Vino tedna: Natura 2016, Joannes Protner

 
Vino tedna Novice
13.03.2019 08:00
avtor

Vino tedna: Natura 2016, Joannes Protner

Odlična zvrst, ki napoveduje prihajajoči opus Protnerjevih ekoloških vin.
Sorta
50 % laški rizling, 50 % rumeni muškat
Letnik
2016
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
11,5 % vol.
Dežela
Podravje
Okoliš
Štajerska Slovenija
Lokacija kleti
Vodole
Cena
20 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Natura 2016, Joannes Protner

Družinsko posestvo Joannes Protner obsega 12 hektarjev vinogradov in leži samo nekaj kilometrov iz središča Maribora v Vodolah. Nova sodobno urejena klet je bila odprta leta 1999 in se nadaljuje z več kot 230 let staro kletjo, kjer je zdaj manjši degustacijski prostor z arhivskimi vini.

Nekatera vina Joannes zorijo v hrastovih sodih najmanj šest mesecev, nekatera od njih gredo na trg komaj po dveh letih (renski rizling, modri pinot, modra frankinja). Preostala vina zorijo v posodah iz nerjavnega jekla in so na trgu že po šestih mesecih – sauvignon, sivi pinot, rumeni muškat, zeleni silvanec ...

Posebnost sta tudi penini, pridelani po klasični metodi. Bela je izredno suha (extra brut), rose pa zelo suha (brut). Vinska klet Joannes je najbolj poznana po svojih renskih rizlingih, ki so Boštjanu Protnerju prinesla neuradni naziv kralja rencev, čeprav nič kaj ne zaostaja s svojimi peninami in preostalimi vini.

Natura Joannes je bela zvrst iz rumenega muškata in laškega rizlinga. Po trgatvi se grozdje laškega rizlinga takoj stisne in soku doda razpecljani rumeni muškat. Skupaj potem obe sorti fermentirata pet dni – fermentacija je seveda sprožena spontano, z lastnimi kvasovkami.

Po fermentaciji vino leto dni zori v rabljenih lesenih sodih. Natura Joannes je stekleničena brez filtracije, z minimalnim žveplanjem. Pridelana je iz vinogradov, za katere bo letos Protner pridobil ekološki certifikat. Vino hkrati dokazuje, da sta lahko tudi sorti rumeni muškat in laški rizling odlični "sestavini" zvrsti v rokah pravega mojstra.

Natura Joannes je dokaj intenzivne zlato rumene barve in izjemno bogatih vonjav. Na nosu začutimo cvetlične (pomarančni cvet), sadne (sveže in zrelo rumeno sadje) in zeliščne note (cimet, muškatni orešček), ki presenečajo s svojim prepletanjem. V ustih je vino – kljub nizkemu alkoholu – bogato, harmonično in lepo zaokroženo.

V pookusu je prijetno, rahlo zeliščno in obstojno. Boštjan Protner je z vinom Natura Joannes vsekakor pokazal, da njegovo mojstrstvo ne pozna meja. Prvo vino iz prihodnjega opusa ekoloških vin je zame vsekakor presenečenje, verjamem, da bo tudi za vas. 

Natura Joannes bi predlagal kot spremljavo k nežnim mladim sirom, še raje pa kot kombinacijo z dobro domačo pašteto, najraje račjo. Vsekakor gre za vino, ki se odlično poda k vsaki nežni jedi iz belega mesa. Če ste raziskovalnega duha, pa ga pokusite s popečeno jakobinko, pokapljano s tartufi.

 

Miha Femec je bil rojen v gostinski družini. Leta 2007 je prevzel prodajo in nabavo v takratni vinoteki Vinske kleti Slovenije na Gospodarskem razstavišču. Kmalu pa ga je strast do vina povsem prevzela – danes se poleg rednega dela v domačem gostinskem podjetju Femec posveča predvsem spoznavanju novih kombinacij okusov, ki jih ponujata vino in hrana. Kot sam poudarja: »Vse se je začelo kot nabiranje dodatnega znanja pri uživanju ter spajanju hrane in vina zaradi poslovnih vzgibov, vendar je kmalu preraslo v nepogrešljivo strast in užitek.«
 
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Bellatrix 2016, Kupljen

Uravnoteženo in precizno macerirano belo vino, ki ohranja tudi značilnosti sorte.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Fino belo 2016, Ferjančič

Planinski poker.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Château Poujeax 2012, Château Poujeax

Zelo lep primerek klasičnega bordojca, za katerega ni treba razbiti prašička.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Purely Gold Rose, Golden Rain

Pozlatimo si valentinovo z mehurčki.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Côtes du Jura 2012, Domaine Macle

Vino, ki je lahko uvod v spoznavanje specialitet apelacije Château-Chalon – Vin Jeaune.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Carisma rdeče 2011, Saksida

Sedem let rdečih skomin

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Šipon ledeno vino 2016, PRA-VinO

Po osmih letih čakanja …