Komentar

Kolumna Ele Kristančič: Moj dom je Ceglo. Pa tudi Karibi, New York, Rotterdam …

 
Blog Novice
08.04.2019 08:00
avtor

Kolumna Ele Kristančič: Moj dom je Ceglo. Pa tudi Karibi, New York, Rotterdam …

Pet let živim v tujini, na Nizozemskem, v New Yorku, na Karibih, Curaçau, zdaj na Škotskem. Kot hči vinarjev na študiju in izobraževanju o mednarodnem biznisu, o marketingu. Kaj zdaj?

Četudi vinar oziroma otrok vinarjev prečeše svet po dolgem in počez, vinarstvo ne gre iz njega. Vedno me namreč, prav spontano, spremljajo vinski dogodki. Pa čeprav daleč od doma, daleč od mojih prijateljev, staršev, Movie, pa seveda brata Lana. Tako sem denimo v New Yorku delala v marketingu pri Domaine Select Wine & Spirits.

A kolikor me je vedno vleklo in me še vleče v tujino, me tudi domov. Tega sem se v resnici zavedela pred kratkim. Čeprav sem se domu umikala in želela nekaj “svojega”, drugačnega, sem spoznala, da me vleče na področje, ki ga poznam. Da je moje poslanstvo še kako močno povezano z mojimi vinskimi, briškimi koreninami.

Verjetno se veliko mladih ljudi srečuje z uporništvom, z mislijo, da boš delal drugače. In na koncu – kot da odkriješ Ameriko – zaspiš sprijaznjen z mislijo, da je dejansko vse, kar že imaš, prav to, kar si si želel.

Ko sem se prvič preselila v New York pri 18 letih, sem videla, da je Movia v svetu veliko ime. Videla sem, kaj vse sta dosegla moja starša. In ugotovila: če želiš nekaj ustvariti v življenju, to terja delo in odgovornost. Ne glede na to, kaj počneš. In da so najlepše stvari, ki so se mi zgodile, doma ali v tujini, vedno povezane z energijo Movie.

Po drugi strani pa je moje bežanje pravzaprav idealno za to, kar pravzaprav sem. Namreč, v Ameriki sem se veliko naučila o različnih vinskih regijah. O trženju, marketingu in distribuciji vin. Videla sem, kam gre trg naravnih vin, spoznala sem trende. Če bi “sprijaznjena z usodo” ostala doma, se vsega tega ne bi naučila.

V New Yorku sem velikokrat naletela na pogovor s kom, ki je Movio (in prav tako Slovenijo kot vinsko deželo) dobro poznal; ko sem bila na Curacau ali kje drugje, se mi je velikokrat zgodilo, da sem najprej sploh morala razložiti, kje Slovenija je, šele potem so prišla na vrsto vrhunska vina.

Moj dom je tako vedno z mano. Tudi če svoje ljube vidim le enkrat na nekaj mesecev. Tudi moje delo je povezano z domom. Z vinom – konkretno z marketingom in načrtovanjem nekaterih vinskih dogodkov ter predstavljanjem na vinskih dogodkih.

Septembra sem začela podiplomski študij na Škotskem. Tam je sicer vinski trg manj razvit, a navdušila sem se nad vsebinskim marketingom. Ideje želim prinesti domov, ko avgusta končam študij. In se že veselim, da bom še bolj tesno del Movie. Vidim se v vinskem marketingu, skupaj z mamo. Seveda ne bom samo v pisarni!

V svet sem odšla zato, da bi dobila prostor, kjer bi lahko ustvarjala, a svet mi je odprl pot nazaj domov. Če si preblizu nečesa, ne vidiš, kaj ti dom dejansko pomeni. V resnici je danes svet zelo majhen, če te ni strah. Strah je tisti, ki že iz najmanjše razdalje naredi “tujino”.

In, ja, vračam se domov. S tem ne mislim, da bo Ceglo 18 kraj, kjer bom vedno živela, ampak bo to le del ene dolge ulice … Prav blizu New York 27366, Rotterdam 76a, Glasgow 48490 flat B, Curacao 12… V tujini sem iskala tujino, a tujina mi je pokazala, da lahko dom začutiš povsod.

 

Že od malih nog sem z družino vpletena v vinski svet. Skozi otroštvo in mladost mi je vinska kultura skupaj z ljudmi, ki sem jih v tem času spoznala, zlezla pod kožo. Po končani gimnaziji sem pot nadaljevala v Rotterdamu ter študirala mednarodno poslovanje in menedžment. Med študijem sem opravljala prakso v New Yorku pri uvozniku Domaine Select Wine & Spirits in odšla na izmenjavo na Curaçao. Trenutno živim v Glasgowu in končujem magisterij iz mednarodnega trženja. In moje tri strasti? Naravna vina, dobra hrana in zanimivi sogovorniki.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Mateja Gravner: Želeni rezultat v vinogradih je botritis

Pogovarjali smo se z Matejo Gravner, ki v zadnjih letih pomeni most med slavno kletjo iz Oslavja in njenim občinstvom.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Čompi s slovenskimi rdečimi velikani

Pri spletnem mestu O vinu pripravljamo dogodek z naslovom "10 veličastnih rdečin na slepo", na katerem se bomo v Okrepčevalnici Čompa...

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano San Rocco: Avtentično istrsko doživetje

Mladi istrski chef Teo Fernetich iz restavracije San Rocco pravi, da je bil ključ do njihovega uspeha negovanje tradicionalne istrske...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Modra frankinja je modri pinot vzhodne Evrope

O modri frankinji, slovenski rdeči sorti prihodnosti, smo se pogovarjali s strokovnjakoma Katjo Šuklje in Guillaumom Antalickom.

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Pét-nat osvojil ljubitelje penečih se vin

V svetu so čedalje bolj priljubljena peneča se vina, pridelana po metodi pét-nat, ki je okrajšava za francoski izraz pétillant naturel...