Salon penečih vin: Je lahko peneče se tudi naravno?

 
Članek Novice
12.02.2019 08:00
avtor

Salon penečih vin: Je lahko peneče se tudi naravno?

Na 6. Salonu penečih vin, ki bo v petek, 15. februarja, v ljubljanskem hotelu Slon, bosta svoja razmišljanja o tem, ali obstajajo manj invazivni pristopi, ki v vina prinesejo prijetne mehurčke, predstavila Andrej Cep (Gordia) in Miha Kelhar (Keltis).
Salon penečih vin: Je lahko peneče se tudi naravno?
Andrej Cep (Gordia) in Miha Kelhar (Keltis)

Šesti Salon penečih vin Ljubljana, ki je del mednarodne mreže Salon of Sparkling Wines, bo v petek, 15. februarja, med 15. in 21. uro prvič na novi lokaciji – v hotelu Slon. Na salonu, s katerim v podjetju RadoSt začenjajo dogajanja na letošnji ljubljanski vinski sceni, se bo predstavilo več kot 40 vinarjev s 140 vzorci vina. Del salona bo namenjen tudi ponudbi izbrane kulinarike.

Salon bo organiziran po že znanem in dobro sprejetem modelu – združili bodo najboljše peničarje, njihova vrhunska peneča se vina, izbrano kulinariko in številne ljubitelje elegantnih mehurčkov. In tudi tokrat, pravijo, bodo ostali zvesti svojemu poslanstvu: širjenju in dvigovanju ravni kulture pitja vina skozi izobraževanje. Zato bodo organizirane tudi tri brezplačne vodene degustacije za obiskovalce.

Prva z naslovom "Je lahko peneče se tudi naravno?" bo ob 16. uri. Vodila jo bosta Primož Štajer, promotor naravnih vin, in Vanja Alič, urednik spletnega mesta Ovinu.si, gosta pa bosta vinarja Andrej Cep (Gordia) in Miha Klehar (Keltis). 

Družina Kelhar živi in dela na domačiji na Vrhovnici, ki leži na nadmorski višini 350 metrov in je najvišje ležeča kmetija na Bizeljskem. Po ekoloških načelih obdelujejo pet hektarjev vinogradov in vsako leto pridelajo okoli 20 tisoč steklenic vina. Na drugi strani je klet Gordia, ki jo vodi Andrej Cep. Posestvo nad Ankaranom v slovenski Istri je kot ekološko uradno certificirano od leta 2012. Trenutno obdelujejo 3,5 hektarja vinogradov, z ambicijo povečanja na pet. Oba sta torej zavezana ekološki pridelavi in oba pridelujeta tudi peneča se vina.

A peneča se vina, pridelana bodisi po klasični bodisi tankovski metodi, že zaradi tehnike, s katero pri drugi fermentaciji mirnemu vinu »dodamo« mehurčke, sodijo med tista, ki so podvržena največ posegom. Zato je verjetno prav pri tovrstnih vinih največji paradoks govoriti o naravnih vinih. A vendar obstajajo manj invazivne metode, ki v vina prinesejo ljubiteljem tako prijetne mehurčke. Katere? Na to in na številna druga vprašanja bomo poskušali najti odgovore v razpravi z degustacijo mehurčkov omenjenih domačih mojstrov ter jih primerjali s tistimi iz italijanskih dežel Benečija (prosecco) in Emilija - Romanja (lambrusco).

Ob 17.45 bo sledila vodena degustacija z naslovom Slovenija & Hrvaška – prijateljstvo v kozarcu mehurčkov, ki jo bosta vodili Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, in Nina Levičnik, koordinatorica mreže Salon of Sparkling Wines. Predstavili bosta tri najboljša slovenska in tri najboljša hrvaška peneča se vina z letošnjega velikega mednarodnega ocenjevanja šestega salona penečih se vin, ki je potekalo na posestvu Istenič na Bizeljskem. Skupno bodo lahko torej obiskovalci pokusili šest penečih se vin, od tega štiri bela in dva roséja. Katera so zmagovalna vina, lahko preverite TUKAJ

Zadnjo vodeno degustacijo z naslovom Iskrivo spoznanje in doživetje, ki se bo začela ob 19.30, bo vodila Tatjana Košmerl z ljubljanske biotehniške fakultete. Mladi in mladi po srcu se bodo na delavnici seznanili s skrivnostmi pridelave penečih se vin, v okviru senzoričnih lastnostih pa vse od iskrenja, penjenja do harmonije. Spoznali bodo, ali so razlike v kakovosti in/ali všečnosti povezane z barvo, sorto ali starostjo penečega se vina. Našli bodo tudi odgovor na vprašanje, kako na našo sprejemljivost vpliva sladkorna stopnja – teh je pri penečih se vinih kar sedem različnih.

Če želite biti na tekočem z vinskimi dogodki, se naročite na tedensko pismo urednika

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Vipavska klet se je dvignila kot feniks iz pepela

Direktor kleti Vipava 1894 Jakob Blaschitz veliko stavi na vina višjega razreda, ki bodo šele prišla na trg. Pri tem ima v mislih tudi...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Vinska klet meseca: Puklavec Family Wines

Najbolj priljubljena penina iz kleti Puklavec Family Wines je muškatna penina, ki že vrsto let navdušuje s svojo značilno muškatno...

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Rok Ražman

Ražmanovi iz Gračišča v zaledju slovenske Istre so lani presenetili vso Slovenijo, saj je londonski Decanter njihovo zorjeno malvazijo...

VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža V arhivu Vinakopra: Gospod refošk in drugi dolgoprogaši

Z enologoma Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom smo pokukali v arhiv največje istrske kleti in preizkusili tudi istrske rubine – vina...