Slovenijo bodo preplavili "veliki umi" kulinarike, umetnosti in medijskega sveta

 
Članek Novice
27.02.2019 08:00
avtor

Slovenijo bodo preplavili "veliki umi" kulinarike, umetnosti in medijskega sveta

V Sloveniji bo med 16. in 19. marcem na European Food Summitu potekal izjemen program z navdihujočimi kulinaričnimi zgodbami.
Slovenijo bodo preplavili "veliki umi" kulinarike, umetnosti in medijskega sveta
Osrednje ime štiridnevnega Evropskega simpozija hrane bo slovenska kuharska zvezdnica Ana Roš.
Foto: Samo Vidic

Med 16. in 19. marcem se nam v Ljubljani in na Krvavcu obetajo številne vrhunske kulinarične zgodbe. European Food Summit (Evropski simpozij hrane), ki je zadnja leta potekal pod imenom Gourmet Cup Ljubljana, bo namreč na enem mestu združil priznana imena s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta. Najpomembnejši gastronomski dogodek pri nas, kot ga napovedujejo organizatorji, bo bržkone tudi dobra uvertura v leto 2021, ko bo Slovenija nosilka naziva evropska gastronomska regija.

V štirih dneh se bodo zvrstili številni dogodki, med njimi tudi strokovni simpozij pod vodstvom slovenske kuharice Ane Roš in enega najvplivnejših glasov kulinaričnega sveta Andree Petrinija. V partnerstvu s Turizmom Ljubljana in blagovno znamko Gourmet Ljubljana se bodo lahko obiskovalci pridružili kulinaričnemu sprehodu z ljubljanskimi kuharskimi mojstri po kulturnih hramih in znamenitostih ter se udeležili predpremiere najbolj kulinarične tržnice Odprta kuhna v preddverju Križank. 

Izkusili bodo lahko edinstveno doživetje na Krvavški žičnici in si privoščili Večerjo na zajli, nepozabno (žal že razprodano) Doživljajsko večerjo v čarobnem ambientu Ljubljanskega gradu, si ogledali smučarsko tekmo na Krvavcu, ki bo pospremljena s kulinaričnim prispevkom kuharskih mojstrov, in še veliko več.

Kulinarični sprehod po Ljubljani

Pojdimo lepo po vrsti. Dogodek European Food Summit bo v soboto, 16. marca, odprla predpremiera Odprte kuhne (od 10. do 21. ure), najbolj priljubljene kulinarične tržnice na sončni strani Alp. Odprta kuhna bo slab teden pred začetkom rednega delovanja na Pogačarjevem trgu ob tej priložnosti potekala v čudovitem preddverju ljubljanskih Križank in na Trgu francoske revolucije, kjer bo obiskovalcem ponudila izbrane jedi s poudarkom na ponudbi slovenskih gostiln in restavracij ter imenitna slovenska vina, džine in kraft piva. Udeležba na Odprti kuhni je brezplačna.

Ljubitelji vrhunskih okusov se bodo lahko ob predhodni najavi na kulinaričnem sprehodu Gourmet Ljubljana Crawl (od 12. do 17. ure) prepustili navdihujočim jedem ljubljanskih chefov, med njimi so Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Janez Bratovž (JB Restavracija), Jakob Pintar (TaBar), Jorg Zupan (Atelje), Mojmir Šiftar (Evergreen) in Peter Kovač (Maxim). Svoje kreativne mojstrovine iz lokalnih sestavin bodo ob izbrani vinski spremljavi slovenskih vinarjev razgalili v kulturnih hramih in znamenitostih Ljubljane ter jih tako spremenili v prave priložnostne, pop-up kulinarične postojanke. Cena kulinaričnega sprehoda Gourmet Ljubljana Crawl je 49,90 evra. 

V nedeljo, 17. marca, bo osrednje prizorišče dogajanja na Krvavcu, kjer bodo goste smučišča na dogodku Gourmet na snegu razvajali vrhunski slovenski in tuji kuharski mojstri. Odličnim jedem bodo družbo delali izbrane penine in vina vrhunskih vinarjev, poskrbljeno pa bo tudi za zabavo. 

Posebno doživetje je zagotovo kulinarično zajlanje visoko v čarobnem objemu Kamniško-Savinjskih Alp – Večerja na zajli, ki se poteguje za naslov petzvezdičnega doživetja. Priznani kuharski mojstri pod taktirko gostinstva Jezeršek in gostilne Krištof bodo goste v gondolah razvajali s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami.

Strokovni simpozij bosta vodila Roševa in Petrini

Vrhunec štiridnevnega dogodka pa se bo zgodil v ponedeljek, 18. marca, ko sta na sporedu strokovni simpozij in Experience dinner (Doživljajska večerja). Glavna tema letošnjega simpozija z naslovom Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov, katerega nosilec je partner dogodka – Slovenska turistična organizacija (STO) –, bo potekala v sodelovanju z Ano Roš in kuratorjem simpozija Andreo Petrinijem. Petrini je eden izmed glavnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in sodi med najvplivnejše osebe v gastronomiji.

"Poti in potovanja se vedno začnejo in končajo za mizo, ljudje se namreč radi vračajo v dežele, kjer so dobro jedli. In prav tako jemo tudi pri nas – dobro in zeleno, zato je skrajni čas, da naše kulinarično bogastvo predstavimo svetu. Simpozij, doživljajska večerja in drugi kulinarični dogodki, ki se bodo zvrstili na European Food Summitu, so zagotovo najboljše orodje za mreženje in izmenjavo mnenj. Slovenija, dežela v osrčju Evrope, ima tako izjemno priložnost, da na enem mestu poveže in združi evropsko različnost," je povedala Ana Roš, ki jo je angleška revija Restaurant pred dvema letoma razglasila za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu, dokončno pa jo je med svetovne kuharske zvezde izstrelila epizoda v Netflixovi oddaji Chef's Table.

Nekajminutne nauke bodo na simpoziju – poleg Roševe in Petrinija – s publiko delili Esben Holmboe Bang, chef norveške restavracije Maaemo, ki se kiti s tremi Michelinovimi zvezdicami, Andoni Luis Aduriz, chef španske restavracije Mugaritz z dvema Michelinovima zvezdicama, Andreas Caminada, chef švicarske restavracije Schloss Schauenstein z dvema Michelinovima zvezdicama, Christopher Pelé, chef francoske restavracije Le Clarence, ki si prav tako lasti dve Michelinovi zvezdici, in številni drugi govorci, ki so zaznamovali slovenski eno-gastronomski prostor (vse govorce si lahko ogledate TUKAJ).

Vrhunec večera bo brez dvoma tudi letos predstavljala razprodana Doživljajska večerja, ki bo poleg najboljše slovenske kuharske mojstrice Ane Roš (Hiša Franko) gostila še italijanskega kulinaričnega virtuoza Riccarda Camaninija (Lido 84, Italija) in Luko Koširja (Gostišče Grič), enega najustvarjalnejših slovenskih kuharjev in ambasadorja Evropske gastronomske regije 2021. V čarobnem ambientu Ljubljanskega gradu bo devethodni meni tudi tokrat pospremljen z vrhunsko vinsko spremljavo izbranih slovenskih vinarjev.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...