Komentar

Kolumna Matjaža Lemuta: Vino in avtomobili z dušo

 
Blog Novice
25.02.2019 08:00
avtor

Kolumna Matjaža Lemuta: Vino in avtomobili z dušo

Zadnje čase se precej ukvarjam s piramido proizvodov kot osnovo ravnovesja delovanja vinske kleti. Na koncu le to vodi k dolgoživosti in vsako omalovaževanje teh dejstev hitro pripelje klet v težave! Vsaka vinska klet mora imeti zaradi likvidnosti, ugleda in dodane vrednosti različne izdelke in tudi različne poti komunikacije s kupci.

Piramida proizvodov različnih identitet, cen in tudi kakovosti ima različne naklone in višine. Tako obstajajo vina, ki jih – podobno kot avtomobile – uporabljamo vsak dan. So enostavnejša in običajno ne predraga. Takšnih je večina, saj zadovoljujejo potrebe dnevnega prevoza in dnevne vinske kulture.

Na trgu in cestah pa obstajajo tudi avtomobili posebnih omejenih izvedb, od predelanih trabantov in spačkov do bentleyjev in maseratijev. Podobno je pri vinih, ki so pridelana z željo biti predvsem opažena ali zanimiva s svojo drugačnostjo in pestrostjo vtisov.

Brez takih vin bi bil marsikateri pogovor bolj pust, pravzaprav dolgočasen, podobno kot tudi posebni avtomobili zelo radi pritegnejo naš pogled. Kreativnost pri teh vinih ne pozna meja in pivci moramo biti za njih vinogradnikom hvaležni. Tudi ekstremne kreacije so dobrodošle, podobno kot na novo predelan trabant ali kakšen drug oldtajmer. Nekateri pravijo, da so to vina in avtomobili z dušo. Prej bi rekel, da mogoče z močnejšo identiteto.

Marsikomu se pojavi vprašanje, ali lahko gradi ista oseba različne identitete. Da, če gre za pravega profesionalca z ogromno znanja in izkušenj, ki spoštuje zakonitosti svoje piramide. Samo izredno majhne kleti si lahko privoščijo en identitetni stil.

Seveda je za vinarsko-vinogradniško in avtomobilsko panogo najpomembnejša bazna proizvodnja. Brez nje ekstremnih zgodb ne bi mogli ponujati in njihova vrednost bi bila zelo znižana. V bistvu bi bile prav one bazne, tako kot so že bile nekoč.          

Res je zanimiva ta primerjava vina in avtomobila, a zanimiv je tudi paradoks, da zelo pogosto prav pridelovalci vin z »dušo« vozijo avtomobile »brez duše« – tehnično brezhibne, visokotehnološke! Kako to? Danes, ko živimo v puščavi vrednot … Tukaj, žal, zbledi celo nedoslednost. Tako avtentičnost cepeta za všečnostjo in željo po biti priljubljen, ljubljen.           

A tudi s tem ni nič narobe. Moteče je kazanje s prstom, kdo ima prav in kdo ne. Moteče je, da vinar, ki vozi tehnično dovršen avtomobil, kritizira stroko, ker pač njegovo vino ne ustreza pravilnikom. Kljub vsemu živimo v svetu zapisanih pravil. Marsikdaj je potrebno malo, da jih prilagodimo svojim željam, tudi uradnim potem! 

Matjaž Lemut je avtor in solastnik vin Tilia Estate - Hiša pinotov. Vinarsko in vinogradniško pot je začel s praksami v vipavski zadružni kleti, Švici in Kaliforniji. Je agronom, ki deluje kot enolog. Je tudi svetovalec, ki znanje in izkušnje deli marsikje v Sloveniji in na Hrvaškem. Ukvarja se tudi s predavanji za domačo in tujo strokovno ter laično javnost. Zanimajo ga identiteta in kreiranje vina v odnosu med vinarjem in kupcem ter kontrasti, ki nastajajo v svetovni vinski produkciji.

 

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.