Komentar

Kolumna Boštjana Protnerja: Kdo je biodinamik, ekološki vinar in kdo ni?

 
Blog Novice
11.03.2019 08:00
avtor

Kolumna Boštjana Protnerja: Kdo je biodinamik, ekološki vinar in kdo ni?

Konec februarja je bil v hotelu Mond v Šentilju 1. salon naravnih vin domačih vinarjev, ki so se jim pridružili sosedje iz Avstrije in predstavnik iz Gruzije. Mize so ponujale vina biodinamikov, ekoloških vinarjev in "oranžarjev". Večer je bil v prijetnem vinskem vzdušju lepo izpeljan in obiskan.

"Naravna vina" so obstajala že pred 8.000 leti, sedaj pa so moda, trend. Za izraz naravno vino ne obstajata niti zakonska definicija niti organ za certificiranje in zato organizator navadno določi svoja merila.

Pa vendar je ob tem treba nekaj reči. Bilo je nekaj zmede med vinarji, saj je treba razjasniti, kdo je biodinamik, ekološki vinar in kdo ni! Vsak ni ekološki vinar in slišati je bilo nekaj pripomb, umestnih. Cilj ekološkega vinogradništva je pridelati grozdje na ekološki način. To je na naraven, do okolja prijazen način, z malo posegi.

Posebni postopki, ki se za to uporabljajo, dajo vinu poseben okus, barvo in karakter. Posebna veja ekološkega kmetovanja, ki stopa še tesneje z naravo, je biološko-dinamična metoda. Za to metodo je značilno, da upošteva tudi zakonitosti gibanja zemlje in letnih časov, zvezde in planete. Slika pove vse …

Če se vrnem na vinski večer, na njem so sodelovali vinarji Korenika & Moškon, Zorjan, Atimo, Šumenjak, Šuman, Ducal, Gordia, Frešer, Marof, Bartol, Keltis, Fedora, Marani, Ploder, Slavček, Rodica, Valentan, M-vina, Georgium, Steyer, Tauss, Der Rebenhof, BioDyn Weinhof Haider, UOU, Dörner, Butul in Joannes Protner.

Vendar, roko na srce, kdo od naštetih je ekološki vinar, biodinamik?! Kdo od naštetih ima certifikat ali pa je v procesu njegovega pridobivanja? Nekateri ja, drugi ne. Zdaj postaja moderno in pogosto se sliši: "Jaz sem ekološki." Pa nisi! Fant, ekološki, biodinamični vinar vseeno ni kar tako, potrebuješ kilometrino, ki jo nadgradiš s sodobno biologijo, mikrobiologijo, biokemijo, agronomijo.

Zase lahko rečem le to, da smo v triletnem procesu pridobivanja ekološkega certifikata, ki ga dobimo z letošnjim letom za en hektar. Ker pa menim, da so ekološka vina prihodnost, sem se odločil in letos dal v proces pridobivanja ekološkega certifikata še sedem hektarjev vinogradov.

Na tem večeru se je premierno predstavilo naše novo vino joannes natura, v katerem se prepleta harmonija laškega rizlinga in aromatičnega rumenega muškata. Svoj čar je pokazalo v elegantnih kozarcih znamke Gabriel Glas mariborskega zastopnika Francija Žgura.

Vino mora biti brez napak. Te so zmeraj posledica neznanja, ne pa narave. Preveč je "naravnih vin", ki preprosto niso prijetna in so včasih popolnoma nepitna. Motna barva, ekscentričen vonj, okus po jabolčnemu kisu, prisotnost mehurčkov in oksidiranost.

Če so že stari Grki znali delati brezhibna vina, zakaj danes nekateri delajo in dajo na trg vina, ki le s težavo stečejo po grlu, obenem pa zatrjujejo, da takšna morajo biti. "Naravna vina" včasih z brutalnostjo pokažejo bistvo. Osnovna naloga vina je ponujanje užitka in je nekakšen luksuz.

 "Sprejmi, kar ti ponudi življenje, in poskusi vse, kar lahko. Vsa vina je treba okusiti – pri nekaterih je dovolj zgolj požirek, pri drugih si privoščite celo steklenico." Paulo Coelho.

 

Boštjan Protner ima svojo Hišo Joannes v Vodolah, ki je od središča Maribora oddaljena vsega pet kilometrov. Morda je naključje, toda vinar je postal, ko je bil njegov oče v Drnovškovi vladi, ki je rušila Peterleta. Končal je študij agronomije v Ljubljani. Trenutno obdeluje 12 hektarjev vinogradov in je specialist za renski rizling. Da pokaže pripadnost kralju med belimi sortami, si občasno na desno podlaket tetovira še napis »riesling«. V zadnjem času se spogleduje z ekološkimi vinogradništvom. Je ponosni član štajerskih Pubecov.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.