Vinska klet meseca: Radgonske gorice

 
Članek Novice
28.02.2019 08:00
avtor

Vinska klet meseca: Radgonske gorice

Priljubljena penina iz kleti Radgonske gorice je suha zlata radgonska penina rose, ki se je lani na mednarodnem ocenjevanju Vino Ljubljana okitila tudi z laskavim nazivom svetovni šampion. V soboto, 2. marca, med 10. in 13. uro jo lahko v šišenskem Mercatorjevem centru brezplačno poskusite.
Vinska klet meseca: Radgonske gorice
Foto: Jure Makovec

Naša največja in najstarejša peničarka, klet Radgonske gorice, ima dolgo in razgibano preteklost. V obdobju med letoma 1792 in 1835 jo je razširil nadvojvoda Janez, brat cesarja Franca. Leta 1819 je bila ustanovljena Kmetijska družba za Štajersko v Gradcu, ki je imela podružnico tudi v Radgoni. Radgončan po imenu Kleinošek je leta 1852 poslal na trg prve penine po klasični metodi s sekundarnim vrenjem v steklenici, o čemer so takrat pisale Bleiweisove novice, eden pomembnejših takratnih slovenskih časopisov.

Pozneje je Kleinoškovo podjetje odkupila švicarsko-francoska družina Bouvier. Proizvodnjo so močno razširili in zgradili številne, še danes uporabne kleti. Po drugi svetovni vojni se je ustanovil Kmetijski kombinat Radgona, ki je upravljal vinograde in klet, leta 1997 pa je bila ustanovljena današnja delniška družba Radgonske gorice.

Vsako leto napolnijo tri milijone steklenic

V kleti Radgonske gorice vsako leto napolnijo okoli tri milijone steklenic, od tega – če seštejemo steklenice klasičnega volumna in manjše steklenice – kar milijon steklenic srebrne radgonske penine, ki se proizvede po charmat oziroma tankovski metodi. "Glavna paradna konja ostajata zlata in srebrna radgonska penina. Trendi so se v zadnjih petih letih malce spremenili v prid suhim zlatim peninam. Medtem ko so še pred 15 leti pri klasičnih peninah – govorim o zlati radgonski penini – posegali večinoma po polsuhi, se danes vse več kupcev nagiba k suhi oziroma zelo suhi penini. To je logično, saj se poznavanje širi, s tem pa se tudi okusi nagibajo k suhim peninam," pravi glavna enologinja Klavdija Topolovec Špur.  

Medtem ko večina navadnih smrtnikov zelo dobro pozna srebrno in zlato radgonsko penino, pa jih večina ne ve, da v kleti Radgonske gorice pridelujejo tudi posebne penine, ki zadovoljijo tudi najbolj prefinjene ljubitelje mehurčkov. In zakaj ne potisnejo v ospredje tudi tako imenovanih premium produktov? "Če gledamo 'market' linijo, vanjo sodijo srebrna suha in polsuha penina ter zlata polsuha, suha in zelo suha. Premium penine pa se prodajajo v vinotekah in izbranih lokalih višjega razreda. Na promocijskih dogodkih jih predstavimo, na splošno gledano, pa večji del trženjskih prijemov res posvečamo paradnima konjema."

V premium liniji oziroma med posebnimi polnitvami kaže posebej omeniti penino millésime, trenutno je na trgu letnik 2010. "Millésime je francoski izraz, ki pomeni letnik, torej poudarja, da je peneče se vino – letniško. Hkrati gre za izraz, ki je pomembno merilo kakovosti določenega letnika, ki se z njegovo uporabo še bolj izpostavlja. V Šampanji se samo najboljši šampanjci kar pa ni vsako leto označijo kot millésime," je razložila glavna enologinja.

Večino penin prodajo na domačem trgu

V kleti Radgonske gorice skoraj vse steklenice prodajo na domačem trgu. "Na tuje gre za zdaj bolj malo, okoli sedem ali osem odstotkov. In še to je vse bolj ali manj usmerjeno na trg nekdanje države, se pravi na Hrvaško in v Srbijo. Zdaj se odpira še Črna gora. Največ izvozimo srebrne in zlate radgonske penine, na Kitajsko pa traminca tako penino kot mirno vino. Očitno njegova aromatika pristaja njihovi hrani. Obe sta polsladki vini," je pojasnila Topolovec Špurova.

V prihodnje nameravajo več mehurčkov izvoziti, a glavna enologinja priznava, da gre vse skupaj zelo počasi. "Na peničarskem trgu je tako velika ponudba svetovnih vin, da ni preprosto. Na evropskem trgu sta v glavnem aktualni le dve peneči se vini – šampanjec ali prosecco." Na vprašanje, ali jim v zelje skačejo tudi družinski vinarji, ki po novem skoraj vsi pridelajo vsaj eno peneče se vino, odgovarja, da jim mali vinarji za zdaj niso konkurenca. "Ne nazadnje peneče se vino vsakomur pomeni dodano vrednost, posledica večje konkurenčnosti pa je boljša kakovost. Moramo pa zaradi družinskih vinarjev slediti trgu z nišnimi produkti, kot je recimo brut nature zlata radgonska penina," je jasna sogovornica.

Poskusite svetovnega šampiona!

V kleti Radgonske gorice so do zdaj pobrali že morje nagrad. Njihova največkrat nagrajena penina je zlata radgonska penina – v različnih izdajah. Na lanskem jubilejnem, 60. mednarodnem ocenjevanju vin Vino Ljubljana pa se je zlata radgonska penina rose, letnik 2012, ki je bila pridelana iz modrega pinota, okitila z laskavim nazivom svetovni šampion.

Ocenjevalno komisijo je prepričala nežna lososova barva, ki obljublja živahnost in svežino. V vonju in okusu nas očarajo sadne note jagodičevja, skritega v zelenju gozdnih tal. Za njimi se skoraj neopazno prikradejo značilne, čisto nežne zorilne arome kruha in kruhove skorje, ki penini podelijo kanček prefinjenosti in tradicije. Gre za mehurčkasti poživljajoč prestiž za mlade po srcu in duhu.

Zlata radgonska penina rose je odlična kot aperitiv, saj mehurčki zbudijo tek, ali pa kot spremljevalka rakom, kot so jastog ali škampi, školjkam, predjedem iz zelenjave, testeninam s kislo smetano, raviolom, kanelonom, rižotam, gobam in celo pečenemu jagenjčku ali kozličku. 

Zlato radgonsko penino rose iz kleti Radgonske gorice najdete v vseh Mercatorjevih poslovalnicah in je na voljo že za 13,99 evra. Ne pozabite, bliža se 8. marec in penina je nadvse primerno darilo. Pred nakupom jo lahko tudi brezplačno pokusite v soboto, 2. marca, med 10. in 13. uro v šišenskem Mercatorjevem centru. Vabljeni!

 Če vas zanimajo zgodbe o vinu, se naročite na tedensko pismo urednika

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...