Komentar

Kolumna Aleksa Simčiča: Če se po jutru dan pozna, nas čaka še eno dobro leto

 
Blog Novice
11.02.2019 08:00
avtor

Kolumna Aleksa Simčiča: Če se po jutru dan pozna, nas čaka še eno dobro leto

Januar in februar sta tradicionalno mirna in spokojna meseca v Brdih. Na vrsti so umirjena zunanja dela v vinogradih in dopusti. Letos ni več tako in očitno je, da bo tudi v prihodnje "zimskega spanja" v Brdih vse manj, saj je dinamika dogajanja v primerjavi s prejšnjimi leti neprimerljivo večja.

Vrstijo se obiski in degustacije, prihajajo ljubitelji vina iz Slovenije in bližnjih dežel, vinski kolegi iz Italije, Francije, oblegajo nas agencije, ki nas želijo vključiti v svoje programe, tukaj so vinski poslovneži iz Amerike, Hrvaške, Kitajske, ki si podajajo kljuke … Koledar prve polovice leta se pospešeno polni.

Še dobro, da te dni končujemo naš zadnji, dve leti trajajoč projekt gradnje nove vinske kleti z degustacijskim prostorom, saj nam bo omogočil boljšo storitev, sprejeli bomo lahko tudi nekoliko več obiskovalcev. V starih prostorih smo namreč v minulih dveh letih komaj oddelali povpraševanje, ničkolikokrat smo morali goste žal odsloviti.

Nov objekt seveda povleče za sabo nov način dela. Tudi pričakovanja gostov se postavijo na višjo raven, tako da se te dni pospešeno pripravljamo na začetek res prave sezone, tako programsko kot z infrastrukturo. Še dobro, da nam zadnjih nekaj mesecev pri delu na kmetiji pomaga še mlajši sin, ki se je odločil, da bo to počel tudi v prihodnje. Že zdaj je pokazal veliko entuziazma in idej. Izmenjava idej in vsebin je vsak dan na dnevnem redu, tako da nekako vsi že komaj čakamo, da bo projekt zaživel v polnem sijaju. 

Da je projekt sploh nastal v taki obliki in dimenziji, gre zahvala tudi projektom sofinanciranja Evropske unije in Slovenije, saj to omogoča ambicioznejše in smelejše projekte. Sofinanciranje kleti in prostorov za degustacije je eno ključnih področij, saj lahko ob primerni infrastrukturi promoviramo in prodajamo svoja vina na lastnem dvorišču, obiskovalci pa poleg vsebine naše steklenice občutijo še vso drugo energijo in entuziazem, ki se vrti okrog vina. 

Edina pripomba oziroma želja pri sofinanciranju z naše strani je, da bi se postopki poenostavili, postali bolj logični in po "kmečko razumljivi" za vse slovenske vinarje. Sam žal zadnji mesec vinograda zaradi tega niti od daleč nisem videl.

 

Aleks Simčič je začel blagovno znamko Edi Simčič, poimenovano po svojem očetu, graditi konec osemdesetih let prejšnjega stoletja in odtlej je "zastrupljen" z vini. A po dolgih letih sočasnega ukvarjanja z drugimi posli je pred tremi leti končno postal kmet. Danes razvija kmetijo Edi Simčič v Vipolžah v Goriških brdih s pomočjo še dveh zelo aktivnih generacij, starejše in mlajše. Aleks je tudi predsednik Združenja družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.