Komentar

Kolumna Časlava Matijevića: Grand Tasting Belgrade 2019

 
Blog Novice
03.04.2019 08:04
avtor

Kolumna Časlava Matijevića: Grand Tasting Belgrade 2019

Pred kratkim so ugasnili reflektorji nad vinsko areno hotela Metropol Palace v Beogradu.

Prvi veliki Grand Tasting je za nami. Proslavili smo vino, ki nam je nesebično dajalo infuzijo dobrega razpoloženja, pozitivnih vibracij in energije. Prepletali so se občutki, ki ob pogledu izzovejo smeh, privlačijo objem in spominjajo na skupno pripadnost.  

Brez potrebe je poudarjati hvalospeve o ljudeh vinarjih, ki so idejo materializirali, pravzaprav smo od takšnih mojstrov to pričakovali. Vsa čast jim, da so svoje znanje napolnili v steklenice. Za nekaj takega je treba imeti samozavest, pogum, zaupanje … V Beogradu so se zbrali najboljši od najboljših iz nekdanje socialistične republike … Moram reči, da so presegli sami sebe in v popolnosti izpolnili naše želje.

Sončna sobota, tavam po belem mestu in se sprašujem, kako se počutim. Odgovor: evforično! Kot nekakšen strastni navijač, ki je prišel spodbujat tako domačine kot goste. A moram najti nekoga, ki ga bom posebej slavil. Samoiniciativno se imenujem za sodnika in si zadam nalogo, da izberem najboljšega od najboljših.

Igranje z ognjem mi je izziv, a pred seboj imam tudi veliko odgovornost. Sproščeno se sprehajam med mizami in okušam vina nad vini iz rok vinarjev nad vinarji. Koga bom izpostavil, če vsi igrajo briljantno?

Čas se je iztekal in bil sem vse bolj ogret. V nekem trenutku me mladenič pocuka za rokav in vpraša: "Ej, si poskusil lunarja 2004?" Ogovoril me je in mi iz dizajnerskega dekanterja teatralno natočil bistro nefiltrirano vino jantarne barve. Nekoliko me je zavrtelo in s finto prikovalo na tla. Napočil je trenutek moje slabosti in hrabrosti: odločil sem se, da na piedestal postavim Lana Kristančiča in njegovo vino lunar, letnik 2004.

Lan Kristančič je mladi polnoletnik iz četrte generacije vinske hiše Movia. Dragi povsod prisotni, ponavljam, to je samo moje osebno stališče in pogled na veliki Grand Tasting, na katerem so vsi zmagovalci – vsi, ki so mi predstavili svoja velika vina.

Hvala vam in na zdravje in naj bo tako do snidenja prihodnje leto.       

 

Časlav Matijević je kozmopolit z Reke, amaterski kuhar ter reden gost in kritik (tudi slovenskega) vinskega sveta. Najstarejši kuharski dogodek, ki se ga spomni, je, ko je moral staršem priznati, da mu je padel toplomer v juho. Najtežja situacija, s katero se je srečal v kuhinji, je bila, ko je vodovodno podjetje izključilo dobavo vode in ni mogel zaliti jedi na štedilniku. Iz tira pa ga vrže, ko dojame, da mu pri kuhanju manjka ključna sestavina. Doslej je sodeloval v treh hrvaških kuharskih šovih: Večeri za pet, U istom loncu in Masterchef. V prvih dveh je tudi zmagal.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.