za vsakodnevno uživanje ob jedeh, družbi in glasbi.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Vitovska kamen 2014, Zidarich

Vino, ki kaže na mojstrsko sodelovanje med vinogradnikom in naravo.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Merlot, 2016, The Doktor

Vrhunsko vino po zaslugi drugega mnenja.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Dp brut rose, 2016, Dveri-Pax

Odlična praznična penina.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Planta rdeča, 2015, Štokelj

Odlična, kulinarična rdeča zvrst.