21. poklon istrski kraljici malvaziji

 
Članek Novice
25.02.2019 17:05
avtor

21. poklon istrski kraljici malvaziji

Na 21. festivalu malvazije v Portorožu bomo pri spletnem mestu O vinu.si pripravili razpravo z degustacijo z naslovom Kakšno malvazijo najraje pijemo. Gostje bodo glavni enolog Vinakopra Boštjan Zidar, sommelier Gregor Kocjančič iz restavracije Brič in vinski trgovec Jože Koželj.
21. poklon istrski kraljici malvaziji
Utrinek z lanskega jubilejnega festivala malvazije
Foto: Breda Krajnc

Pred nami je 21. izvedba Festivala Malvazija, žlahtni okus Mediterana, ki se bo dogajal v nedeljo in ponedeljek, 10. in 11. marca, v kongresnem centru Portus v hotelu Slovenija v Portorožu. Lanski jubilejni festival so zaznamovali presežki: obiskovalcem je namreč ponudil 160 vzorcev malvazij, ki jih je pridelalo 61 vinarjev; ti so na ocenjevanje poslali 75 vzorcev, kar 47 pa jih je prejelo zlato medaljo. Pet se jih je okitilo z zmagovalnim naslovom, s šampionom.

Tako kot vselej bodo tudi letos festival pospremile strokovne in kulinarične delavnice ter tradicionalna okrogla miza, ki jo bo vodil Sašo Dravinec, novinar in urednik Primorskih novic. Podrobnejši razpored delavnic bodo organizatorji še sporočili, razkrijemo pa lahko že, da bomo razpravo z naslovom Kakšno malvazijo najraje pijemo? pripravili pri spletnem mestu O vinu.si. 

Restavracije oziroma gostilne so stičišče gosta in vinarja in so pomemben del prodaje vina. Kakšni so trendi prodaje vina v gostinstvu? Kaj najpogosteje naročajo gostje v restavracijah, gostilnah in hotelih, kako se njihov okus spreminja skozi leta in zakaj? Kako lahko vinar in sommelier vplivata na okus gosta? Kako ustvarimo večje povpraševanje in višjo ceno vina? Kako k boljši prodaji pripomorejo nagrade, ki jih vinar dobi na različnih ocenjevanjih, ter kako mediji vplivajo na porabo vina in navade gostov?

Na vsa ta vprašanja in še na kakšno povrhu bomo poskušali odgovoriti na razpravi, ki jo bo vodil urednik spletnega mesta O vinu.si Vanja Alič. Gostje na razpravi bodo vinski trgovec Jože Koželj, gostinec in sommelier Gregor Kocjančič iz restavracije Brič ter glavni enolog kleti Vinakoper Boštjan Zidar. Seveda pa razprave ne bomo spremljali suhih ust. Gostje razprave bodo namreč pokusili izbrane malvazije Vinakopra.

Malvazija ima ugled, ki si ga zasluži

Društvo vinogradnikov slovenske Istre že od leta 1998 organizira eno največjih mednarodnih prireditev za širjenje vinske kulture in krepitev vinogradništva ter vinarstva v tem delu Slovenije in Sredozemlja. Festival je seveda odprt za javnost, vsako leto pa pritegne več kot dva tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine, ki lahko v dveh dneh okušajo najrazličnejše iz slovenske Istre, Brd, s Krasa, iz Vipavske doline, hrvaške Istre in Italije.

Med več kot 150 vzorci malvazij so tudi tiste, ki so še pred samim odprtjem festivala na ocenjevanju Izbor sommelier Slovenije prejele največje število točk. Komisija namreč vsako leto izbira med prijavljenimi malvazijami, razdeljenimi v pet kategorij, in sicer na peneče se, sveže, zrele, macerirane in malvazije z ostankom sladkorja.

»V teh letih sta z rastjo festivala rasla tudi kakovost in število vzorcev malvazij, ki jih okušamo, pridružili pa so se nam tudi najuglednejši strokovnjaki in chefi,« je povedala predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič, organizatorka festivala. Dodala je, da je po 20 letih najbolj ponosna na to, da si je malvazija končno pribojevala ugled, ki si ga zasluži.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Klemen Mlečnik

Na ekološki kmetiji v Bukovici po Vertovčevem izročilu ustvarjata oče in sin, Valter in Klemen Mlečnik. Ja, Vertovec je priporočal od...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferdinand in Marjan Simčič na gala »Parkerjevem« festivalu v Švici

V züriškem hotelu Dolder je potekal tretji festival Matter of Taste, na katerega so bili povabljeni le vinarji, ki so za svoja vina v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Slovenijo bodo preplavili "veliki umi" kulinarike, umetnosti in medijskega sveta

V Sloveniji bo med 16. in 19. marcem na European Food Summitu potekal izjemen program z navdihujočimi kulinaričnimi zgodbami.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že...

VINO
Novice