Salon penečih vin: Je lahko peneče se tudi naravno?

 
Članek Novice
12.02.2019 08:00
avtor

Salon penečih vin: Je lahko peneče se tudi naravno?

Na 6. Salonu penečih vin, ki bo v petek, 15. februarja, v ljubljanskem hotelu Slon, bosta svoja razmišljanja o tem, ali obstajajo manj invazivni pristopi, ki v vina prinesejo prijetne mehurčke, predstavila Andrej Cep (Gordia) in Miha Kelhar (Keltis).
Salon penečih vin: Je lahko peneče se tudi naravno?
Andrej Cep (Gordia) in Miha Kelhar (Keltis)

Šesti Salon penečih vin Ljubljana, ki je del mednarodne mreže Salon of Sparkling Wines, bo v petek, 15. februarja, med 15. in 21. uro prvič na novi lokaciji – v hotelu Slon. Na salonu, s katerim v podjetju RadoSt začenjajo dogajanja na letošnji ljubljanski vinski sceni, se bo predstavilo več kot 40 vinarjev s 140 vzorci vina. Del salona bo namenjen tudi ponudbi izbrane kulinarike.

Salon bo organiziran po že znanem in dobro sprejetem modelu – združili bodo najboljše peničarje, njihova vrhunska peneča se vina, izbrano kulinariko in številne ljubitelje elegantnih mehurčkov. In tudi tokrat, pravijo, bodo ostali zvesti svojemu poslanstvu: širjenju in dvigovanju ravni kulture pitja vina skozi izobraževanje. Zato bodo organizirane tudi tri brezplačne vodene degustacije za obiskovalce.

Prva z naslovom "Je lahko peneče se tudi naravno?" bo ob 16. uri. Vodila jo bosta Primož Štajer, promotor naravnih vin, in Vanja Alič, urednik spletnega mesta Ovinu.si, gosta pa bosta vinarja Andrej Cep (Gordia) in Miha Klehar (Keltis). 

Družina Kelhar živi in dela na domačiji na Vrhovnici, ki leži na nadmorski višini 350 metrov in je najvišje ležeča kmetija na Bizeljskem. Po ekoloških načelih obdelujejo pet hektarjev vinogradov in vsako leto pridelajo okoli 20 tisoč steklenic vina. Na drugi strani je klet Gordia, ki jo vodi Andrej Cep. Posestvo nad Ankaranom v slovenski Istri je kot ekološko uradno certificirano od leta 2012. Trenutno obdelujejo 3,5 hektarja vinogradov, z ambicijo povečanja na pet. Oba sta torej zavezana ekološki pridelavi in oba pridelujeta tudi peneča se vina.

A peneča se vina, pridelana bodisi po klasični bodisi tankovski metodi, že zaradi tehnike, s katero pri drugi fermentaciji mirnemu vinu »dodamo« mehurčke, sodijo med tista, ki so podvržena največ posegom. Zato je verjetno prav pri tovrstnih vinih največji paradoks govoriti o naravnih vinih. A vendar obstajajo manj invazivne metode, ki v vina prinesejo ljubiteljem tako prijetne mehurčke. Katere? Na to in na številna druga vprašanja bomo poskušali najti odgovore v razpravi z degustacijo mehurčkov omenjenih domačih mojstrov ter jih primerjali s tistimi iz italijanskih dežel Benečija (prosecco) in Emilija - Romanja (lambrusco).

Ob 17.45 bo sledila vodena degustacija z naslovom Slovenija & Hrvaška – prijateljstvo v kozarcu mehurčkov, ki jo bosta vodili Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, in Nina Levičnik, koordinatorica mreže Salon of Sparkling Wines. Predstavili bosta tri najboljša slovenska in tri najboljša hrvaška peneča se vina z letošnjega velikega mednarodnega ocenjevanja šestega salona penečih se vin, ki je potekalo na posestvu Istenič na Bizeljskem. Skupno bodo lahko torej obiskovalci pokusili šest penečih se vin, od tega štiri bela in dva roséja. Katera so zmagovalna vina, lahko preverite TUKAJ

Zadnjo vodeno degustacijo z naslovom Iskrivo spoznanje in doživetje, ki se bo začela ob 19.30, bo vodila Tatjana Košmerl z ljubljanske biotehniške fakultete. Mladi in mladi po srcu se bodo na delavnici seznanili s skrivnostmi pridelave penečih se vin, v okviru senzoričnih lastnostih pa vse od iskrenja, penjenja do harmonije. Spoznali bodo, ali so razlike v kakovosti in/ali všečnosti povezane z barvo, sorto ali starostjo penečega se vina. Našli bodo tudi odgovor na vprašanje, kako na našo sprejemljivost vpliva sladkorna stopnja – teh je pri penečih se vinih kar sedem različnih.

Če želite biti na tekočem z vinskimi dogodki, se naročite na tedensko pismo urednika

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Kateri od slovenskih vinarjev je premikal meje?

V vsaki panogi, tudi vinarski, je malo resničnih avtorjev, ki pokažejo novo smer. Malo je takih, ki si upajo. Stanko Čurin, Joško...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Tuji gostje pričakujejo osebni pristop, ki ga pri Gaubejevih tudi dobijo

Gaubejevi na Špičniku delajo dobesedno družinsko. Alojzij opravlja vsa vinogradniška in kletarska dela, žena Klavdija postori...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 6. gourmet večer v Bernardinu: bitka za rebulo se je končala brez zmagovalca

Na šestem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo spoznali, kako je, če si...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Konec septembra bo na Brdu pri Kranju že osmi Festvina

Vinski promotor in distributer Jože Koželj bo z ekipo 30. septembra že osmič pripravil Festvina, gostom predstavil nekatere novosti in...

VINO
Intervju
Jože Rozman Intervju Jožef Prus: Prvi pogoj za dobro frankinjo je zdravo in zrelo grozdje

Na devetem Festivalu modre frankinje je največ nagrad pobral vinar Jožef Prus iz Krmačine v Beli krajini.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ekskluzivna klet za ekskluzivna vina

Klet Brda je v sodelovanju z Goriškim muzejem oživila zgodovinsko klet na gradu Dobrovo, ki bo pomembno orodje za prodajo vin v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Drzno in odločno v smeri prihodnosti – slavnostno odprtje nove kleti Medot

Ob odprtju so, kot se za novo klet spodobi, predstavili nova vina, v čast Zvonimirju Simčiču so predstavili povsem novo etiketo mirne...