7 modrih frankinj za prihodnost

 
Članek Novice
05.12.2016 17:05
avtor

7 modrih frankinj za prihodnost

Vrzite oko na modre frankinje iz Vinskega vodnika 2016 in njihove opise.
7 modrih frankinj za prihodnost

Potem ko so nemški strokovnjaki za trsničarstvo in genetiko razveselili slovensko javnost z razkritjem, da sta modra frankinja in portugalka izvorno slovenski sorti, smo pokukali v naš Vinski vodnik 2016. Portugalka je namenjena bolj kot ne lokalni porabi in ne sodi v kategorijo "resnih" vin, zato nam vinarji niso poslali niti enega vzorca. Ponujajo jo namreč večinoma kot novo ali mlado vino (beaujolais) oziroma jo uporabljajo kot dodatek raznim zvrstem.

Z modro frankinjo je precej drugače, saj je pomembna regionalna (srednjeevropska) sorta. Toda v Sloveniji jo v največji meri pridelujejo v vinorodni deželi Posavje, od koder smo prejeli najmanj vzorcev, velik delež frankinje pa žal – namesto da bi se iz nje pridelalo sortno vino – še vedno konča v cvičku. Upamo in verjamemo, da bo po razkritju nemških znanstvenikov, zlasti če se bodo njihova dognanja potrdila s še kakšno raziskavo, delež sortno pridelane modre frankinje povečal tudi na Dolenjskem, saj je vse drugače, če se neguje svojo in ne tujo sorto.

Modra frankinja mačkovci, 2011, Marof (Prekmurje)

Barva je globlja rubinasta. Cvetica je pikantna, kot se za modro frankinjo spodobi. Črni poper, fin les, melone, cedra, čokolada in obilica temno rdečih in črnih sadežev. Zrelo! Čas je na njegovi strani. V ustih je zrelo, suho, krepko, z obilico taninov, ki se še mehčajo. Intenzivnega kompleksnega okusa. Več.

Modra frankinja, 2011, Šturm (Bela krajina)

Barva je neprosojna rubinasta z vijoličnimi odtenki. Cvetica je dozorela, umirjena. Pikantna nota še vedno pove, o kateri sorti je govor, sicer najdemo še črne sadeže, kanček lesa. V ustih je suho, krepkejše, kisline so zrele, ukročene, polnejšega, izdatnega okusa. Več.

Modra frankinja prestige, 2009, Klet Krško (Bizeljsko-Sremič)

Barva je globoka rubinasta. Cvetica je intenzivna, dozorela, po dimu, lesu, usnju, zemlji, prezrelih rdečih sadežih. V ustih je suha, kisline prijetno visoke, tanini nižji zmehčani, karakter v ustih manj intenziven, pookus sledi ustom. Lepo usklajena modra frankinja, ki se počasi poslavlja. Več.

Modra frankinja ZGP, 2011, Frelih (Dolenjska)

Barva je globlja, po petih letih presenetljivo rubinast, brez odtenka granatnih barv. No, cvetica takoj razkrije, da gre za dozorelo vino, saj terciarne arome po podrasti, šampinjonih, dimu ter malce po katranu prevladajo nad sadnostjo. V ustih je zelo suha, nekoliko adstringentno, taninov je kar veliko za modro frankinjo. Več.

Modra frankinja premium, 2015, Zajc (Dolenjska)

Barva je globlja, še malce vijolična. Cvetica je zelo mladostna, sadna (jagode, banane, rdeče jagodičevje) ter poprasto pikantna z lepo koncentracijo. V ustih je suho, tanini zaznavni, kisline višje, telo lažje. Intenzivnost v ustih malce popusti, pookus je krajši, čist. Lepo urejena modra frankinja, ki igra na note mladosti. Več.

Modra frankinja, 2015, Šturm (Bela krajina)

Neprosojne vijolične barve. Cvetica je srednje poudarjena, mladostna, pikantna, po črnem popru, zrelih črnih sadežih. Dokaj pestro na nosu. V ustih je suha, z višjimi zrelimi kislinami, malček trpkasto, lažjega do srednjega telesa s srednje dolgim zaključkom. Lepa dobra enostavnejša frankinja za med tednom. Več.

Vrbanjka, 2013, Šuklje (Bela krajina)

Barva je srednje globoka rubinasta. Cvetica srednje poudarjena, zelo sadna, jagode, maline, ter malček pikantna, lepo urejena. V ustih je suha, lažja, morda nekoliko enostavnejša, brez večje kompleksnosti, krajša, zato pa lepo postavljena, skladna urejena modra frankinja, ki lepo izrazi svoj značaj. Več.

Preberite tudi: Smo se prehitro veselili? Je modra frankinja res avtohtona slovenska sorta?

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinar tedna: Primož Šušmelj (Vinska klet Miška)

Na posestvu Miška na Erzelju v Vipavski dolini se pečajo z vinom že zelo dolgo, a blagovno znamko so postavili pred desetimi leti....

VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Na ekskurziji pri Luki Koširju

V Šentjoštu nad Horjulom smo se sprehajali po travnikih ter si ogledali račjo farmo in njive, s katerih se oskrbuje gostilna Grič chefa...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Z barko v vinsko klet: devet predlogov jadranskih vinskih kleti

Če križarite po Jadranu in je barka vaše edino prevozno sredstvo, si poglejte, katere dobre vinske kleti so tik ob obali.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Kako nastane vino: zakaj v Sloveniji ne moremo pridelati šampanjca?

Šampanjci so peneča se vina iz francoske pokrajine Šampanje, tako kot iz Italije prihaja prosecco, iz Nemčije sekt, v Španiji pa...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Mnogoboj v Čompi: Tokrat se bomo družili z najboljšimi slovenskimi jantarnimi vini

Pri spletnem mestu O vinu pri Čompi pripravljamo soočenje najboljših maceriranih belih vin iz Vinskega vodnika 2018, seveda skupaj z...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Druženje v kleti, kjer zorijo modri pinoti

Slovenija se letos prvič pridružuje praznovanju mednarodnega dneva, posvečenega sorti modri pinot. Dogodek bo v soboto, 17. avgusta, na...