Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

 
Članek Reportaža
20.03.2019 09:43
avtor

Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že napovedali njegovo nadaljevanje.
Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike
Osrednje ime štiridnevnega Evropskega simpozija hrane je bila slovenska kuharska zvezdnica Ana Roš. (foto: Matic Kremžar)

Z napeto smučarsko tekmo, v kateri so se včeraj v soju snežink na Krvavcu za pokal Audi Gourmet pomerili smučarji, deskarji, ljubitelji kulinarike in prvič tudi vinarji, se je končal štiridnevni Evropski simpozij hrane (European Food Summit).

Najpomembnejši gastronomski dogodek pri nas, ki ga je organiziralo gostinstvo Jezeršek v sodelovanju s partnerjem Turizmom Ljubljana in blagovno znamko Gourmet Ljubljana, se je začel s predpremiero Odprte kuhne in kulinaričnim sprehodom po Ljubljani.

Gourmet Ljubljana Crawl, kot so šesthodni sprehod poimenovali organizatorji, je potekal v šestih kulturnih hramih in znamenitostih Ljubljane, ki so se ob tej priložnosti spremenili v prave pop-up kulinarične postojanke. 

S pozdravom iz kuhinje je obiskovalce v galeriji Dobra vaga pričakal Jakob Pintar (TaBar). Krompirjevo solato (krompirjev čips in kvas, omaka in bučno olje, pire črnega česna, dimljena postrv) so pomalicali ob pomoči Erzetičevega sivega pinota amfora.

Toplo vegetarijansko predjed je Janez Bratovž (JB) pripravil v Galeriji Kresija, jed iz jajčevcev pa se je poplaknila s Steyerjevim sauvignonom. V Muzeju iluzij pa je Jorg Zupan (Atelje) postregel toplo mesno predjed – svinjsko obaro z možgani, čebulo, čemažem in dagnjami. Zraven se je prilegla najboljša slovenska modra frankinja iz prekmurske kleti Marof.  

Glavne jedi sta pripravila Igor Jagodic (Strelec) in Peter Kovač (Maxim). Prvi je obiskovalce razveselil v Mestni hiši s polenovko, kislim zeljem, fižolom in kulenom, pil pa se je Kristančičev sveži sivi pinot. Kovač se je za to priložnost preselil na Ljubljanski grad, kjer je postregel goveji consome, počasi pečeno telečjo kračo, ocvrto fregolo s telečjim repom, pire pečenega jabolka in peno čebule. Zraven je šla rdeča zvrst carsus iz kraške kleti Štoka

Za sladico pa je v Križankah poskrbel Mojmir Šiftar (Evergreen). Obiskovalci kulinaričnega sprehoda so se posladkali s strjenko bučnega olja, gelom kisa in česna, kremo korenja, kandiranim svinjskim jezikom in hrustljavo svinjsko kožico. Poplaknili so jo s Šturmovo belo zvrstjo akord.

Simpoziju je sledila Doživljajska večerja

Vrhunec štiridnevnega dogajanja je bil strokovni simpozij, katerega rdeča nit je bila hrana kot most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov. Kurator simpozija Andrea Petrini, eden izmed glavnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov, ki sodi med najvplivnejše osebe v gastronomiji, je na odru gostil številne zvezde svetovne gastronomije, ki so delili nekajminutne nauke številnim domačim in tujim novinarjem ter seveda drugi zainteresirani javnosti.

Zvečer pa je bila na Ljubljanskem gradu takoj razprodana Doživljajska večerja, na kateri so svoje mojstrovine prikazali Ana Roš (Hiša Franko), Luka Košir (Restavracija Grič) in Riccardo Camanini (Lido 84, Italija), ki si lasti tudi Michelinovo zvezdico. 

Camanini je na začetku postregel s prekajeno in ocvrto sladkovodno sardelo, rožmarinom in citrusi, jed pa je spremljal maceriran sivi pinot ambra, letnik 2015, iz briške kleti Movia. Luka Košir je v svojem prvem izhodu pripravil postrv, juho iz divjih gob in črni koren. V kozarce so za spremljavo tokrat natočili belo zvrst nostra, letnik 2015, iz vipavske kleti Tilia. Zvrst je sestavljena iz tretjinskih deležev sivega pinota, sauvignona in chardonnayja.  

Zadnja od trojice je pod žaromete stopila Ana Roš, ki je ponudila jagnječji tatarec z jagnječjo maščobo in navadno zvezdico. Po dveh primorskih vinih je bila na vrsti štajerska kapljica. Natakarji so postregli modri pinot (letnik 2014) iz ormoške kleti Verus, ki sicer najbolj slovi po pridelavi sauvignona. 

V drugo je italijanski chef Camanini pred občinstvo postavil rižoto s črnim česnom in rdečim jagodičevjem, ki ga je pospremil prekmurski chardonnay breg, letnik 2016, iz kleti Marof. Stejk iz gomoljne zelenjave z govejim jezikom in garumom z račjimi jajci je podpisal Luka Košir. Obiskovalci so jed poplaknili z Mlečnikovo belo macerirano zvrstjo ana (2012).

Takoj ko so gostje končali z ano v kozarcih, je spet prišla na oder Ana. Roš, seveda. Postregla je vampe, formaggio di fossa (sir iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, zorjen v jami) in ocvrte divje koprive. Jed so obiskovalci poplaknili z briškim rdečim cuveejem duet lex (2014) iz kleti Edi Simčič.

V zadnji rundi so bile, jasno, na vrsti sladice. Camanini je na krožnik postavil marron glacé, lešnike in čokolado, vse skupaj pa »zalil« s škotskim viskijem lagavulin. V kozarcih se je pojavil sladki leonardo (2013) Marjana Simčiča, pridelan iz sušene rebule.    

Luka Košir je postregel pastinak, belo čokolado, radič in lešnike, zraven pa se je srknila zvrst carolina bela (chardonnay, rebula, sauvignon, letnik 2016) iz briške kleti Jakončič. Doživljajsko večerjo je zaokrožila Roševa s pujskovim crème brûléejem in jabolkom. Večerjo je sklenilo vipavsko vino – macerirana bela zvrst zaria (2016), ki jo iz kar sedmih sort in brez dodatka žvepla prideluje Miha Batič

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Mateja Gravner: Želeni rezultat v vinogradih je botritis

Pogovarjali smo se z Matejo Gravner, ki v zadnjih letih pomeni most med slavno kletjo iz Oslavja in njenim občinstvom.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Čompi s slovenskimi rdečimi velikani

Pri spletnem mestu O vinu pripravljamo dogodek z naslovom "10 veličastnih rdečin na slepo", na katerem se bomo v Okrepčevalnici Čompa...

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano San Rocco: Avtentično istrsko doživetje

Mladi istrski chef Teo Fernetich iz restavracije San Rocco pravi, da je bil ključ do njihovega uspeha negovanje tradicionalne istrske...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Modra frankinja je modri pinot vzhodne Evrope

O modri frankinji, slovenski rdeči sorti prihodnosti, smo se pogovarjali s strokovnjakoma Katjo Šuklje in Guillaumom Antalickom.

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Pét-nat osvojil ljubitelje penečih se vin

V svetu so čedalje bolj priljubljena peneča se vina, pridelana po metodi pét-nat, ki je okrajšava za francoski izraz pétillant naturel...