Vino tedna: Bellatrix 2016, Kupljen

 
Vino tedna Novice
06.03.2019 09:51
avtor

Vino tedna: Bellatrix 2016, Kupljen

Uravnoteženo in precizno macerirano belo vino, ki ohranja tudi značilnosti sorte.
Sorta
100 % šipon
Letnik
2016
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
12 % vol.
Dežela
Podravje
Okoliš
Štajerska Slovenija
Lokacija kleti
Svetinje
Cena
15 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Bellatrix 2016, Kupljen
Foto: Aleš Beno

Šiponu do pred nekaj leti nisem posvečal bogve kakšne pozornosti. Potem pa sem leta 2014 v mestu Rust na Gradiščanskem obiskal Michaela Wenzla, ki me je s svojimi furminti dobesedno šokiral. Odtlej sem na vina te stare, lahko rečemo avstroogrske sorte mnogo bolj pozoren. S svojo debelo kožico je na primernih lokacijah, predvsem sta to že omenjeni Rust v Avstriji in Tokaj na Madžarskem, odličen za pridelavo botritičnih sladkih vin.

Debela jagodna kožica pa je idealna tudi za pridelavo belih suhih vin s tehniko podaljšane maceracije. Prav takšni šiponi so me pri Wenzlu najbolj navdušili, saj so vina ohranila sortnost, pridobila pa so kompleksnost.

V Sloveniji šipon uspeva na Štajerskem, predvsem je značilen za Ljutomersko-Ormoške gorice. Brsti zgodaj, dozori pa dokaj pozno, kar tako spomladi kot jeseni vinogradniku prinaša dodatna tveganja (zmrzal, deževje …). Pri nas ga poznamo predvsem v tako imenovanih svežih različicah, kot suho vino, v zadnjem času pa se je nekaj naših vinarjev odločilo tudi za maceracijo te odlične sorte.

 Z letnikom 2016 je šipon prvič maceriral Samo Kupljen. Fermentacija skrbno selekcioniranega grozdja pozne trgatve je potekala v velikem sodu, pri čemer so grozdni klobuk redno potapljali. Maceracija in zorenje na drožeh sta trajala šest mesecev, sledil je pretok v male hrastove sode, kjer je vino zorelo še nadaljnje leto.

Barva je nežno jantarna, kar kaže na to, da vino pri maceraciji ni bilo čezmerno izpostavljeno zraku oziroma kisiku. Na nosu začutim zrelo jabolko (kosmač), nekaj travniških cvetlic, zelišč in začimbe (žajbelj, nežen rožmarin in poper).

V ustih nas božajo maslena tekstura in lepo zaokroženi tanini ter izjemne, sočne, perfektno zrele kisline. Okus se razvije v prijeten kompot suhih jabolk, začutimo zrelo tepko. Mineralna slanost kaže na živost zemlje oziroma podlage v vinogradih. Pookus, pri katerem se sadju pridruži poprova meta in sramežljive note mandljev, je dolg.

Gre za perfektno uravnoteženo vino in (vsaj zame) potrditev, da je šipon – podobno kot rebula, tokaj in vitovska – sorta, ki vse svoje atribute pokaže šele z resno maceracijo.

Ob uživanju tega šipona sem znova pomislil na to, da je resen, fokusiran, dosleden in strasten vinogradnik/vinar, kar Samo Kupljen vsekakor je, del tistega, kar označujemo z besedo terroir. Samo filigransko natančno delo v vinogradih in kleti namreč lahko privede do tako lepo uravnoteženega in preciznega maceriranega vina, ki ob kompleksnosti in samosvojem karakterju ohranja tudi značilnosti sorte.

Ljubitelji tovrstnih vin boste ob tem šiponu uživali tudi brez spremljave hrane, se bo pa odlično podalo k svinjini na žaru ali iz pečice, teletini, jurčkom na žaru ali v omaki, rižoti s treviškim radičem …

 

Primož Štajer je že od mladih nog rasel ob filozofiji, da je zelo pomembno, kaj damo v lonec in nato zaužijemo. Je »gourmet«, ki je pred več kot dvema desetletjema ob hrani začel odkrivati tudi vina in destilate ter se na prelomu tisočletja zaljubil v sonaravno pridelana vina, ki jih zadnja leta tudi promovira in prodaja. V kuhinji zagovarja preprost pristop in uporabo sestavin najvišje kakovosti. Soorganizira tudi največji festival naravnih vin v srednji in jugovzhodni Evropi Label Grand Karakterre.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Natura 2016, Joannes Protner

Odlična zvrst, ki napoveduje prihajajoči opus Protnerjevih ekoloških vin.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Fino belo 2016, Ferjančič

Planinski poker.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Château Poujeax 2012, Château Poujeax

Zelo lep primerek klasičnega bordojca, za katerega ni treba razbiti prašička.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Purely Gold Rose, Golden Rain

Pozlatimo si valentinovo z mehurčki.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Côtes du Jura 2012, Domaine Macle

Vino, ki je lahko uvod v spoznavanje specialitet apelacije Château-Chalon – Vin Jeaune.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Carisma rdeče 2011, Saksida

Sedem let rdečih skomin

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Šipon ledeno vino 2016, PRA-VinO

Po osmih letih čakanja …