Ferdinand in Marjan Simčič na gala »Parkerjevem« festivalu v Švici

 
Članek Novice
28.02.2019 10:58
avtor

Ferdinand in Marjan Simčič na gala »Parkerjevem« festivalu v Švici

V züriškem hotelu Dolder je potekal tretji festival Matter of Taste, na katerega so bili povabljeni le vinarji, ki so za svoja vina v reviji Wine Advocate prejeli 90 točk in več.
Ferdinand in Marjan Simčič na gala »Parkerjevem« festivalu v Švici
Marjan Simčič z ženo Valerijo in Matjaž Četrtič z ženo Jasmino (foto: Jurij Oven)

Minuli konec tedna je v najboljšem švicarskem hotelu Dolder potekal tretji festival Matter of Taste – The Ultimate Fine Wine Experience, na katerem so gostovali izključno vinarji z vini, ki jim je ameriška vinska revija Wine Advocate – ustanovil jo je za mnoge najbolj cenjeni in vplivni ocenjevalec vin na svetu Robert M. Parker ml. – podelila 90 točk in več. Na tretji izdaji pokušnje, ki so jo organizatorji opisali kot največjo vrhunsko vinsko izkušnjo v Evropi, odprto za javnost, sta prvič gostovali tudi slovenski kleti. 

Revija Wine Advocate je v lanski aprilski izdaji že četrto leto zapored objavila recenzije nekaterih slovenskih vin. Z največ točkami sta bili ocenjeni vini Marjana Simčiča – 92 sta jih prejela pinot noir, letnik 2013, in merlot opoka, letnik 2012. Po 90 točk pa je Parkerjeva ekipa namenila trem belim Simčičevim vinom iz linije Opoka – rebuli, chardonnayju in sauvignonu. Pri belih vinih se je lani najbolje izkazala še ena briška klet – Ferdinand. Rebula in rebula iz linije Epoca (obe letnik 2015), ki ju je pridelal vinar Matjaž Četrtič, sta namreč prejeli 91 točk, medtem ko je sivi pinot epoca dobil točko manj. 

Najboljših 600 vin po Parkerju

Obiskovalci so morali za vstop na pokušnjo Matter of Taste odšteti 99 švicarskih frankov oziroma dobrih 87 evrov, za kar so lahko pokusili 600 vin (150 gostujočih vinarjev), ki so prejela ocene med 90 in sto točkami. Četrtič je v Zürich prinesel le dve vini, saj mu je »sveža« rebula letnika 2015 že pošla. »Trenutno imamo na trgu letnik 2017. Nesmiselno pa se mi je zdelo, da bi prinesel s seboj aktualni letnik, ki še ni bil ocenjen, čeprav so nekateri vinarji v podobni situaciji počeli prav to,« je pojasnil Četrtič.

Čeprav je bila degustacija odprta za javnost, pa je po besedah šefa vinske kleti Ferdinand med stojnicami kolovratila večinoma strokovna javnost, od distributerjev, uvoznikov do kritikov. »Slovenija je v Švici razmeroma slabo zastopana, tako da je dogodek tudi poslovno zelo pomemben. Pa ne samo za Švico, ampak tudi za druge, predvsem okoliške države. Navezal sem kar nekaj stikov in upam, da se bo kaj izcimilo iz tega,« je povedal Četrtič.  

Marjan Simčič, ki je v Zürichu gostoval s petimi vini, je bil nad festivalom in njegovo izvedbo navdušen. »Organizacija je bila res brezhibna, bilo je ogromno novinarjev in vinskih kritikov od povsod. To je bila ena najboljših degustacij, na katerih sem bil doslej. Obiskovalci so res lahko okušali najboljše z vsega sveta po Parkerju; od Američanov do Avstralcev in vse vmes,« je povedal Simčič.

Navdušen je bil tudi nad züriškim hotelom Dolder. »Bil sem v veliko hotelih s petimi zvezdicami, a v takšnem, kot je ta, še ne. To je graščina na vzpetini nad Zürichom, od koder je prečudovit pogled na največje švicarsko mesto in Züriško jezero. Gre za hotel s tradicijo, notranjost pa je sodobna. Poleg hotelske restavracije, ki ni od muh, je še ena z dvema Michelinovima zvezdicama,« je bil navdušen Simčič.  

Na skupni večerji so si vinarji delili svoja vina

Čeprav sta obe slovenski kleti, tako Marjan Simčič kot Ferdinand, že kakšno leto prej za svoja vina prejeli 90 točk ali več, pa ju na prireditev, ki ima svoje ponovitve še v Londonu in San Franciscu, niso povabili. »Predvidevam, da kleti iz manjših držav spremljajo nekaj let, preden jih povabijo. Očitno so končno ugotovili, da tudi Slovenija nekaj pomeni. Kakšna je selekcija, kaže tudi to, da je iz celotne nekdanje skupne države na festivalu gostovala le še klet Budimir iz Srbije,« je pojasnil Četrtič.

Na festivalu Matter of Taste so bili tudi vsi ocenjevalci (razen Marka Squiresa, ki pokriva območje nekdanje Jugoslavije) revije Wine Advocate, ki so v spremljevalnem programu pripravljali razne masterclasse za mednarodno najbolj priznana vina.

Zadnji dan je bila tudi skupna večerja, na katero so lahko vinarji prinesli svoje steklenice in si jih delili med seboj. »Pokusil sem res izjemna vina, tudi takšna, ki so prejela po sto točk. Recimo 'odštekana' vina Chapoutierja, ki je imel v zadnjih petih letih pet ali šest vin ocenjenih s sto točkami. In cel Parkerjev tim je bil z nami,« je sklenil Četrtič. 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...